HTML

Egyik 19

Magyarországról, utódállami területekről, Európáról, Európai Unióról, további földrészekről, globalizációról, űrről

Friss topikok

Címkék

1956 (1) afrika (2) állandóválasztottbíróság (1) ardeal (1) ázsia (1) brazil (1) budapestfővároslevéltára (1) budapesticorvinusegyetem (1) Címkék (1) ciprus (1) délkínaitenger (1) earth (1) ebolajárvány (1) egyesültállamok (7) egyesültarabemírségek (1) egyesültnemzetekszervezete (4) egyiptom (6) emberijogokeurópaibírósága (1) eötvöslorándtudományegyetem (1) erdély (4) erdélyimagyarnyelvmívelőtársaság (1) erdélyinemzetimúzeum (1) europa (1) európa (8) európaibizottság (1) európaiparlament (1) európaiunió (4) europe (4) france (2) franciaország (1) függetlenállamokközössége (1) germany (2) gibraltár (1) globalizáció (1) greatbritain (1) guatemala (1) guinea (1) győriegyházmegyeilevéltár (1) hold (1) honduras (1) hongrie (1) hungarianacademyofsciences (1) hungariannationalmuseum (1) hungary (1) instituthongroisdeparis (1) iparművészetimúzeum (2) irán (1) israel (2) itália (1) izrael (7) japán (1) jordánia (1) kárpátalja (1) kárpátmedence (1) könyv (6) libanon (2) libéria (1) líbia (1) magyarmérnökikamara (1) magyarnemzetimúzeum (1) magyarország (5) magyarországireformátusegyház (2) magyartudományosakadémia (2) malajzia (2) malaysia (4) mansziget (1) moldova (1) munkácsigörögkatolikusegyházmegye (1) nap (1) nationaluniversityofpublicservice (1) nato (4) nemzetiközszolgálatiegyetem (1) nemzetközibíróság (1) nigéria (1) oroszország (6) országosszéchényikönyvtár (1) országosszínháztörténetimúzeumésintézet (1) pakisztán (1) quatar (1) románia (2) rosznyeft (1) russia (2) salvador (1) sierraleone (1) singapore (1) sovietunion (1) szemerebertalanmagyarrendvédelemtörténetitudományostársaság (1) szépművészetimúzeum (1) szíria (3) szovjetunió (2) transilvania (1) ukraine (3) ukrajna (8) ungheria (1) unitedstates (2) universityofarizona (1) usa (1) videó (1) yukos (1) Címkefelhő

Blogajánló

Archívum

2014. VII. 28. Szemben az újabb Európai Uniós szankciókkal

2014.07.29. 06:46 Eleve

.

Európai Unió

2014. VII. 28.     Brüsszelben a tagállamok nagykövetei véglegesítik az Oroszországgal szembeni újabb Európai Uniós (EU) szankciókat. Az ezekből származó esetleges veszteségek feszültségek keltettek az európai pénzpiacokon is, az euro árfolyama több hónapos mélypontra süllyedt. Tagállamok körében ingerültséget keltettek az Európai Bizottság számításai. Az új szankciók az idén Oroszországnak huszonhárom milliárd euro  veszteséget okozhatnak, míg az EU-nak negyven milliárdot. Az átfogó kereskedelmi háború elsősorban a keleti és déli tagországokat hozná nehéz pénzügyi helyzetbe.      Délelőtt az euró árfolyama a bizonytalanság miatt a 2014. november óta legalacsonyabb szintre süllyedt. (Forrás: MTI)

2014. VII. 26.     Az Európai Unió legújabb szankciós listáján, amelyik virradóra jelent meg az EU hivatalos lapjában, a tagállamok EU-nagykövetei által július 24-én összeállított lista szerepel, amelyikre az eddigi hetvenkét fő mellé újabb tizenöt orosz, illetve ukrajnai személyt, valamint az eddigi kettő mellé tizennyolc további intézményt, illetve vállalatot vettek fel. Szerepel a jegyzéken Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Fradkov, a külső hírszerzés vezetője és Kadirov, csecsen elnök is. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország európa európaiunió európaibizottság

2014. VII. 28. Megítélt kártérítés a Yukos-nak - az összeg Oroszország bruttó hazai termékének 2,5 százalékát jelenti

2014.07.28. 21:50 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 28 20:56-kor

.

Globalizáció

2014. VII. 28.     Összesen több mint ötven milliárd dollárt ítélt meg három felperesnek az orosz állammal szemben a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság a Yukos olajvállalat kisajátítása miatt. Az eljárást a  vállalat korábbi részvényesei, a Cipruson bejegyzett Hulley Enterprises Limited, a Man szigeti Yukos Universal Limited, valamint a szintén ciprusi Veteran Petroleum Limited kezdeményezte Oroszországgal szemben. Azt állították, hogy az orosz állam intézkedései kisajátítással értek fel, megsértve ezáltal az úgynevezett Energia Charta Egyezményt. Most közzétett határozatát a testület még július 18-án meghozta. A Yukos 2003-ban megindult felszámolása során az orosz állam a stratégiai tulajdonos GML vagyonát kisajátította, és értékén alul a Rosznyeftynek adta tovább. A gibraltári székhelyű GML 2005-ben a hágai Választottbírósághoz fordult: döntsön az Oroszország által is aláírt 1994-es Energia Charta Egyezmény alapján felvetett kártérítési igényének jogosságáról. A bíróság 2009-ben született döntése értelmében az orosz állam hiába függesztette fel az egyezmény alkalmazását, mind a felfüggesztés előtt kötött orosz, mind a nemzetközi befektetéseket azt követően is megilleti az egyezmény alapján járó védelem. A kártérítés Oroszország bruttó hazai termékének 2,5 százalékát jelenti. Ezzel párhuzamosan a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 2014. augusztus 1-én ismerteti döntését arról, mekkora kártérítést kell fizessen az orosz állam, amiért megsértette a cég magántulajdonhoz és jogorvoslathoz való jogát. Ennek tényét már 2011-ben kimondták a strasbourgi bírák, most már csak a kártérítés összegéről döntenek. Az ügyben a Yukos jogi képviselői nyolcvanegy milliárd euró kártérítési igényt fogalmaztak meg.          Hodorkovszkij, az egykori Yukos oroszországi olajcég volt főrészvényese elégedett az ítélettel.  (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország globalizáció ciprus yukos rosznyeft gibraltár emberijogokeurópaibírósága állandóválasztottbíróság mansziget

2014. VII. 28. Az Egyesült Államok kiemelt szövetségesének ismerné el Ukrajnát?

2014.07.28. 20:54 Eleve

.

Egyesült Államok

2014. VII. 28.     Amerikai képviselők olyan törvénytervezetet terjesztettek a Képviselőház elé, amelyik az Egyesült Államok kiemelt NATO-n kívüli szövetségesének ismerné el Ukrajnát, és lehetővé tenné a közvetlen katonai segítségnyújtást Kijevnek - jelentette az orosz média. A dokumentumot a republikánus és a demokrata párt öt-öt képviselője nyújtotta be. Gerlach, republikánus képviselő szerint "a tervezet felhatalmazná az amerikai elnököt, kezdjen tárgyalásokat az ukrán kormány képviselőivel arról, hogy milyen eszközökre van szüksége a védelem és a felderítés területén". Az indítvány arra is lehetőséget teremtene, hogy Washington segítséget nyújtson Ukrajnának demokráciája és szuverenitása megvédése érdekében. (Forrás: MTI)

2014. VII. 27.     A Pentagon és az amerikai hírszerző szervek olyan terveket készítenek elő, amelyek alapján az Obama-kormány segítséget nyújthat majd Kijevnek a kelet-ukrajnai szakadárok föld-levegő rakétáinak lokalizálásban és megsemmisítésében - írta a The New York Times. Obama elnök már jóváhagyta, hogy Ukrajnával korlátozott mértékben megosszanak amerikai hírszerzési információkat. A The New York Times szerint Washington már ma is műholdas felvételeket és egyéb bizonyítékokat oszt meg az ukrán kormánnyal a határ menti orosz csapatmozgásokról. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna nato egyesültállamok

2014. VII. 28. Líbia: katasztrofális robbanás veszélye a fővárosban

2014.07.28. 20:42 Eleve

.

Líbia

2014. VII. 28.     Katasztrofális robbanás veszélyére figyelmeztetett a Líbiai Nemzeti Olajtársaság (NOC), miután július 27-én egy rakéta becsapódása miatt kigyulladt egy 6,6 millió liter üzemanyagot tartalmazó tartály a főváros, Tripoli déli részén, egy központi raktárban, amelyikben összesen kilencven millió liter üzemanyag és háztartási gáz van. Ha a tűz átterjed a többi tárolóra, óriási robbanás következhet be, amelyik három-öt kilométeres körzetben is károkat okozhat.  Tripolinak ezen a részén 2014. július 13. óta heves harcok folynak különféle fegyveres milíciák között. Az elesettek száma már megközelítette a százat. (Forrás: MTI)

2014. VII. 27.     Huszonhárom egyiptomi vendégmunkás halt meg a líbiai fővárosban, Tripoliban, ahol rakétatalálat érte a házukat. Az an-Níl egyiptomi hírtévé szerint jelenleg is mintegy másfél millió egyiptomi él a szomszéd országban. Bengáziban is harcok folytak a líbiai különleges erők és iszlamista fegyveresek között. A július 26-án este kirobbant összecsapások reggelig tartottak, és legkevesebb harminchat emberéletet követeltek.(Forrás: MTI)

2014. VII. 21.     Legkevesebb negyvenhét ember meghalt és mintegy százhúsz megsebesült a tripoli nemzetközi repülőtérnél a rivális fegyveres csoportok között egy hete dúló harcokban  - közölte virradóra a líbiai Egészségügyi Minisztérium. A szemben állók aknavetőkkel, tüzérségi fegyverekkel és Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel lőtték egymást. (Forrás: MTI)

-

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom líbia

2014. VII. 28. ENSZ: kelet-ukrajnai harcokban már ezer száznegyvenkét ember vesztette életét

2014.07.28. 20:10 Eleve

.

2014. VII. 28.     A kelet-ukrajnai harcokban 2014. április közepe óta már legalább ezer száznegyvenkét ember vesztette életét, és közel három és fél ezren sebesültek meg - közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Pillay szerint rendkívül riasztó a harcok hevességének fokozódása Luhanszk és Donyeck térségében. Mindkét fél nehézfegyvereket - tüzérséget, rakétákat, harckocsikat vet be..A maláj utasszállító repülőgépről szólva megállapította, hogy annak lelövése háborús bűncselekmény lehet. A jelentés szerint a szeparatista csoportok "professzionalizálódtak" - ezek korábban anarchista fegyveres csoportok voltak - és közös parancsnokság alá kerültek. Az élükön gyakran Oroszországból származó vezetők állnak, akik kiképzettek, és a csecsenföldi és a Dnyeszter menti fegyveres konfliktusokban harci tapasztalatokat szereztek. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország egyesültnemzetekszervezete

2014. VII. 27. Egyiptom - a Sínai-félsziget északi részén a hadsereg fegyveresekkel végzett

2014.07.27. 20:42 Eleve

.

Egyiptom

2014. VII. 27.     A Sínai-félsziget északi részén a hadsereg tizennégy fegyveressel végzett A hadsereg szóvivője jelentette, hogy a biztonsági erők megsemmisítettek tizenhárom földalatti alagutat, amelyek a Gázai övezetet kötötték össze a Sínai-félszigettel. Az egyiptomi oldalon felrobbantott titkos járatok száma ezzel ezerhatszázharminckilencre nőtt. A Gázát uraló Hamász palesztin szervezet az alagutak segítségével kerüli meg az enklávé immár több mint nyolc éve tartó blokádját. Egyiptom szerint a Hamász az alagutakon keresztül fegyvereseket küld a Sínai-félszigetre, amelyet az egyiptomi kormány és az Izrael elleni harc egyik színtereként használ. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom izrael

2014. VII. 27. Ebola Nigériában, Nyugat-Afrikában...

2014.07.27. 20:10 Eleve

.

Nigéria

2014. VII. 27.     Ebolában halt meg egy ember Lagosban. Ez a kontinens nyugati részén 2014 februárja óta terjedő vírus első felbukkanása az Afrika legnépesebb országának számító Nigériában.

Nyugat-Afrika

2014. VII. 27.     Ebola-vírus okozta fertőzés következtében meghalt a kór ellen küzdő első számú libériai szakorvos. Az egészségügyi dolgozók fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve, a vírus testnedvek útján terjed. A Sierra Leone-i hatóságok közölték, hogy először regisztráltak Ebola miatti halálesetet az ország fővárosában, az egymillió lakosú Freetownban. Libériában eddig száz huszonkilencen haltak bele Ebola-fertőzésbe, Guineában háromszáz tizenkilencen, Sierra Leonéban kétszáz huszonnégyen. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: afrika nigéria guinea libéria sierraleone ebolajárvány

2014. VII. 26. Izrael - fél napos tűzszünet

2014.07.27. 06:55 Eleve

.

Izrael

Szombat, 2014. VII. 26.     Izrael után a Hamász is beleegyezett abba, hogy tizenkét órás humanitárius tűzszünetet hirdet reggel hét órától, amelyet a fegyvernyugvás lejártával további hét napra, a ramadán iszlám hónapot záró íd al-fitr ünnep idejére meghosszabbítanák. A gázai fegyveres konfliktus kezdete óta nyolcszázhetvennyolcra nőtt a palesztin áldozatok száma, több mint ötezer hétszázan megsebesültek. Az izraeli hadseregben harminchétre nőtt az elesettek száma.     Palesztin források szerint a gázai hadművelet kezdete óta az övezetben nyolcszáznegyvenhat palesztin halt meg.      18:43     Jeruzsálemi kormányforrások szerint Izrael kora este elfogadta, hogy a reggel életbe lépett tizenkét órás humanitárius tűzszünetet négy órával meghosszabbítsák.     21:49     Izrael este bejelentette, hogy négy órával meghosszabbítja a tűzszünetet, de a Hamász ezt elutasította és felújította az Izrael elleni  rakétatámadásokat mintegy két órával a tizenkét órás humanitárius tűszünet lejárta után. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: izrael

2014. VII. 26. Szíria - videó amerikai állampolgárságú merénylőről

2014.07.27. 06:38 Eleve

.

Szíria

2014. VII. 26.     Egy USA állampolgárságú öngyilkos merénylőről szóló tizenhét perces videót tett fel a Youtube közösségi oldalra az al-Kaidával kapcsolatban álló szíriai al-Núszra Front. A férfi idén május 25-én egy szíriai katonai támaszpontnál robbantotta fel magát Idlíb tartományban. Becslések szerint az elmúlt három évben kilenc-tíz ezer külföldi fegyveres érkezett harcolni Szíriába. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: videó szíria unitedstates

07.17-18.14 Malaysian Boeing 777 shot down in eastern Ukraine - press reviews: 1.

2014.07.26. 20:23 Eleve

Előző frissítés  2014. VII. 21 06:27-kor

.

Egyesült Államok     United States    

2014. VII. 26.     Az AP amerikai hírügynökségnek egy ukrajnai szakadár elismerte, hogy ők lőtték le július 17-én a malajziai utasszállítót Kelet-Ukrajna felett. A repülőről azt hitték, hogy az egy ukrán katonai gép. Az AP július 25-én számolt be arról, hogy egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú, "a donyecki lázadók vezetőségének legbelsőbb köreihez közvetlen hozzáféréssel rendelkező" szakadár megerősítette neki, hogy a maláj gépet egy Sznizsne városának közelében felállított Buk rendszerrel lőtték le tévedésből. Állítás szerint az akcióért a szakadárok egy jenakijevói egysége a felelős, a település Janukovics, volt ukrán elnök szülőfaluja. Az egység tagjai fele-fele arányban ukrán és orosz állampolgárok, utóbbiak között sokan az orosz Távol-Keletről, Szahalin szigetéről származnak. A hírügynökség szerint a szakadár által elmondottak egybevágnak az ukrán titkosszolgálat által korábban közzétett, lehallgatott  telefonbeszélgetésekkel, amelyeken állítólag szakadárok elismerik, hogy tévedésből ők lőtték le a maláj gépet. Az AP által megszólaltatott sznizsne-i lakosok megerősítették, hogy a katasztrófa napján egy Buk rakétarendszer volt a városban. A hírügynökség azt is felidézte, hogy2014. július 17-én, a katasztrófa napján egy riportere arról számolt be, Sznizsne mellett egy benzinkútnál hét harckocsit és egy Buk rendszert látott, amelyik a szakadárok birtokában volt. A Buk délután egy után civil autókkal konvojban áthaladt a városon. (Forrás: MTI)

2014. VII. 20.     Kerry, külügyminiszter a CNN-nekk adott interjújában bejelentette, hogy az Egyesült Államok műholdas eszközökkel észlelte a légvédelmi rakéta indítását és követte a röppályáját is. Bizonyossággal tudjuk, hogy az utóbbi hónapban fegyverek áramlottak be Ukrajnába Oroszországból, köztük egy százötven járműből álló konvoj, amelyikben személyszállító járművek, rakétavetők és tüzérség volt - mondta. Lehallgattak olyan beszélgetéseket is, amelyekben a maláj gép lelövéséhez használt, nyugati kódnevén SA-11 típusú rakétarendszer leszállításáról volt szó a szeparatistáknak - közölte. Az elmúlt hónapban a szeparatisták tucatnyi repülőgépet lőttek le, július 17-én eldicsekedtek azzal, hogy egy újabbat is sikerült, de csak utána jöttek rá, hogy egy utasszállítóról volt szó - mondta. A lázadók oroszországi kiképzésen tanulták meg a föld-levegő rakéták kezelését. Tudjuk hogy vannak ilyen rendszereik és tudjuk, hogy az ukrán kormányerőknek nem volt  ilyenjük a térségben - jelentette ki. NBC televíziónak adott interjúban a külügyminiszter Moszkva felelősségét emelte ki, mondván, hogy "Oroszország támogatja a szeparatistákat, ellátja, kiképzi és bátorítja őket" és nem tesz meg minden szükségeset ahhoz, hogy ellenőrzés alá vonja őket. Ez nagyon, nagyon kritikus pillanat, Oroszországnak nyilvánosan színt kell vallania és csatlakoznia kell azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek biztosítják, hogy mindenre kiterjedjen a katasztrófa kivizsgálása - figyelmeztetett. Utalt az Oroszország elleni szankciók fokozására. (Forrás: MTI)

07.18.14     The missile that likely shot down MH17. The prime suspect is a Buk surface-to-air missile system. This is not a shoulder-fired weapon easily smuggled across the border, a point-and-shoot heat-seeking weapon that could be used with little training by anyone who got their hands on it. This is an advanced and battle-proven series of highly sophisticated vehicles which coordinate to track targets with radar and fire missiles so advanced that they were designed to knock smart bombs and cruise missiles out of the sky. Whoever launched this weapon was highly trained and extremely well-equipped. The firing of GRAD rockets and the shooting down of a civilian airplane are part of a pattern, a last-ditch desperate attempt to salvage a win in eastern Ukraine at any cost. In the last several weeks, Russia has pumped dozens of tanks, self-powered howitzers, armored vehicles and militants across the border to the Russian-backed insurgents. (Source: TheDailyBeast): http://tinyurl.com/l4mvvr2     Malaysia Airlines senior vice president Gorter said there were at least one hundred fifty-four Dutch, twenty-seven Australians, twenty-three Malaysians, eleven Indonesians, six Britons, four Germans, four Belgians, three Phillippinos and one Canadian aboard the Boeing 777 jet.  There were a further forty-seven passengers whose nationality was not yet known. All the fifteen flight crew were Malaysian. (Source: CBNNews): http://tinyurl.com/qeqktk3          Obama, amerikai elnök bejelentette: a repülőgépet egy rakéta pusztította el, és azt a kelet-ukrajnai szeparatisták ellenőrizte területről indították.      16:45     Az amerikai hírszerzés előzetes értékelése szerint kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a lezuhant maláj utasszállítót - jelentette a The Washington Post. Egy amerikai tisztségviselő közölte, hogy a támadást nagy valószínűséggel egy SA-11 föld-levegő rakétarendszerrel, vagy ahhoz hasonló osztályú fegyverrel hajtották végre. Az SA-11 (Bögöly) az orosz Buk rakétaelhárító rendszer NATO-kódneve. (Forrás: MTI)      2:22 PM EDT     Rebel leader gives bizarre account of plane crash  A top pro-Russia rebel commander in eastern Ukraine has given a bizarre version of events surrounding the Malaysian jetliner crash - suggesting many of the victims may have died days before the plane took off. The pro-rebel website Russkaya Vesna on July 18 quoted Girkin as saying he was told by people at the crash site that "a significant number of the bodies weren't fresh," adding that he was told they were drained of blood and reeked of decomposition. (Source: AP): http://tinyurl.com/knfu7hq

07.17.14 (Thursday)    A Malaysian Boeing 777 carrying two hundred ninety-five people on board was shot down Thursday by a surface-to-air missile outside the mining town of Shakhtersk in eastern Ukraine, an area controlled by rebels. Ukrainian, Russian, and pro-Russian rebel officials all confirmed that a missile had taken down the plane. Pieces of the plane, human remains, passports, and money were spread in a radius of ten miles around the catastrophe in the region of Grabovo and Rassypnaya - experts from the Russian ministry of emergency affairs and witnesses reported. The “black box” from the airplane traveled to Moscow “for investigation” - Russian radio station Kommersant FM reported. All sides agreed that it was brought down by a Buk antiaircraft missile, also known as a SA-17 Grizzly in NATO terminology. “All three sides of the conflict, Russian, pro-Russian rebels, and Ukrainian forces have Buk systems” - Moscow-based military expert Golts told The Daily Beast in an interview. “The Ukrainian army could shoot at the plane thinking it was Russian intelligence flying over their territory, pro-Russian rebels could bring down a plane, as they have done previously several times, including a Ukrainian cargo plane they shot down at over six thousand meters above the ground.” Golts also noted that according to Interfax reports pro-Russian rebels recently took control of military base 24-02 in Donetsk. “That base had Buk missiles systems; if they saw a plane on radars, they could very well fire at it, but of course one needs to know how to operate Buks” - Golts added. “Our official version is that it was a Ukrainian Grad; Russia’s intention is to push Ukraine to peace talks as soon as possible and to establish an independent federal region, Novorossia, that would include one third of Ukraine” - Kremlin expert Markov said in an interview with The Daily Beast. (Source: TheDailyBeast): http://tinyurl.com/ox6guwu     11:13 AM     More than three hundred people killed as passenger plane shot down in East Ukraine Local residents in Donetsk told Business Insider that they saw a Buk missile system in the area. And Radio 24 (Pадио 24), a Ukrainian radio station, posted this tweet which shows a Buk missile system in Snezhnoye, Ukraine: The translation of the Ukrainian text reads: "Buk" terrorists were in Snezhnoye today. Furthermore, The Interpreter reports the Ukrainian journalist Bochkala and an AP journalist have seen separatists with the BUK system. The region of Donetsk is a stronghold of pro-Russian rebels who are fighting the Ukrainian army. The separatists deny responsibility (via The Interpreter), but they did claim to shoot down a "Ukrainian transport plane" in the same area earlier today. And  Strelkov, the pro-Russian separatist leader who is linked to Russian intelligence, claimed that rebels had shot down the "transport plane" in Torez — the same town that the Malaysia Airlines plane went down."In the region of Torez AN-26 plane has been shot" - he wrote on Russia's version of Facebook. "We have warned them – not to fly 'in our sky.'" On July 8, the State Aviation Administration of Ukraine closed the airspace to civilian aircraft after a military transport plane, which was flying at an altitude of over twenty thousand feet, was shot down by rebels. The Interpreter reports that the Ukrainian military has been claiming that separatists have advanced missiles for a week after the transport plane went down. (Source: Business Insider): http://tinyurl.com/m5599ox     2:35 PM (Thursday)     Malaysia Airlines jet shot down by missile near Ukraine-Russia border As plumes of black smoke rose up near a rebel-held village of Grabovo, an Associated Press journalist counted at least twenty-two bodies at the wreckage site twenty-five miles from the Russian border. Gerashenko, an adviser to Ukraine’s interior minister, said on his Facebook page the plane was flying at an altitude of ten thousand meters. He also said it was hit by a missile fired from a Buk launcher, which can fire missiles up to an altitude of twenty-two thousand meters. A similar launcher was seen by Associated Press journalists near the eastern Ukrainian town of Snizhne which is held by pro-Russia rebelss earlier Thursday. Malaysia Airlines confirmed that it received notification from Ukrainian aviation authorities that it had lost contact with flight MH17 at 1415 GMT some thirty kilometers from Tamak waypoint, approximately fifty km from the Russia-Ukraine border. Boeing 777 that left Amsterdam at 12.15 p.m. was to arrive at Kuala Lumpur International Airport at 6.10 a.m. Friday. Interfax reports that the Ukrainian Interior Ministry says that everyone on board was killed. The Interior Ministry claims that twenty-three Americans were killed in the crash, according to Interfax. Reuters reports that body parts have been scattered seven miles within the crash site, an indication that the plane came apart mid-air. (Source: WashingtonCBSLocal): http://tinyurl.com/myq6aub     Ukraine’s government said the rebels used the Russian-made Buk surface-to-air missile system. Descended from the 1970s-era SA-6 Gainful, the Buk is in use throughout the militaries that make up the countries of the former Soviet Union, including Russia and Ukraine. Known in Western parlance as the SA-11 Gadfly or SA-17 Grizzly, they were designed to defend the mighty Red Army from NATO planes as it would advance across battlefields in a Third World War. They are some of the most potent tactical surface-to-air missiles (SAM) in Russia’s arsenal, said the Teal Group’s Zaloga, an expert on missiles. It’s a sophisticated surface-to-air anti-aircraft system with a range of up to twenty-five kilometers high, putting Flight MH17 easily within range. Unlike the powerful, extremely long-range and much-feared Russian S-300 (also know as the SA-10 or SA-20) surface-to-air missile, the Buk is not tied into a national air defense system. The system’s operators have to rely on their own radar, which has limited capability. “Normally it is not netted into the national air defense system” - Zaloga said. “It would be netted into the army’s air defense network.” "The average guy off the sofa is not going to be able to operate this system." (Source: The Daily Beast): http://tinyurl.com/l4mvvr2     18:28 GMT     President Obama was criticized for saying it was a 'terrible tragedy' in very brief remarks ahead of a speech. With his national security advisers tracking developments in Ukraine, Obama greeted people at the Charcoal Pit restaurant in Wilmington, Delaware before delivering his speech. Neither the State Department nor Obama revealed if Americans were aboard MH17. After sixteen minutes of talk about infrastructure spending, Obama grinned for cameras while other world leaders focused on the mass-murder. Viser, a Boston Globe reporter on the scene, tweeted a devastating reaction. 'Obama, in sum: A plane crashed. It may be tragic. We're trying to see if US citizens were on board. Hey, great to be in Delaware!' - he wrote. (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/msfj2c8       9:06 PM    Advanced U.S. satellites played a key role in the determination by intelligence officials that a surface-to-air missile shot down a Malaysian jetliner over Ukraine on Thursday.  The U.S. operates fleets of listening satellites and early warning satellites that could have identified the location of a missile launch site and its trajectory as it shot up to the thrty-three thousand-foot cruising altitude of the Malaysia Airlines Boeing 777. U.S. radar installations and other assets in the region would assist in tracking any surface-to-air missile, which Ukrainian officials have said probably came from a Russian-made Buk system. The information would be relayed to U.S. European Command, headquartered in Stuttgart, Germany. The Buk missile uses a strong radar search and tracking system to find its targets and then helps guide a missile to the target. At some point in its flight, the missile begins to use its own radar system, emitting a unique signal. The combination of unique signals over a period of seconds or minutes would allow a U.S. satellite to triangulate the point of launch and track the trajectory of the missile. (Source: Los Angeles Times): http://tinyurl.com/nfseeln     19:46     Ukraine releases YouTube clip "proving" rebels shot down Malaysian Flight MH-17  All done very professionally. The only thing missing in the original clip is that translation which was conveniently added to today's alleged framing of the same Russian forces - after all it is for global consumption - and the very same "cossack" Kozitsyn. A cossack who, the Ukraine defense ministry would want the world to believe, was so stupid he not only knew he was being recorded (as proven explicitly by the pre-existing June 5 recording release, proving every conversation of his was captured "on tape", something he himself most certainly would be aware of), but would also speak unencrypted and on the record - just like Nuland did back in February when her leaked recording showed it was the US that was the mastermind behind the Ukraine unrest in the first place - going into gruesome detail of just what kind of plane it is that his men had taken down. Was he really that stupid? Or is this merely yet another false flag provocation from the same "masterminds" that tried to launch another world war to benefit a few billionaire Qatari emirs with nothing but a YouTube clip in the summer of 2013? Somehow we doubt we will ever know the true answer... (Source: ZeroHedge): http://tinyurl.com/lr73286

.

Szólj hozzá!

Címkék: usa ukrajna russia oroszország malajzia nato germany europe malaysia ukraine quatar egyesültállamok sovietunion

2014. VII. 25. Gázai válság: már több mint nyolcszáz palesztin áldozat. Tűzszüneti javaslat

2014.07.26. 06:38 Eleve

.

Izrael

2014. VII. 25. 07:49     Már több mint nyolcszáz palesztin áldozata van a gázai hadműveletnek. Július 24-én mintegy százan haltak meg az izraeli támadásokban - közölték virradóra palesztin kórházi források.          Kerry, amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát vitatják meg Jeruzsálemben. Első lépésként ötnapos humanitárius fegyvernyugvást javasol a Gázai övezet harcoló felei között. Ennek ideje alatt tárgyalások folynának Kairóban egyiptomi közvetítéssel Izrael, valamint a Hamász és a Palesztin Hatóság részvételével a tartós tűzszünet feltételeiről. Az izraeli hadsereg a gázai hadműveletek komoly kiszélesítésére készül a jövő hét elejétől, ha a Hamász nem fogadja el a tűzszünetet. Idén július 28-ára esik íd al-fitr, a ramadán böjti hónap végét jelző legfontosabb muzulmán ünnep, és a Háárec értesülései szerint Kerry javaslata erre a napra tenné a harcok leállítását. A Háárec szerint az ideiglenes-humanitárius fegyvernyugvás idején az izraeli erők gázai állásaikban maradhatnának és tovább folytathatnák az alagutak felszámolását. A lap értesülése szerint Kerry javaslata egyhetes tűzszünetről szól. Nyilatkozó katonai forrás szerint a Hamász több fegyveres harcosa feladta magát és átadták fegyvereiket, miután napokig az alagutakban rostokoltak.     Az izraeli biztonsági kabinet nem fogja elfogadni az amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát - közölte az izraeli tízes tévécsatorna este. Annak alapján Izrael az egyhetes humanitárius fegyvernyugvás idején nem folytathatná a Hamász radikális palesztin szervezet által a határ menti települések irányába támadó céllal kiásott alagútjainak a felszámolását. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom izrael

2014. VII. 26. Az Egyesült Államokat elért közép-amerikai gyerekbevándorló-válság rendezésének lehetőségeiről

2014.07.26. 06:14 Eleve

.

Egyesült Államok

2014. VII. 26.     Az Egyesült Államokat elért közép-amerikai gyerekbevándorló-válság rendezésének lehetőségeiről tárgyalt Obama, amerikai elnök Honduras, Salvador és Guatemala államfőjével.  Az ország déli határát 2013 októberétől - az amerikai pénzügyi év kezdete óta - ötvenhét ezer, felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú illegális bevándorló lépte át. Ez mintegy duplája a tavalyi adatnak. A gyerekáradaton felül további ötvenöt ezren családostól érkeztek az Egyesült Államokba a térségből. A közép-amerikai program lesz az első, amelyikben a hazájukban USA menekültstátusért folyamodóknak bizonyítaniuk kell, hogy megalapozottan félnek az üldöztetéstől a faji, vallási, nemzeti vagy társadalmi csoporthoz való hovatartozásuk, politikai meggyőződésük miatt. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: salvador guatemala honduras egyesültállamok unitedstates

17-18 July 2014 Malaysian Airlines flight MH17 was shot down - press review: 2.

2014.07.25. 18:16 Eleve

Second update: 19 July 2014 13:16

Previous update: 19 07 2014 02:36

.

Great Britain

15:28 GMT, 17 July 2014 - 06:07 GMT, 18 July 2014  The airspace Malaysian Airlines flight MH17 was flying in when it was shot down was not restricted, but airlines had been warned about the potential dangers, it has emerged. The International Transport Association said that an initial assessment revealed that the airspace the aircraft was traveling through was 'not subject to restrictions'. However, it emerged on 18 July that the Malaysian Airlines Boeing 777-200 was flying just three hundred meters above restricted airspace when it shot down. Previous to this Ukrainian authorities had barred aircraft from ground level to thirty-two thousand feet but the downed plane was cruising at thirty-three thousand feet, within range of ground-to-air missiles, when it was hit. Indeed, speculation exists that the aircraft may have taken a short-cut across the disputed region of eastern Ukraine to save itself fuel. On Monday,July 14 Eurocontrol – the body that coordinates all traffic across European airspace – sent out an official note to airmen, known as a Notam, repeating the warning and saying it ‘strongly advises’ avoiding the airspace. But many carriers continued to use the route because it was shorter and therefore cheaper. On July 8, the State Aviation Administration of Ukraine closed its airspace to civilian aircraft after rebels shot a military transport aircraft that was flying over twenty thousand feet. The restriction warned commercial aircraft against using Ukrainian airspace. (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/klpan43      07:07 GMT, 18 July 2014 -  18:36 GMT, 18 July 2014     Dr Sutyagin, Research Fellow in Russian Studies from the Royal United Services Institute, believes that MH17 was shot down by rebels based in the 3rd District of Torez, in eastern Ukraine, after mistaking his plane for a government military transport aircraft. He told MailOnline that information had been leaked from a source he was unwilling to name that the pilot of MH17 'felt bad' about his course over Ukrainian airspace, so changed direction. Little did he know, according to Dr Sutyagin, that his plane would then be mistaken by rebels who brought it down using a ground-to-air Buk missile system. Malaysia Airlines today denied that the plane was told to alter its course. Dr Sutyagin's theory appears to be supported by a route map which shows the passenger plane travelling on a different course to the ones taken by the previous ten MH17 flights.Is this proof that MH17 change course into a war zone? A route map compiled by Twitter user Karmiros using data from flight-tracking website Flightaware claims to show how the doomed Malaysia Airlines plane took a different flightpath to the ones taken by the previous ten MH17 flights.     (See also: http://tinyurl.com/qjajzwe)     Dr Sutyagin said: 'There is a Ukrainian mechanised brigade blocked by separatists near the Russian border. 'It's blocked on three sides by separatists and behind the brigade is the Russian border, so they can't get out. The Ukrainians try to resupply them from the air by transport aircraft. 'Now, the pilot of MH17 said that he "felt bad" and wanted to change course south to get out of the danger zone. But several kilometers to the south is a Ukrainian Army heavy transport plane, an IL76, or Candid, which has the same echo as a 777 on a radar screen. 'The two planes came close. They tried to shoot down the transport delivering supplies to the brigade. They believed that they had been firing at a military plane, but they mistakenly shoot down a civilian airliner.'     Malaysia Airlines said it filed a flight plan requesting to fly at thirty-five thousand feet through Ukraine airspace but was instructed by Ukraine air traffic control to fly at thirty-three thousand.     Ukraine accused pro-Russian separatists of shooting down the plane which was flying from Amsterdam to Kuala Lumpur with two hundred ninety-eight people on board, while the Russian media today blamed everyone but pro-Moscow rebels for the Malaysia Airlines horror.     One theory explored by NTV  and  Komsomolskaya Pravda newspaper was that the Ukrainian armed forces may have shot the Boeing out of the sky after mistaking it for Putin's official Ilyushin jet. The Kremlin leader was flying back to Moscow from Brazil at around the same time that the Boeing 777 was downed, stated TV and newspaper reports. Evidence for the theory seems scant. The source also said that the 'plane' contours are similar in principle, the real sizes are also similar, and 'as for their liveries then at the distance they are almost identical'. Putin's equivalent of Air Force One is a specially modified Ilyushin, the Il-96 300. It is a four-engine long distance aircraft, with a length of fifty-five metres, and a wingspan of sixty metres. The Boeing 777-200 is sixty-three metres long, and its wingspan sixty-one metres. Asked last night on the route of Putin's plane, agency head Neradko said: 'We never comment on the routes and other details of the flights of the president of Russia.' Circumstances need to be investigated carefully and objectively'- Putin has called for a thorough probe into the cause of disaster.     Earlier, Ukrainian government official Gerashchenko accused Mr Putin of 'a desperate attempt to hide the consequences of his deeds' by permitting the smuggling of the Buk rocket launcher - suspected of being used to shoot down the  Boeing - across the frontier into Russia. An effort during the night was made 'to hide the Buk rocket complex on Russian territory'- he alleged. Meanwhile, Pro-Kremlin Izvestia cited separatists claiming the shooting out of the sky was 'a planned provocation by Kiev'. Other media claimed it could have been a Ukrainian plot to give the Americans an excuse to deploy NATO on the ground in the eastern European country. But a Ukrainian military expert, Levchenko, told Kommersant business daily that although Kiev did have several Buks in the conflict zone, they 'definitely would not be used against such a target as a passenger liner.'       On 18 July a missile launcher with two rockets missing was then filmed by Ukrainian intelligence services being smuggled on the back of a truck to Russia.     Flightradar24.com data shows the closest plane in the air to MH17 just two minutes before it was shot out of the sky over Ukraine was a Singapore Airlines flight.     (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/qjajzwe     Dr Sutyagin said the evidence that Russian separatists were responsible was very strong - and that there's even a suggestion the BUK missile launcher was being manned by soldiers from Russia. He said: ‘These separatists boasted on Twitter about capturing an BUK SA11 missile launcher [capable of downing high-flying airliners] on June 29, and several hours before the downing of the plane locals in Torez reported seeing BUK  missile launchers and separatist flags around the city. The expert implicated Russia further, revealing that the former commander of Russian Air Force Special Operations Command, a Colonel-General, stated recently in an interview that the separatists did not have the expertise to operate the BUK launchers, that only Russian personnel could do so. It's also suspicious, Dr Sutyagin said, that Russian news agency RIA Novosti reported the crash at 16.13 Moscow time, several minutes before the crash actually happened - at 16.20.     Lai, Malaysia's transport minister today said the Boeing 777 was flying on an internationally-approved route. Mr Lai reiterated that the plane had 'a clean bill of health' and all its systems were functioning normally. The route taken over Ukraine was one approved by the International Civil Aviation Authority and by the International Air Transport Association. He went on: 'There were no last-minute instructions given to the pilots to change the route. In the hours before the incident, a number of airlines used this route.' He said: 'Our sympathies are with those affected by this tragedy. There were two hundred ninety-eight passengers and crew. Our thoughts and prayers are with the families at this incredibly difficult time for them.'     The cockpit and one of the turbines lay more than half a mile (one km) apart and residents said the tail landed about six miles (1ten km) away, indicating that the aircraft probably broke up before hitting the ground. Bodies and body parts strewn across the field outside the village of Rozsypne about 2.5 miles (four km) away from the crash site. The plane broke up in the air and the parts and human bodies are lying within a three-kilometre area' - said a post by Petrovsky after visiting the scene. There were many bodies without clothes around. Probably, their clothing was torn away after the loss of pressurisation. Horrible. 'I go further and see a hill made of the cockpit parts. The area is lit. The pilot's body is in this seat, with seat belt fastened, he is dressed in his clothes. 'There was no fire in this part of the plane. The fire was in the back part which is lying not far from Grabovo village.'      Data from Flightradar24.com reveals the Copenhagen to Singapore flight was in airspace above the dangerous Donetsk region just two minutes before a surface-to-air missile hit the Malaysia Airlines plane on July 17.     Figures also reveal fifty-five planes - including six flights from London's Heathrow Airport - flew over the war zone on the same day the tragedy happened. The flights were still operating in the conflict zone despite warnings from as far back as April from the United Nation's International Civil Aviation Organization (ICAO) about potential risks to commercial planes.     The UN Security Council has called for a full, thorough and independent international investigation after approving a statement expressing deepest sympathies and condolences to the families of the victims. (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/qjajzwe     22:02 GMT, 18 July 2014     The MH17 conspiracy theories doing the internet rounds.  Russia Today sparked a fever of speculation last night after publishing a report that claimed the doomed flight was flying almost the exact same path as Putin's presidential plane did less than forty minutes later. Russia Today pointed out that Putin's presidential plane bears uncannily similar red and blue markings to those painted on all Malaysian Airlines craft, including MH17. "That was close to Warsaw on 330-m echelon at the height of 10,100 meters. The presidential jet was there at 16:21 Moscow time and the Malaysian aircraft—15:44 Moscow time.' Twitter was flooded by claims the shooting was merely a mistake by bumbling assassins. A writer on a conspiracy website claimed the tragedy was 'clearly' an attempted false flag to launch a new global war'. Did Israel mastermind the shoot down to divert world's gaze from its assault on Gaza? Many Twitter users claimed pictures of victims' passports found at the scene were in too good a condition to have possibly been involved in the crash. Jones added: 'Could the Malaysian plane that crashed in Ukraine be the same plane that disappeared some months ago?'. Etc (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/mjvhots     Jul 24, 2014 02:25     Pro-Russian rebel commander acknowledges fighters had BUK missile. A pro-Russian rebel leader in eastern Ukraine says he believes separatists possessed BUK anti-aircraft missiles, thought by Washington to be the type used to shoot down Malaysia Airlines flight MH17. Rough Cut (no reporter narration). (Transcript): - I knew that a Book came from the -- at the time I was told that Book was coming from gone sky under the flag of the LA and up towards nation. I do not know about his Book a good about it. Told. Him he wouldn't. -- -- -- With a new -- -- -- I think it was brought back. I found out about it when I found out that this tragedy happened most likely was brought back in order to conceal the evidence of its presence. But to understand this question should be looked at in this context it -- you crying in advance had the information that the rebels. Thanks to Russia had this kind of weapon and not only did they do nothing to ensure the safety. The -- provoked usage of this kind of weapon against applying with civilians which was flying by. It's. Took -- to go into the. The thing is that it's a battle zone occupied by outside speak partners in this rebel movement that we have very little cooperation with. We do not know for sure or exactly what resources they had if they did or didn't have it. If there's proof that they did then there's no argument about that I'm not impostor. I'm a terrorist separatist member of the militia wanna -- wanna calling therefore I'm biased. I'm forced to site won't protect the party that I represent. Even I'm I think different states different and fielded -- and this makes me feel somewhat uncomfortable. They knew that there is a -- I knew that was heading this nation venues -- it would be used to. So what a -- to -- over its owners of these. Yeah they provide the usage for example by. Starting to attack the objects that they donated holes some okay but they had been attacked pipelines for we are hopeful that. And on that diet I pushed so high growth and at the moment of attack at the moment of the civilian plane flying. They were attacking -- mogul so even if there wasn't an even if it had been used -- Ukraine did everything for the civilian plane to be shocked that. It's gonna hurt pro. -- also some until you. -- -- -- -- -- -- And thus it is won't we because it is a boom boom remedial school progressives or that the won't sugar provides some of you. (Source: Reuters): http://tinyurl.com/mjb82ko

.

Szólj hozzá!

Címkék: brazil russia nato europe singapore israel malaysia ukraine greatbritain

2014. VII. 24. Mizsei az ukrajnai biztonsági szervek reformjának kinevezett Európai Uniós főképviselője

2014.07.25. 06:53 Eleve

.

Európai Unió

2014. VII. 24.     Mizseit nevezte ki Ashton, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője annak az új  EU missziónak a vezetőjévé, amelyik az ukrán, nem katonai jellegű biztonsági szervek - így a rendőrség, illetve a nemzeti gárda - reformját hivatott elősegíteni. Az egyelőre két évre tervezett ukrajnai missziónak 2014. november 30-ra kell elérnie a kezdeti műveleti szintet. Az addig terjedő időszakra 2,68 millió euro-s költségkeretet biztosítottak a tagállamok miniszterei. Mizsei 2007 és 2011 között az EU különmegbízottjaként Moldovával, azon belül a Dnyeszteren túli térséggel kapcsolatos válsággal foglalkozott, folytatott diplomáciai tevékenységet. 2001 és 2006 között ENSZ-főtitkárhelyettesként a világszervezet fejlesztési programjának (UNDP) európai, valamint FÁK-térségbeli regionális irodáját vezette. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna európa moldova európaiunió egyesültnemzetekszervezete függetlenállamokközössége

2014. VII. 23. Egyesült Államok: kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le a maláj utasszállító repülőgépet

2014.07.25. 06:35 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 23 20:50-kor

.

Egyesült Államok    

2014. VII. 23.     Az amerikai hírszerzés helyi idő szerint július 22-én tájékoztatta az újságírókat Washingtonban arról, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le, feltehetően tévedésből öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító repülőgépet, de nincs bizonyíték arra, hogy az orosz kormánynak közvetlenül köze lett volna a tragédiához. Moszkva a lázadók felfegyverzésével teremtette meg a feltételeket a gép megsemmisítéséhez. Röviddel az amerikai hírszerzés washingtoni tájékoztatója előtt az Egyesült Államok  ukrajnai Nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy műholdas térképet, amelyik a rakéta röppályáját ábrázolja, és a rajta láthatók ugyancsak azt a feltételezést erősítik, hogy a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. A Nagykövetség szerint kizárt, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.     A hírszerzés összesítése szerint a szakadárok eddig egy tucat ukrán harci gépet lőttek le. A washingtoni tájékoztatón azzal vádolták Oroszországot, hogy folytatja a szakadárok felfegyverzését, légvédelmi fegyvereket és harckocsikat szállít nekik. Az Egyesült Államok ukrajnai Nagykövetsége által nyilvánosságra hozott műholdas térkép a diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható. A térképen be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye is, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle.     Az amerikai Szenátus külügyi, hírszerzési és katonai bizottságának elnökei közös levélben sürgették július 22-én Obama elnököt, hogy hirdessen ki jelentős új szankciókat az orosz hadiipar, valamint az energetikai és a bankszektor ellen, Moszkvának a maláj utasszállító múlt heti tragédiájában játszott szerepe miatt. Menendez, Feinstein és Levin demokrata szenátor sürgette, hogy a Fehér Ház az ott elkövetett emberrablások, kínzás és az emberi jogok más formában történt megsértése miatt minősítse külföldi terrorszervezetnek a szeparatisták által uralt úgynevezett Donyecki Népköztársaságot.     A Pentagon az elkövetkező hetekben stratégiai és politikai szakértőket küld Ukrajnába, hogy azok ajánlásokat készítsenek elő arról, az Egyesült Államok miként nyújthatna hathatósabb segítséget a szakadárok ellen harcoló ukrán hadseregnek- közölte a The Washington Times. A The Daily Beast közlése szerint az ukránok 2014. júliusában olyan radarzavaró és -felderítő eszközöket kértek az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, amelyekkel befolyásolni tudnák az orosz légelhárító rendszerek célkereső képességét. Két ukrán katonai gép e napi lelövését megelőzően kiadott kijevi összesítések szerint a kelet-ukrajnai szakadárok 2014. márciusa óta huszonegy alkalommal lőttek rá repülőgépekre, ebből tíz alkalommal olyan mobil rakétarendszerekkel, amelyek egyike a maláj utasszállítót semmisítette meg. Gyanakvó amerikai katonai vezetők vonakodnak attól, hogy igazán korszerű eszközökkel szereljék fel az ukrán haderőt, mert abba - meggyőződésük szerint - erősen beépült az orosz hírszerzés.     2014. VII. 24.     "Új bizonyítékunk van arra, hogy az oroszok nehezebb és erősebb, több rakéta indítására alkalmas kilövőállásokat szándékoznak szállítani az ukrajnai szakadár erőknek, és bizonyítékunk van arra is, hogy Oroszország orosz területről tüzérséggel támad ukrán katonai állásokat" - mondta Washingtonban Harf, amerikai külügyi szóvivő. Harf ugyanakkor nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a határ menti orosz tüzérségi támadás forrásával kapcsolatban. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország nato egyesültállamok

2014. VII. 24. Gázai válság: hétszázhetvenhétre emelkedett a palesztin áldozatok száma. Letette hivatali esküjét az új izraeli államfő.

2014.07.25. 06:04 Eleve

.

Izrael

2014. VII. 24. 09:51     Éjszaka is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben. Huszonhárom palesztin fegyverest öltek meg az izraeli katonák. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az övezetben hétszáztizennyolcra nőtt a halálos áldozatok száma.  Az izraeli légierő harmincöt célpontot támadott az éjszaka folyamán. Eddig az izraeli szárazföldi csapatok harmincegy Izraelbe vezető járatot találtak, amelyek közül kilencet már felszámoltak - írta a Háárec. Július 23-án százötven palesztin megadta magát az izraeli csapatoknak az övezet déli részén, őket Izraelbe vitték kihallgatásra.     15:59:     Csapás ért egy palesztin óvóhelyként használt ENSZ-iskolát Észak-Gázában. Legalább tizenheten meghaltak, az áldozatok többsége gyerek. A sebesültek száma mintegy kétszáz. Az ENSZ szerint az izraeli hadsereg tudta, hogy az épület óvóhelyként szolgál. A katonai erők néhány napja ennek az iskolának a kiürítését kérték az ENSZ-től, mert azt állították, ott Hamász tagok tartózkodnak és katonai célokra használják azt a civilek védőpajzsa mögött. Az izraeli hadsereg első adatai szerint abban az időben a Hamász rakétatámadást hajtott végre izraeli célpontok ellen, és egyes rakétái Bét Hanún területén értek földet, ezek lehetnek a felelősek az iskolát ért csapásért. Az e napi harcokban nyolcvanketten vesztették életüket a Gázai övezetben, ezzel összesen hétszázhetvenhétre emelkedett a palesztin áldozatok száma, a palesztin sebesültek száma pedig elérte az ötezret a gázai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint.     Letette hivatali esküjét az új izraeli államfő, a jobboldali héjának tartott és a palesztin államiságot elutasító Rivlin. Beiktatási ünnepségét a gázai harcok miatt a szokásos pompa nélkül tartották meg Jeruzsálemben. A kormányzó Likud párt legjobboldalibb szárnyához tartozó politikust 2014. június 10-én választotta meg államfővé a Parlament. Ezt megelőzően már kétszer volt a Parlament elnöke. Az új izraeli államfő a külön izraeli és palesztin entitás helyett egy "Nagy-Izraelt" képzel el, ahol a palesztinokat az izraeliekkel azonos állampolgári jogok illetik meg. Palesztin kisebbség ellen sosem intézett nyílt támadásokat. Úgy fogalmazott: "inkább izraeli állampolgárokként fogadom el a palesztinokat, mint Izrael megosztóiként". Ugyanakkor ciszjordániai zsidó telepek létesítésének és fenntartásának, sőt a megszállt terület annektálásának is támogatója. Rivlint mindemellett az izraeli jogállamiság és a parlamentáris demokrácia védelmezőjeként tartják számon. Polgári foglalkozására nézve ügyvéd, amúgy pedig futballrajongó hírében áll (Forrás: MTI).

.

Szólj hozzá!

Címkék: izrael

2014. VII. 23. 14:38 Izrael háborús bűncselekményeket követhetett el - jelentette ki az Egyesült Nemzetek Szervezete emberi jogi főbiztosa

2014.07.24. 06:39 Eleve

.

Izrael

2014. VII. 23. 14:38     Izrael háborús bűncselekményeket követhetett el a polgári személyek megölésével, a házak és kórházak elleni tüzérségi támadásokkal két hete tartó gázai övezeti offenzívájában - jelentette ki Genfben Pillay, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) emberi jogi főbiztosa. Bírálta az Izrael elleni, válogatás nélküli Hamász-támadásokat is. Azt mondta, úgy tűnik, a palesztin szervezet és Izrael egyaránt megsértette a nemzetközi humanitárius jogot. Mindkét felet nyomatékosan felszólította arra, hogy védje meg a civil lakosságot a gázai harcok során. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendkívüli ülésén a negyvenhét tagú testület úgy határozott Genfben, hogy vizsgálatot indítanak az izraeli offenzíva során esetlegesen elkövetett jogsértések feltárására. A palesztinok által kezdeményezett határozatot huszonkilenc állam támogatta, az Egyesült Államok ellene szavazott. A fórumot a palesztinok, Egyiptom és Pakisztán kérésére hívták össze. A zsidó állam hadműveletében már több mint hatszáznegyven palesztin halt meg, többségük civil. Izraeli oldalon harmincegy halottat regisztráltak, az áldozatok közül huszonkilenc katona, kettő pedig polgári személy.      17:39     Az izraeli hadsereg éjfél óta hetven gázai célpontot lőtt, a légierő többek közt az egy hete kiürített al-Vaffa kórházat bombázta, ahol egy nagy erejű bomba hatására felrobbant az összes ott tárolt robbanószer. Palesztin jelentések szerint a hadsereg a gázai Sifa kórház kiürítését is kérte. Palesztin források több tucat újabb palesztin halálos áldozatról és sebesültről számoltak be az övezet déli részén Hán-Junisz-nál. A The Times of Israel közlése szerint a Hamász fegyvertárában a házi készítésűek mellett korszerű eszközök is vannak, többek közt orosz gyártmányú Kornet rakéták, valamint RPG-29 típusú páncéltörők, amelyeket valószínűleg Libanonból, Szíriából és Iránból csempésztek az övezetbe.     Hosszú távú tűzszünetre - békét kötni - csak a Gázai övezet körül 2006 óta fenntartott izraeli blokád feloldása, az egyiptomi és izraeli határátkelők megnyitása, illetve Izraelben fogva tartott tagjai szabadon bocsátása esetén hajlandó  a Hamász, de az izraeli offenzíva beszüntetése nyomán kész elfogadni egy "humanitárius tűzszünetet". (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom izrael libanon irán szíria pakisztán egyesültállamok egyesültnemzetekszervezete

2014. VII. 22. Több mint százezer palesztin kényszerült elmenekülni lakhelyéről, és az Egyesült Nemzetek Szervezetétől segítséget kérni a gázai válság kitörése óta

2014.07.23. 06:49 Eleve

.

Izrael

2014. VII. 22.     Több mint százezer palesztin kényszerült elmenekülni lakhelyéről és az Egyesült Nemzetek Szervezetétől segítséget kérni a gázai konfliktus két héttel ezelőtti kitörése óta - közölte a világszervezet. Az ENSZ palesztin menekültekért felelős testületénél (UNRWA) menedéket keresők száma már kétszer akkora, mint a legutóbbi konfliktus idején, 2009-ben volt" - mondta az UNRWA szóvivője, Gunness. Azt is bejelentette, hogy az UNRWA a menekültáradat miatt hatvankilenc új menhelyet nyitott Gázában. A két hete tartó izraeli offenzívában eddig több mint ötszázhetven palesztin vesztette életét és háromezer háromszázötvenen megsebesültek. Korábban a palesztin hatóságok kétszázezer menekültről beszéltek. A nemzetközi humanitárius jog egyebek mellett előírja, hogy fegyveres konfliktusok során csak katonai célpontokat lehet megtámadni, illetve mindent meg kell tenni a civil halálesetek elkerülése érdekében. Izraelt sok bírálat éri, amiért a konfliktus áldozatainak többsége civil. Izrael ezzel szemben azt állítja, hogy a Hamász palesztin  szervezet élő pajzsként használja a polgári lakosságot.     07:43      A két hete tartó gázai harcokban több mint ötszáz palesztin és két tucatnál több izraeli halt meg. Csak az elmúlt huszonnégy órában százhét palesztin vesztette életét, asszonyok és gyerekek is vannak közöttük.     09:04     Huszonhétre nőtt az elesett izraeli katonák száma a hadművelet szárazföldi harcaiban. Éjszaka újabb két izraeli katona vesztette életét.      Az izraeli hadsereg reggel arról tájékoztatott, hogy egyik sebesült katonája egy július 20-ai támadásban eltűnt - közölte a Háárec. A Hamász azt jelentette, hogy egy Saul nevű katonát raboltak el. A bejelentést a Gázai övezetben és  Ciszjordániában ünneplés fogadta. Jeruzsálem a múltban már többször folytatott tárgyalásokat katonák földi maradványainak izraeli börtönökben lévő palesztin foglyokra való kicseréléséről. Az izraeli hadsereg száz célpontot lőtt hajnalban Gáza város izraeli határhoz közeli, keletim es-Sedzsáíja negyedében - közölte a Ynet. Többek közt öt mecsetet, egy sportstadiont és a Hamász katonai vezetőjének lakását lőtte .A  palesztin halottak száma ötszáznyolcvanháromra nőtt.(Forrás: MTI)     July 22, 2014 1:43 PM     Rocket fired from Gaza lands near Ben Gurion International Airport. Israeli police said a rocket fired from Gaza landed near the airport, damaging a house and wounding one Israeli. Police spokeswomen Samri said rocket landing was the closest to the airport since fighting began on July 8. All U.S. flights to Tel Aviv prohibited for twenty-four hours. Several European airlines, including Germany’s Lufthansa and Air France, also suspended flights. The actions come  days after a Malaysia Airlines jet was shot down over eastern Ukraine with two hundred ninety-eight people on board. (Source: CBS New York): http://tinyurl.com/nayj9ue     Balah városában harckocsi-lövedékek találták el az al-Aksza kórházat. A támadásban négyen meghaltak, hatvanan pedig megsebesültek. "Az al-Aksza kórház elleni csapás csak a legutóbbi a gázai egészségügyi intézményeket vagy azok közvetlen környezetét érő támadások közül. A kórházak emiatt nehezen tudják ellátni a július 8-án indított izraeli offenzíva több ezer sebesültjét" - fogalmazott Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának vezetője. Az izraeli hadsereg azzal vádolja a Hamász szélsőséges palesztin szervezetet, hogy ellenséges tevékenységéhez rendszeresen lakóházakat, kórházakat és mecseteket használ fedezékként a Gázai övezetben. Luther úgy vélte, hogy a világszervezetnek fegyverembargót kellene bevezetnie mindkét féllel szemben, és minden országnak azonnal be kell szüntetnie a katonai felszerelések biztosítását Izrael, a Hamász és egyéb gázai palesztin fegyveres csoportok részére.     Az American Airlines, a Delta Airlines, a U.S. Air és a United Airlines felfüggesztette Izraelbe tartó és onnan repülő járatait. A Delta Tel-Avivba tartó gépét Párizsba irányították, miután egy gázai rakéta roncsa becsapódott a Ben Gurion nemzetközi repülőtértől tíz kilométerre lévő Jahúd nevű település egyik házának kertjébe. Izrael számára a légi közlekedés különösen fontos, mivel a zsidó államból a szárazföldön csak Jordániába és Egyiptomba lehet eljutni. Másik két szomszédjával, Libanonnal és Szíriával nem békeszerződés, hanem csak tűzszüneti megállapodás szabályozza a határforgalmat. A kettes tévécsatornának nyilatkozó katonatiszt szerint további egy-két hétre van szükség a gázai katonai célok teljesítéséhez. Július 20-án Jaalon, védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a katonák a következő két-három napban felszámolják az alagutak többségét. Délután huszonnyolcra nőtt az elesettek száma.      Az Air France, a KLM, a Lufthansa és a Brussels Airlines is felfüggesztette a városba tartó járatait. A reptértől mintegy másfél kilométerre történt rakétatámadás miatt az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal huszonnégy órás időtartamra tiltotta meg az Egyesült Államok légitársaságainak a Ben Gurion reptér használatát. A Wizz Air is úgy döntött, hogy felfüggeszti járatai üzemeltetését a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre 2014. július 23-án éjfélig.      20:47      A gázai konfliktusban eddig hatszázhúsz palesztin és huszonkilenc izraeli vesztette életét. A palesztin áldozatok nagy része civil, köztük sok a nő és gyerek. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: afrika egyiptom izrael libanon szíria jordánia france germany europe israel malaysia ukraine egyesültállamok egyesültnemzetekszervezete

2014. VII. 21. Gázai válság: ötszáz fölé emelkedett a palesztin halottak száma, az izraeli hadsereg tizennyolc embert veszített

2014.07.22. 06:14 Eleve

.

Izrael

2014. VII. 21. (hétfő)     A július 20-ai gázai harcokban több mint száz palesztin halt meg, többségük - mintegy hatvan ember - a Szadzsahíja városnegyed elleni izraeli támadásban. A Szadzsahíjában dúló harcokban elesett tizenhárom izraeli katona is.     Ötszáz fölé emelkedett a palesztin halottak száma. Egy kilenctagú család hét gyermekkel egy éjszakai izraeli légicsapásban halt meg - nyilatkozta Kudra, a gázai Segélyszolgálat vezetője. Dél-Izraelben a hadsereg bejelentése szerint a Hamász palesztin szervezet soraiba tartozó fegyveresek két csoportban korán reggel behatoltak izraeli területre az övezettől északkeletre, egy alagúton át, és tűzharcba keveredtek ott állomásozó izraeli katonákkal. Legkevesebb tíz palesztin életét vesztette az összecsapásokban. A Háárec reggel azt írta, hogy újabb több száz méterrel haladtak előre éjjel a Gázai övezetben az izraeli katonák. Gáza város Szadzsahíja nevű északkeleti negyedében több helyen tűzharcba kerültek a Hamász fegyvereseivel. Az összecsapásokban tíz palesztin fegyveres vesztette életét, húszat őrizetbe vettek és Izraelbe vittek kihallgatásra. Az izraeli oldalon nem voltak halálos áldozatok. Több alagút bejáratát találták meg a katonák az izraeli határhoz legközelebb lévő Szadzsahíja lakónegyedben, egyik izraeli kijárata az övezet szomszédságában lévő Kiszufim nevű kibuc ebédlőjébe vezetett.     A Gázai övezetben legalább ötszázkét palesztin halt meg a július 8-án indított izraeli offenzíva kezdete óta, az izraeli hadsereg tizennyolc embert veszített.     A július 8-án kezdődött hadművelet idején öt alkalommal jelentek meg izraeli területen a Hamász fegyveresei az övezetből. Délutánig hosszú évek alatt kiépített alagútrendszer negyvenöt lejáratát találták meg katonák, többet közülük mecsetekben és lakásokban. A katonai szóvivők szerint tizenhárom, két-három kilométer hosszú alagút szeli át az izraeli határt, átlagos mélységük huszonöt méter. A megtalált alagutak berobbantását nagy mennyiségű folyékony robbanószer bejuttatásával oldják meg. Az alagutak csak harcosok életét és mozgását biztosították a légi támadások ellen. Mások - akár két ezer is - gazdasági célúak, az Egyiptomból való csempészetet szolgálják, kijátszva az izraeli blokádot.(Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom izrael

2014. VII. 17. Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet - mindenki meghalt

2014.07.21. 06:47 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 21 00:44-kor

Frissítés 2014. VII. 19. 23:22-kor

.

Ukrajna

2014. VII. 20.     Az ukrán kormány és a szakadárok előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a július 17-én Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító áldozatainak holttesteit. Az ukrán mentőszolgálat helyszínre kirendelt háromszáznyolcvan munkatársai számára a keresést az eredeti huszonöt négyzetkilométernyi területről harmincnégy négyzetkilométernyire terjesztették ki, ebből már harminckét négyzetkilométert fésültek át. A "Donyecki Népköztársaság kormányfője", Borodaj közleményt adott ki, amelyikben arra kéri Medvegyev, orosz kormányfőt, hogy küldjön Oroszországból szakembereket - katonákat, bűnügyi nyomozókat, igazságügyi kórboncnokokat  - a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. A kérést azzal indokolta, hogy a "Népköztársaságnak" nincs elegendő szakértője a vizsgálatok elvégzésére.   Újabb nehézfegyvereket - egy nap alatt három Grad rakéta-sorozatvetőt, négy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet -  több Ural tehergépkocsit, valamint lőszereket adott Oroszország a szakadároknak Luhanszk megyébe - jelentette ki Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Szavai szerint Oroszország újabb csapatokat csoportosít át az ukrán határhoz. Tüzérségi egységek állomásoznak a határ közelében, valamint több mint harminc harckocsit észleltek közeledni az ukrán határ felé a brjanszki területen, illetve jelentős számú páncélozott járművet Rosztov környékéről. Adatai alapján jelenleg háromszáz kilencvennyolc civilt tartanak a szeparatisták fogságban. Közben Luhanszk repülőterét napok óta tartják körbezárva a szakadárok. A légi kikötő területén rekedt katonáktól származó információk szerint sorozatos tüzérségi támadások érik őket. Közülük már négyen életüket vesztették, és legalább tizenöt sebesültjük van.          Július 18-án az ukrán hatóságok még nagy erőkkel keresték a fekete dobozokat, a repülőgép adatrögzítőit, amelyek segíthetnek a szerencsétlenség körülményeinek tisztázásában. Úgy tűnik, az egyiket meg is találták. Ugyanezt állították azonban a szakadár fegyveresek is. Azt mondták, az ő birtokukban is van ilyen szerkezet, azt Donyeckben őrzik.  Eddig kétszázhuszonhárom holttestet találtak meg a hatóságok. (Forrás: MTI)

2014. VII. 19.     A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához. A kabinet közleményében azt állította, hogy a szeparatisták harmincnyolc holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. "Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást". A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy "olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják". Kijev azzal vádolta továbbá a szakadárokat, hogy nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösségek és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére. A vizsgálat akadályairól az ukrán kormány hivatalosan tájékoztatta az Európai Unió tagországait és az Egyesült Államokat. Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője közölte, hogy a lezuhant gép fekete dobozai közül még egyetlen sincs az ukrán fél birtokában. Szintén azzal vádolta a szeparatistákat, hogy akadályozzák a tárgyi bizonyítékok  begyűjtését. Hozzátette, hogy a mentést végzők "fegyveres fenyegetettségben" dolgoznak a helyszínen.      Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amelyik a maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal - állította Najda, az ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője. Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére. "Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt" - mondta az SZBU illetékese. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyiken az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. Közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyiket "terroristák és orosz katonák" tartják ellenőrzésük alatt.      Ukrajna nemzetközi jogi kereseteket készít elő annak érdekében, hogy nyilvánítsák világszerte terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok "népköztársaságait" - közölte Porosenko, ukrán elnök, amikor Kijevben fogadta Timmermans, holland külügyminisztert. (Forrás: MTI)

2014. VII. 18.     Megtalálták a malajziai utasszállító gép második fekete dobozát is a mentőalakulatok reggel Donyeck megyében - közölte egy szemtanú a Reuters-szal. A területet ellenőrzésük alatt tartó  szakadárok július 17-én már megtalálták a repülőgépen használt adatrögzítő berendezés egyikét. A gép helyi idő szerint július 17-én 16 óra 20 perckor tűnt el a radarernyőkről. 17 óra 15 perckor fedezték fel a Donyeck megye sahtarszki járásában lévő Rozszipne és Grabove falvak közötti nyílt terepen a repülőgép lángoló roncsait. A tragédia okainak kivizsgálására felállítottak egy ukrán kormánybizottságot. A mentőalakulatok a Donyeck megyei Torezből, Sznizsnéből és Sahtarszkból érkeztek. A terület védelmét a szakadár "donyecki népköztársaság" Kelet (Vosztok) zászlóaljának fegyveresei látják el. Reggeltől várják a törvényszéki orvosszakértők érkezését Donyeckből. Mentőalakulatok, rendőrök és szolgálaton kívüli bányászok is részt vesznek a gép lezuhanása helyszínének átfésülésében, holttesteket és roncsokat keresve. A repülőgép roncsai, az utasok holttestei, a bőröndök és kézipoggyász Torez térségében, Rozszipne és Grabove között három kilométeres sávban szóródtak szét. Borodaj, a "Donyecki Népköztársaság" (DNR) "miniszterelnöke" bejelentette, hogy válságstábot állítottak fel a mentési munkálatok összehangolására. Kinyilvánította a szakadár terület készségét, hogy fegyverszünetet kössön Ukrajnával a katasztrófa körülményeinek kivizsgálása céljából. "Érdekeltek vagyunk az objektív vizsgálatban, és készen állunk arra, hogy akadályoztatás nélkül a szerencsétlenség színhelyre engedjük az (orosz) Államközi Légi-közlekedési Bizottság (MAK) szakembereit"  - idézte a szakadár terület sajtószolgálata.     A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyei szakadárok nem zsákmányoltak az ukrán hadseregtől Buk vagy Sz-300-as típusú rakétarendszert - jelentette ki Jarema, ukrán főügyész az Ukrainszka Pravda július 17-ei számában. Elmondta: a hadsereg ilyen tájékoztatást adott Porosenko, ukrán államfőnek azután, hogy Donyeck megyében lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet. A főügyész az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülése után nyilatkozott. Az ukrán légvédelmi erők parancsnoka 2014. június 29-i parancsának megfelelően Donyeckből kivonták és más helyre vezényelték a légvédelmi rakétaezred embereit és fegyvereit. Az alakulat bázisán csupán régi, elöregedett, használhatatlan technika maradt, amelyet a katonák működésképtelenné tettek. A terroristák később elfoglalták a területet - állította az ukrán védelmi tárca.     A malajziai utasszállító lezuhanásáért felelős bűnösök fölött a hágai Nemzetközi Bíróságnak kell ítélkeznie - jelentette ki Jacenyuk, ukrán miniszterelnök. Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért.     Ukrajna teljesen lezárta a légteret Luhanszk és Donyeck megye felett, illetve részleges repülési tilalmat vezetett be az azokkal szomszédos Harkiv megye felett, ahol a fegyveres erők harcolnak a szakadárok ellen.  2014. július 1-jén az ukrán hatóságok az javasolták a térség felett átrepülő gépeknek, hogy ne ereszkedjenek huszonhat ezer láb alá, de július 14-én egy orosz rakétával huszonegy ezer láb magasságban lelőttek egy ukrajnai katonai szállító gépet, ezért a hatóságok harminckét ezer lábra emelték a megengedett repülési magasságot. Amerikai és európai légi közlekedési illetékesek azt mondják, nem tudták, hogy Ukrajna miért szabott ilyen határokat. Az Eurocontrol szerint a szóban forgó térségen naponta mintegy háromszáz gép repült át. Cox ,repülésbiztonsági szakértő szerint nem lenne szabad bírálni a maláj légitársaságot amiatt, hogy lelőtt gépe csupán ezer lábbal repült az ukrán légihatóságok által megszabott határ felett.     Luhanszk város lakóinak mintegy nyolcvanöt százaléka vezetékes víz és áram nélkül maradt reggelre, miután a tűzharcokban megsérült egy áramelosztó alállomás és a szivattyúk sem működnek.     Az ukrán Biztonsági Szolgálat közzétette két állítólagos szakadár lehallgatott beszélgetését, amelyik az SZBU szerint azt bizonyítja, hogy a donyecki szeparatisták Oroszországból kaptak egy Buk-M típusú légvédelmi rakétarendszert, az azt kezelő legénységgel együtt. Az elhárítás július 17-én szerzett tudomást arról, hogy a rakétarendszert a Luhanszk megyei Szuhodolszk település közelében vették át, ahonnan Donyeckbe szállították. A kijevi Belügyminisztérium a YouTube videomegosztó portálon egy újabb felvételt hozott nyilvánosságra, amelyiken egy Oroszország felé szállított, álcázott rakétarendszer látható. A videót állítólag a hajnali órákban vették fel. Avakov belügyminiszter szerint a faágakkal letakart rakétarendszert Krasznodon városán keresztül szállították az orosz határ felé. Három rakétája közül a két szélső a kilövőszerkezetben van, a középső nem látható. A miniszter nem tartja kizártnak, hogy ez az a Buk típusú rakétarendszer, amelyikkel lelőtték a malajziai utasszállítót. Július 18-án este az SZBU már közzétett a YouTube-on egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyiken állítólag egy szakadár elismeri beszélgetőpartnerének, hogy emberei eltaláltak egy utasszállítót Kelet-Ukrajna fölött.     A szakadárok vezetője, Borodaj azt állította, hogy nincs náluk a gép egyik adatrögzítő doboza sem, nem találtak ilyet. Pár órával korábban a szakadárok parancsnokának egy névtelenül nyilatkozó helyettese viszont azt mondta, hogy a gép tizenkét adatrögzítőjéből nyolcat megtaláltak a tragédia helyszínén. Az ukrán belügyminiszter is azt állította hírszerzési szolgálatoktól származó értesülésekre hivatkozva, hogy a szakadárok megtalálták az utasszállító fekete dobozait és átadják őket egy határátkelőhelyen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) összekötőinek. Lavrov, orosz külügyminiszter viszont leszögezte, hogy Oroszországnak nem áll szándékában átvenni a fekete dobozokat, az adatrögzítők elemzése a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) dolga. Batovszkij, a Donyeck megyei kormányzó tanácsadója ugyanakkor azt állította, hogy ukrán mentőosztagok két fekete dobozt találtak a tragédia helyszínén, de azt nem tudta megmondani, hogy hova lettek. (Forrás: MTI)

2014. VII. 17.     Ukrán sajtójelentések szerint Grad rakétarendszerrel három sorozatot lőttek ki július 16-án este  Gukovo településről, Oroszországból, Ukrajna területére,  Luhanszk megye krasznodoni járásában csapódtak be. Olyan videofelvételek jelentek meg a YouTube videomegosztó portálon, amelyek az ukrán média szerint bizonyítják a támadás tényét. Nem csitulnak a harcok Donyeck megyében, az orosz határ közelében lévő Marinyivka településnél.Timcsuk, ukrán szakértő arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a szakadárok négy támadását verték vissza, megsemmisítették a szakadárok három harckocsiját, két páncélozott harcjárművét és három gépkocsiját. A lázadó fegyveresek harckocsikkal lőtték az ukrán erők állásait a luhanszki repülőtér területén. Július 16. folyamán Luhanszkban nyolc civil sebesült meg a város több kerületét ért tüzérségi támadás következtében, huszonkét lakó- és egyéb épületben keletkeztek károk. A tűzharcok miatt a városban akadozik az áram- és a vízellátás.      12:57     Egy orosz harci gép lelőtte az ukrán légierő egyik Szu-25-ös vadászgépét, amelyik Ukrajna légterében hajtott végre feladatot - jelentette ki Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője, kijevi sajtótájékoztatóján. Az orosz repülő rakétát lőtt ki július 16-án az ukrán vadászgépre, amelyik lezuhant.     17:19     Lelőttek egy malajziai utasszállítót Ukrajnában - mindenki meghalt. Az Ukrajinszka Pravda forrásai szerint a gép Grabovo település közelében zuhant le, amelyik szakadárok ellenőrzése alatt állhat. Az Információs Ellenállás nevű civil szervezet azt közölte, hogy a Donyeck megyei Toreztől északra zuhant le az utasszállító. A donyecki szakadárok és Ukrajna is tagadja, hogy köze lenne a szerencsétlenséghez. Tíz kilométeres magasságban lőtték le a malajziai utasszállító repülőgépet Kelet-Ukrajnában  - jelentette az Interfax hírügynökség. Az ukrán Belügyminisztérium tanácsadója közölte, hogy a repülőgépet egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le. Kijev is megerősítette, hogy meghalt a kétszáznyolcvan utas és a tizenöt fős személyzet. Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának tisztségviselője szerint a maláj gép becsapódásának helyszínétől tizenöt kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat. Herascsenko, belügyminiszter-helyettes szerint a gépet kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A donyecki szakadárok tagadják, hogy közük lenne a Boeing 777-es utasszállító maláj repülőgép lelövéséhez. Állításuk szerint az utasszállítót az ukránok lőtték le. Közölték, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amelyikkel le lehet lőni egy repülőgépet tíz kilométeres magasságban. Csak olyan hordozható rakétáik vannak, amelyekkel maximum három ezer méteres távolságban lehet csapást mérni. Az ITAR-TASZSZ illetékes forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők július 16-án telepítettek egy Buk típusú légvédelmi rakétával felszerelt egységet abba a kelet-ukrajnai térségbe, ahol lelőtték a Malaysia Airlines maláj légitársaság utasszállító repülőgépét. Az ITAR-TASZSZ szerint az ukrán hadsereg hasonló egységet telepített Harkivba is. Az AP amerikai hírügynökség újságírói azt állították, hogy a kelet-ukrajnai Snizsnye térségben ők maguk láttak egy hasonló rakétakilövő-komplexumot. Szakadárok szerint utasszállító repülőgép nem haladhatott volna át Donyeck és Luhanszk megye légterében, mivel ott már nincs megfelelő légi irányítás, már megsemmisült a szükséges infrastruktúra, s ezért az ukrán légi irányítás 2014. július 8-án meg is tiltotta a polgári légi forgalmat. Szakadár tisztségviselő megjegyezte, hogy "minden utasszállító járat légi irányítási nyomon követése Kijevből zajlik". "Érthetetlen, hogyan kerülhetett oda a (malajziai) repülőgép" - tette hozzá. "A harcok során Donyeck repülőterén felrobbantották az egységes légi irányítási rendszer részét képező irányítótornyot. Gépek itt nem repülhetnek" - mondta. "Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az utasszállítót lelőtték, ugyanakkor leszögezzük, hogy az ukrán fegyveres erők semmilyen támadást nem hajtottak végre a légtérben" - hangsúlyozta az ukrán elnök. Honlapján közölte: "hangsúlyozzuk, hogy az ukrán fegyveres erők nem hajtottak végre semmilyen támadást légi célpont ellen". Butuszov, a Cenzor.net ukrán hírportál főszerkesztője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy Il-76-os katonai szállítógépe. Az újságíró elképzelhetőnek tartja, hogy az ukrán katonai gépet akarták lelőni, de célt tévesztettek. Tízezer méter magasan repülő gépet csak nagy hatótávolságú, esetleg radarvezérlésű, föld-levegő rakétával lehet lelőni, vagy egy harci repülőgépről levegő-levegő rakétával - közölte a BBC-vel egy meg nem nevezett katonai szakértő. Amerikai szakértők műholdképekből megpróbálják megállapítani, hogy a térségben az adott időben kilőttek-e nagy hatótávolságú föld-levegő rakétát - olvasható a BBC honlapján.     17:56     Fél éven belül a Malaysia Airlines két Boeing 777-es repülőgépével történt légi szerencsétlenség: március 8-án a Dél-kínai-tenger felett tűnt el az egyik repülőgép, míg csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lőttek le egyet. A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba repülő 17-es járatát a 9M-MRD lajstromjelű Boeing 777-200-as teljesítette. Ez a repülőgép tizenhét éve pontosan ezen a napon repült először. A gépen kétszáznegyvenhét turistaosztályú és harmincöt business osztályú ülés volt. A legfrissebb adatok szerint a repülőgépen kétszáznyolcvan utas és a tizenöt fős személyzet volt. A flightradar24.com oldal a repülőgéptől utoljára közép-európai idő szerint 15.21-kor kapott adatokat, harminchárom ezer láb magasságban: az utasszállító Donyecktől keletre, az orosz-ukrán határt keresztezte. A 2014. március 8-án eltűnt MAH370-es járatot ugyanilyen típusú repülőgép teljesítette; Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, majd a Dél-kínai-tenger fölött a légiforgalmi irányítás egy órával a felszállás után elvesztette vele a kapcsolatot, roncsait azóta sem találták meg. A fedélzeten kétszázhuszonhét utas és tizennégy fős személyzet volt. A Boeing 777-es hosszúsága hatvanhárom-hetvenhárom méter, szárnyfesztávolsága hatvannégy, magassága tizennyolc méter. Legnagyobb felszállósúlya kétszáznegyvenhét és háromszáz tonna között változik, utazósebessége kilencszázöt kilométer óránként. A Malaysia Airlines Malajzia nemzeti légitársasága, idén az első félévben - nagyobb részben a 370-es járatuk eltűnése és az ebből fakadó bizalomvesztés miatt - ötvenkilenc százalékkal nőtt a veszteségük. A légitársaság tizenhárom 777-est üzemeltetett, emellett hat darabbal rendelkeznek a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéből, az Airbus A380-asból.ó.      19:46     Több légitársaság - köztük a Wizzair, Lufthansa,  Air France, a British Airways, a KLM holland és az AUA osztrák légitársaság is - bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret, miután Donyeck megyében lezuhant a Malaysia Airlines Boeing-777-es gépe. Az orosz Aeroflot és Transzaero, a török Turkish Airlines, az Egyesült Államok-beli Delta Air Lines légitársaság azt jelentette be, hogy repülőgépei egész Ukrajna légterét el fogják kerülni. Az Egyesült Arab Emírségek légitársasága felfüggeszti kijevi járatait. Az Eurocontrol nemzetközi légi irányítási szervezet este a honlapján megjelent közleményben tudatta, hogy az ukrán hatóságok úgy tájékoztatták, hogy az ország keleti részének légterét lezárták a nemzetközi polgári légi forgalom elől. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország európa malajzia france malaysia európaiunió egyesültállamok egyesültarabemírségek délkínaitenger nemzetközibíróság

Legújabb könyvek - 2014. július

2014.07.01. 06:07 Eleve

.

2014 júliusában látókörünkbe került:
.
Emlékirataim (1914-1921) / Gyalui Farkas - Kolozsvár: Művelődés Egyesület, 2013

Felebarát vagy embertárs: Biblia-fordítások és használatuk a mai
    Magyarországon
/ szerkesztette Fabinyi Tibor - Pecsuk Ottó - Zsengellér József
    - Hermeneutikai Kutató Központ Alapítvány : Luther Kiadó : Kálvin Kiadó

A régi magyarországi nyomdák betűi és díszei: XVIII. század: 2. kötet: Kelet-
    magyarországi és erdélyi nyomdák, Lőcse, Kassa. (I.):Tanulmányok és
    katalógus; (II.): llusztrációk (= Hungaria Typographica: II.)
/ Bánfy Szilvia -
    Pavercsik Ilona -  Perger Péter - V. Ecsedy Judit - Balassi Kiadó : Országos Széchényi
    Könyvtár
.
Ahol kiadási hely, illetve évszám nincs feltüntetve, ott értelemszerűen budapesti kiadás,
kiadási év gyanánt pedig 2014 értendő.

.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország erdély országosszéchényikönyvtár

Legújabb könyvek - 2014. június

2014.06.30. 06:05 Eleve

Legutóbbi frissítés: 2014. VI. 30. 19:18 h

.

2014 júniusában látókörünkbe került:

.

Aquileia (= Corpus Antiphonalium Officii - Ecclesiarum Centralis Europae: IV / B)
    / redigit Gilányi, Gabriella - Research Centre for the Humanities HAS, Institute of
    Musicology and Liszt Ferenc Society of Music

Az Erdélyi Nemzeti Múzeum érem-és régiségtárának története  (=Erdélyi
    Tudományos Füzetek: 279) 
/ Pósta Béla - Kolozsvár: Erdélyi Múzeum-Egyesület,
    2013

A forradalom tanúi. Budapest 1956: akik megélték - franciaországi emigránsok
    visszaemlékezései -
Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért
    Alapítvány

A Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye a 20. században / Marton József -
    Csíkszereda: Pro-Print Könyvkiadó, 2014

Hanyatló Erdély: történelmi tanulmányok és arcképek a 17. és 18. századból
    (= Erdélyi Ritkaságok: 8.)
/ Szilágyi Sándor - válogatta, előszó, jegyzetek
    Sebestyén Mihálytól - Marosvásárhely: Mentor Kiadó, 2013

Helytállás és tanúságtétel: a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye hitvalló
    és meghurcolt papjai
/ Bendász István - Bendász Dániel - Kairosz Kiadó

A honfoglalás kor kutatásainak legújabb eredményei: tanulmányok Kovács László
    75. születésnapjára
/ szerkesztette Révész László - Wolf Mária - Szeged: Szegedi
    Tudományegyetem Régészeti Tanszék, 2013

Itália vonzásában: esszék, tanulmányok / Sárközy Péter - Nap Kiadó

"Itt van a' legvégső óltára Pallásnak": az Erdélyi Kéziratkiadó Társaság
    és az Erdélyi Magyar Nyelvmívelő Társaság története (=Erdélyi Tudományos
    Füzetek: 278)
/ Dávid Péter - Kolozsvár: Erdélyi Múzeum-Egyesület, 2013

A jegybanki függetlenség fejlődéstörténetének vizsgálata a XVIII. századtól
    napjainkig
/ Kovácsné Sipos Ágnes - Budapesti Gazdasági Főiskola

Közlekedésfejlesztés Magyarországon: tíz év az Európai Unióban - Magyar
    Mérnöki Kamara ((szemelvények balatonföldvári konferencia előadásaiból))

A magyar irodalomtörténet bibliográfiája: 1996 - 2000 (= A Magyar
    Irodalomtörténet Bibliográfiája: 10.)
/ Csóra Karola - Argumentum Kiadó, 2013

Miért más Románia? / Boia, Lucian - Kolozsvár: Koinónia, 2013

A modern reneszánsz derült idomai: válogatás Ybl Miklós (1814 - 1891)
    épületeiből
/ Galamb Zsuzsanna - Hídvégi Violetta - Kemény Mária (et al)
    - Narmer Építészeti Stúdió

Natura 2000: fajok és élőhelyek Magyarországon / szerkesztette Haraszthy László
    - Csákvár: Pro Vértes Alapítvány

A nádori intézmény korai története: 1000 - 1342 / Szőcs Tibor - Veszprémy László

Német Máté koma: 1792 /sajtó alá rendezte, utószó, jegyzetek Labádi Gergely
    - Balázs Péter - Balassi Kiadó ((regény))

Nemzet, állam, nemzetiség: tanulmányok Erdélyről és a Kárpát-medence
    interetnikus kapcsolatairól a 19-20. században
/ Romsics Ignác - Kolozsvár:
    Komp-Press Kiadó : Korunk, 2013

Növénynemesítés a megújuló mezőgazdaságban: XX: Növénynemesítési
    Tudományos Napok (2014. március 18.)
/ szerkesztette Veisz  Ottó
    - Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztályának
    Növénynemesítési Tudományos Bizottsága

Pszicholingvisztika: magyar pszicholingvisztikai kézikönyv: I-II / szerkesztette
    Pléh Csaba - Lukács Ágnes - Akadémiai Kiadó

A szovjet csapatok kivonása Magyarországról és a környezeti károk
    felszámolásának története
/ Endrédy István - Palásthy Bt., 2013

Táguló horizont: tanulmányok a fiatal művészettörténészek marosvásárhelyi
    konferenciájának előadásaiból
/ szerkesztette Kovács Zsolt - Orbán János
    - Marosvásárhely: Erdélyi Múzeum-Egyesület, 2013

A történelmi Alkotmány alkalmazásának kérdései: konferencia a Szegedi
    Ítélőtáblán. 2013. február 8.
/ szerkesztette Bátyi Zoltán - (s.l.): Szegedi Ítélőtábla

A tudás hatalom: latin szólások, szállóigék és idézetek / Váczy Kálmán - Kolozsvár:
    Kriterion Könyvkiadó, 2013

Turizmus és településmarketing: tanulmánykötet / szerkesztette Tózsa István
    - Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz és Jövőkutatás Tanszék ((2013.
    november 22-én rendezett országos tanácskozáson elhangzott előadások alapján írt
    tanulmányokkal))

Vasarely: Korai rajzok - Grafikai periódus - Tévutak: 1 = Early dravings - Graphic
    period -
Wrong roads: 1 - Szépművészeti Múzeum : Vasarely Múzeum

.

Ahol kiadási hely, illetve évszám nincs feltüntetve, ott értelemszerűen budapesti kiadás,
kiadási év gyanánt pedig 2014 értendő.

.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv magyarország franciaország románia erdély 1956 európa alkotmány itália kárpátmedence európaiunió szépművészetimúzeum erdélyimúzeumegyesület budapesticorvinusegyetem magyartudományosakadémia magyarmérnökikamara hungarianacademyofsciences erdélyinemzetimúzeum munkácsigörögkatolikusegyházmegye erdélyimagyarnyelvmívelőtársaság

Legújabb könyvek - 2014. május

2014.06.03. 06:15 Eleve

Frissítés 2014. V. 21-ei állapothoz képest

.

.

 

2014 májusában látókörünkbe került:

.

Biblia: Istennek az Ószövetségben és Újszövetségben adott kijelentése / fordította
    és revideálta a Magyar Bibliatársulat Szöveggondozó Bizottsága - Magyarországi
    Református Egyház Kálvin János Kiadója

Alex Csodaországban: levelek a számok varázslatos világából/ Bellos, Alex
    - Európa Könyvkiadó

Állam / Platón : Fordította Németh György - Steiger Kornél - Atlantisz Könyvkiadó

Ápriliy-estek emlékkönyv - Nagyenyed: Dr. Szász Pál Egyesület, 2013

Bethlen Gábor és Európa / szerkesztette Kármán Gábor - Teszelszky Kees - ELTE BTK
    Közép-és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék : Transylvania Emlékeiért Tudományos
    Egyesület, 2013

Descriptio Transilvaniae / Petelei Klára - Sepsiszentgyörgy: Art Print, 2013

Effects of climate change on security and application of military force / edited by
    Földi, László - Padányi, József - National University of Public Service

Europe's fraternal war 1914 - 1918 - Közép-és Kelet-európai Történeti és Társadalmi
    Kutatásokért Közalapítvány

A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939 - 1945: a német Titkos
    Államrendőrség Magyarországon a II. világháború idején
/ Szita Szabolcs
    - Corvina

Gold Book 1325 - 1540: Hungarian Medieval Coinage / Lengyel, András - Hungarian
    National Museum : Pannonia Terra Numismatica, 2013

Gyógyfürdők és gyógyszállók Magyarországon / Bede Béla - Corvina

Hajlítottbútor-gyárak a történelmi Magyarországon / Szemerey Tamás - Geopen,
    2013

Harcban a főellenséggel: szovjet - magyar állambiztonsági kapcsolatok /
    Hankiss Ágnes - Európai Néppárt Európai Parlamenti Képviselőcsoportja : Hamvas Béla
    Kultúrakutató Intézet

Határok nélkül? A határon átnyúló együttműködések jogi és közösségi környezete
    Európában és Magyarországon
/ Fejes Zsuzsanna - Akadémiai Kiadó, 2013

Hungaropesszimizmus. Esszébe hajlóan tudományos értekezésnek tűnő,
    forrásokra építkező társadalomfilozófiai spekuláció, szubjektív vélemény
    egy társadalom-lélektani jelenségről /
Balázs Sándor - Kolozsvár:
    Kriterion Könyvkiadó, 2013

A Kárpátok hágóin át Galíciába: útikönyv az Első Világháború magyar emlékeit
    keresőknek
/ Bedécs Gyula - Zrínyi

Kényszermunkán a Szovjetunióban / Fényi József - Szatmárnémeti:
    Szent-Györgyi Albert Társaság, 2013

Ki csatát nyer, koronát nyer: regény / Varró János - Kolozsvár: Kriterion Könyvkiadó,
    2013

Lelkiségek, lelkiségi mozgalmak Magyarországon és Kelet-Közép-Európában
    = Spirituality and spiritual movements in Hungary and Eastern Central Europe
    / szerkesztette = editors: Barna Gábor - Povedák Kinga - Szeged: SZTE BTK
    Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék

A magyar honfoglalás kora / Révész László - Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar krónikák és legendák / válogatta, előszó, jegyzetek Gábor Csillától
    - Kolozsvár: Polis Könyvkiadó, 2013 ((harmadik kiadás))

Mouvement, rythme, danse — Les débuts de la danse moderne en Hongrie
    (1902-1950): exposition catalogue.
Institut Hongrois de Paris, 7 novembre -
    16 décembre 2013 - Paris - Budapest: Institut Balassi, Institut Hongrois Collegium
    Hungaricum : Galerie Nationale, (2013)

Nap Hold kék mezőben: válogatott versek / Király László - Kolozsvár: Kriterion
    Könyvkiadó, 2013

A pásztor bölcsessége. A bárányka útja Sovejától Párizsig és vissza: fejezetek
    150 esztendő román eszmetörténetéből a romantikus nacionalizmustól
    napjainkig
/ Miskolczy Ambrus - Kolozsvár: Kriterion Könyvkiadó, 2013

A Securitate célkeresztjében: Tőkés László küzdelme a román politikai
    rendőrséggel
/ Molnár János - Kolozsvár: Kriterion Könyvkiadó, 2013

Yb Miklós (1814 - 1891) / válogatta és szerkesztette Gerle János - Marótzy Kata
    - Holnap Kiadó

Vég nélkül: szentavatás régen és ma / Kovács Gergely - Szent István Társulat

Viharfelhők a Selyemút felett: egy diplomata visszaemlékezései a közép-ázsiai
    térségben eltöltött éveire
/ Venczel István - Szerző

.

Ahol kiadási hely, illetve évszám nincs feltüntetve, ott értelemszerűen budapesti kiadás,
kiadási év gyanánt pedig 2014 értendő.

.

.

.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv nap magyarország európa hungary ázsia szovjetunió hold europe transylvania hongrie transilvania európaiparlament magyarnemzetimúzeum magyarországireformátusegyház nationaluniversityofpublicservice hungariannationalmuseum instituthongroisdeparis

Legújabb könyvek - 2014. április

2014.06.01. 23:59 Eleve

.

.

.

2014 áprilisában látókörünkbe került:

.

Újszövetségi Szentírás / görög eredetiből fordította és magyarázta P. Békés Gellért
    - P. Dalos Patrik - Pannonhalma: Pannonhalmi Főapátság ((tizenkilencedik kiadás))

Alsópapság, lokális társadalom és népi kultúra a 18 - 20. századi
      Magyarországon
/ szerkesztette Bárth Dániel - ELTE BTK Folklore Tanszék,
      2013

Európai testvérháború 1914 - 1918 - Közép-és Kelet-európai Történelem
    és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

Exploitation of unconventional petroleum accumulations: theory and practice
    / Pápay, József - Akadémiai Kiadó, 2013

Griff karddal és rózsával: az Esterházy család története: tudományos előadás-
    sorozat Tata 1998 - 2007 (= Annales Tataiensis: VII) -
Tata: Tata Város
    Önkormányzata

I came from the East to a city of great palaces. Károly Kós: the early years:
    1907 - 1914
/ Fabó, Beáta - Gall, Anthony - Budapest Főváros Levéltára

Az első Esztergomi Főegyházmegyei Sematizmus: 1647 ( = Magyar Herold:
    Series I nr 1.)
/ közreadja Bojtos Anita - Mike Sándor Egyesület

Az ember tragédiája a világ nyelvein / Radó György - Andor Csaba
    - Balassagyarmat - Szeged: Madách Irodalmi Társaság

Magyar kül-biztonság-és védelempolitikai dokumentumok: 1990 - 2012
   
/ Gazdag Ferenc - Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 2013

Magyar örökség Nyugaton: az anyagi és szellemi javak felderítése, számbavétele
    és megőrzése: a felsőpulyai XII. "Kufstein" Tanácskozás Oberpullendorf /
    Felsőpulyán, 2012. szeptember 8-9-én
- Wien / Bécs: Sodalitas

A magyarok története / Benedek Elek - Olvasók Háza Kiadó, 2013

Malmok: a korai ipari építészet / Pongrácz Pál - ((a jogutódok kiadásában jelent meg))

Manuale Pharmaceuticum Novum - Galenus Kiadó ((második, bővített kiadás))

Műtárgyak a fraknói Esterházy-kincstárból az Iparművészeti Múzeum
    gyűjteményében (= Thesaurus Domus Esterhazyanae: I.)
 
   - Iparművészeti Múzeum

Napkeletről jöttem nagy palotás rakott városba kerültem. Kós Károly világa:
    1907 - 1914
/ Fabó Beáta - Gall, Anthony - Budapest Főváros Levéltára

Örökség: válogatott tanulmányok 1994 - 2011 / Molnár V. József - Ős-Kép Kiadó,
    2013.

A pannonhalmi konvent hiteleshelyi működésének oklevéltára: IV. (1500-1526)
    = Monumenta Credibilia Conventus de Monte Pannoniae: volumen IV
    (1500-1526)  (= A Győri Egyházmegyei Levéltár Kiadványai: Források,
    Feldolgozások: 19.)
/ Dreska Gábor - Győr: Győri Egyházmegyei Levéltár, 2013

Régészeti kutatások az alföldi mikrorégió területén / Jankovich B. Dénes -
    Szatmári Imre (= Varia Archaeologica Hungarica: XXVIII) - Archaeolingua, 2013

Sorscédulák a nagy háborúból: rendhagyó olvasókönyv: 1914–2014 /
    szerkesztette: Cseke Gábor (Forrás: Az idő harcokat újráz): http://tinyurl.com/ml9drzk

Sterne von Eger / Gárdonyi, Géza - Corvina, 2014 ((20. Auflage))

Ungheria 2014: guida  agli investimenti - ITL Group : Hungarian Investment
    and Trade Agency

.

Ahol kiadási hely, illetve évszám nincs feltüntetve, ott értelemszerűen budapesti kiadás,
kiadási év gyanánt pedig 2014 értendő.

.

.

.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv magyarország európa ungheria eötvöslorándtudományegyetem iparművészetimúzeum nemzetiközszolgálatiegyetem budapestfővároslevéltára győriegyházmegyeilevéltár

Legújabb könyvek – 2014. március

2014.06.01. 23:58 Eleve

.

.

.

2014 márciusában látókörünkbe került:

.

Az I. Világháború előtti időszak és a berlini mintaintézetek (= Kulturális
   hídfőállások. A külföldi intézetek, tanszékek és lektorátusok szerepe a magyar
   kulturális külpolitika történetében: I.) / Ujváry Gábor – Ráció Kiadó, 2013

The army of King Matthias: 1458 - 1526 = Mátyás király hadserege: 1458 - 1526
   
/ Somogyi Győző - Zrínyi Kiadó, 2013

C - DÉZS (= A Magyar Nyelv Nagyszótára: V.) – MTA Nyelvtudományi Intézet, 2013

A Duna mente népeinek ártéri gazdálkodása: ártéri gazdálkodás Tolna és Baranya
    megyében az ármentesítési munkák befejezése előtt
/ Andrásfalvy Bertalan
    - Ekvilibrium ((második, kiegészített és átdolgozott kiadás))

Gróf Bethlen István és kora / Abloncy Balázs - Gyáni Gábor - Gyurgyák János (et al.)
    Osiris Kiadó

A hadtáp volt maga a fegyver: tanulmányok a középkori hadszervezet és katonai
    logisztika kérdéseiről
/ szerkesztette Pósán László - Veszprémy László
    - Zrínyi Kiadó, 2013

A háborúról / Clausewitz, Carl von - Zrínyi Kiadó, 2013 ((ötödik kiadás))

Irodalom és lelkiség / Szelestei N. László - Magyar Tudományos Akadémia
    - Pázmány Péter Katolikus Egyetem Barokk Irodalom és Lelkiség Kutató Csoport, 2013

István, a szent király. Tanulmánykötet és kiállítási katalógus Szent István
   tiszteletéről halálának 975. évfordulóján
–Székesfehérvár: (s.n.), 2013

Kazinczy Ferenc és az ortológusok: árnyak és alakok az 1810-es évek nyelvújítási
   mozgalmában
/ Cziffra Mariann – Ráció Kiadó, 2013

Magyar gyümölcsfajták / szerkesztette Soltész Miklós – Nemzeti Agrárgazdasági
   Kamara, 2013

A magyar püspöki kar és a Habsburg Monarchia: együttműködéstől
    a konfrontációig (1686 – 1790)
/ Bahlcke, Joachim – (s.l.): METEM, 2013

Megtorlások a Szovjetunióban / Gereben Ágnes - Helikon, 2013

Pusztába kiáltott szó? Jancsó Benedek breviárium / válogatta, szerkesztette,
    utószó, jegyzetek Jancsó Andrástól - (s.l..): Jancsó Alapítvány, 2013

Remekművek. Szépművészeti Múzeum / szerkesztette Vécsey Axel
    - Szépművészeti Múzeum, 2013

Rokon álmok álmodója: Áprily Lajos és Reményik Sándor levelezése: 1920 - 1941
   
/ sajtó alá rendezte, jegyzetek Liktor Katalintól - Kolozsvár - Szeged: Polis :
    Petőfi Irodalmi Múzeum

SZE - Z (=A Magyar Sajtótörténet Válogatott Bibliográfiája: 4. ) / összeállította
    Lakatos Éva - Országos Széchényi Könyvtár, 2013

Természetvédelmi élőhelyismeret / Bartha Dénes - Mezőgazda Kiadó, 2013

Theatrum Europaeum - A Rákóczi-szabadságharc krónikája az európai kulturális
   színtéren = Die Kronik des Rákóczi-Reiheitskampfes im Kulturkreis Europas
/
   válogatta, bevezető, jegyzetek, mutató Kincses Katalin Máriától - Nap Kiadó, 2013

Il tempo della modernita: pittura ungherese  1905 - 1925 = The time of modernity:
    Hungarian painting 1905 - 1925
- Galleria Nazionale Ungherese, 2013

Utazás Keleten / Orbán Balázs - Kolozsvár: Stein János bizománya, 1861
    ((hasonmás, három kötetben; kiadja a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi
    Egyházkerülete :Méry Ratio Kiadó))

.

Ahol kiadási hely, illetve évszám nincs feltüntetve, ott értelemszerűen budapesti kiadás,
kiadási év gyanánt pedig 2014 értendő.

.

.

.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv európa duna szovjetunió europa országosszéchényikönyvtár szépművészetimúzeum magyartudományosakadémia petőfiirodalmimúzeum pázmánypéterkatolikusegyetem magyarunitáriusegyház gallerianazionaleungherese