HTML

Egyik 19

Magyarországról, utódállami területekről, Európáról, Európai Unióról, további földrészekről, globalizációról, űrről

Friss topikok

Blogajánló

2014. VII. 25-31. Ebola - Nigéria, Nyugat-Afrika, USA...

2014.07.31. 20:57 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 31.. 20:51-kor

.

Globalizáció

Egészségügyi Világszervezet

2014. VII. 31.     Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem javasolja a légi utazás korlátozását és a határlezárásokat az Ebola-járvány nyugat-afrikai kitörése miatt - tájékoztatott a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA). A dokumentumban a szövetség leszögezte: egy Ebola-vírussal fertőzött ember repülőgép  fedélzetén csekély fertőzési kockázatot jelent a jármű többi utasára nézve.     A kór 2014. július 27-ig már legalább hétszázhuszonkilenc emberrel végzett - jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az Egyesült Államok és Franciaország azt tanácsolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak be a három súlyosan érintett országba a járvány miatt. (Forrás: MTI)

Nagy-Britannia

2014. VII. 31.     "Még ha egy Ebola-hordozó Európába, Amerikába vagy Afrika egy másik régiójába repülne, akkor sem gondolom, hogy emiatt nagy járvány törne ki. Nyugodtan le mernék ülni egy Ebola-fertőzött mellé, ha csak nem fog rám hányni vagy ilyesmi. Nagyon szoros érintkezés kell ahhoz, hogy valaki elkapja a kórokozót" - idézte Piot szavait a The Daily Telegraph brit napilap. Piot huszonhét éves korában, 1976-ban vett részt az új vírus azonosításában. Ma a londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Iskolájának igazgatója. (Forrás: MTI)

2014. VII. 29.     A járvány miatt több légitársaság közölte, hogy felfüggeszti Sierra Leone-i és libériai járatait. (Forrás: MTI)

Nigéria

2014. VII. 27.     Ebolában halt meg egy ember Lagosban. Ez a kontinens nyugati részén 2014 februárja óta terjedő vírus első felbukkanása az Afrika legnépesebb országának számító Nigériában. (Forrás: MTI)

Nyugat-Afrika

2014. VII. 27.     Ebola-vírus okozta fertőzés következtében meghalt a kór ellen küzdő első számú libériai szakorvos. Az egészségügyi dolgozók fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve, a vírus testnedvek útján terjed. A Sierra Leone-i hatóságok közölték, hogy először regisztráltak Ebola miatti halálesetet az ország fővárosában, az egymillió lakosú Freetownban. Libériában eddig száz huszonkilencen haltak bele Ebola-fertőzésbe, Guineában háromszáz tizenkilencen, Sierra Leonéban kétszáz huszonnégyen. (Forrás: MTI)

Sierra Leone

2014. VII. 31.     Libéria után Sierra Leone-ban is egészségügyi szükségállapotot rendeltek el a régióban terjedő Ebola-járvány megfékezése céljából. Karantén alá helyezik a halálos vírus epicentrumait, így a keleti országrész jelentős területeit. A biztonsági erőket arra utasították, hogy gondoskodjanak a rendelkezések végrehajtásáról. Az intézkedések legalább két hónapig lesznek érvényben. (Forrás: MTI)

United States

July 25, 2014     Ebola only a plane ride away from USA. Ebola virus rapidly spreading in West Africa. Since it was detected in March, the number of cases attributed to Ebola in the West African nations of Liberia,Sierra Leone and Guinea stands at one thousand two hundred and one, including six hundred seventy-two deaths. Two U.S. doctors contracted the virus while trying to stop the spread of the infectious disease. officials are on alert now, after news that a man with Ebola was able to board a plane and arrive in Lagos, the capital of Nigeria. He later died. People need to be in intimate contact to spread the virus. Ebola also can only be spread by people with active symptoms. It does spread readily through body fluids, such as blood and saliva. Hospitals in the USA are on high alert for Ebola, and would quickly isolate anyone with suspicious symptoms who has recently returned from Africa. Among the federal travel restriction procedures the Centers for Disease Control can use to protect travelers and the public from communicable diseases that pose a serious threat is to put travelers' names on a "Do Not Board" list that is enforced by the Transportation Security Administration. However, it's unclear how well the list works... (Source: USA Today): http://tinyurl.com/o9tszty

.

Szólj hozzá!

Címkék: afrika franciaország európa globalizáció nigéria guinea libéria nagybritannia egyesültállamok unitedstates egészségügyivilágszervezet sierraleone ebolajárvány

2014. VIII. 8-10. Hun és türk tudatú nemzetek; a Kurultáj magyar törzsi gyűlés ünnepe

2014.07.31. 20:45 Eleve

.

Magyarország

2014. VII. 31.     Hun és türk tudatú nemzetek 2014. augusztus 8. és 10. között Bugacon, a Kurultáj magyar törzsi gyűlés ünnepén. Mintegy százhúsz hagyományőrző csapat érkezik Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről és Délvidékről is. A háromnapos eseményen csaknem harminc hun vagy türk tudatú nemzet képviselői - köztük avarok, azeriek, kirgizek, türkmének, bolgárok, tatárok és magyarok - vesznek részt. A Kurultáj Európa egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepe, amelyet immár ötödik alkalommal rendeznek meg.  A Kárpát-medencei hagyományőrzők seregszemléjére eddig háromszáznegyven lovas regisztrált. A világ legjobb lovas íjászai tartanak bemutatókat. A Keleti vihar elnevezésű, rekonstruált csatajelenetet bemutató programon keleti lovas nomádok harci taktikáit és a hadviselést ismerhetik meg a látogatók. Ötvenkét, főként népzenei koncerten is részt vehetnek. Különlegesség az a több mint húsz méter átmérőjű, háromszáz négyzetméter alapterületű Atilla-sátor, amelyikben kiállítják A hunok bejövetele című, húsz méter hosszú és 2,7 méter magas monumentális félkörképet, Kertai festőművész alkotását. (Forrás: MTI)

.

 

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország erdély európa kárpátalja felvidék délvidék kárpátmedence

2014. VII. 28. Megítélt kártérítés a Yukos-nak - az összeg Oroszország bruttó hazai termékének 2,5 százalékát jelenti

2014.07.31. 20:27 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 28 21:50-kor

.

Globalizáció

2014. VII. 28.     Összesen több mint ötven milliárd dollárt ítélt meg három felperesnek az orosz állammal szemben a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság a Yukos olajvállalat kisajátítása miatt. Az eljárást a  vállalat korábbi részvényesei, a Cipruson bejegyzett Hulley Enterprises Limited, a Man szigeti Yukos Universal Limited, valamint a szintén ciprusi Veteran Petroleum Limited kezdeményezte Oroszországgal szemben. Azt állították, hogy az orosz állam intézkedései kisajátítással értek fel, megsértve ezáltal az úgynevezett Energia Charta Egyezményt. Most közzétett határozatát a testület még július 18-án meghozta. A Yukos 2003-ban megindult felszámolása során az orosz állam a stratégiai tulajdonos GML vagyonát kisajátította, és értékén alul a Rosznyeftynek adta tovább. A gibraltári székhelyű GML 2005-ben a hágai Választottbírósághoz fordult: döntsön az Oroszország által is aláírt 1994-es Energia Charta Egyezmény alapján felvetett kártérítési igényének jogosságáról. A bíróság 2009-ben született döntése értelmében az orosz állam hiába függesztette fel az egyezmény alkalmazását, mind a felfüggesztés előtt kötött orosz, mind a nemzetközi befektetéseket azt követően is megilleti az egyezmény alapján járó védelem. A kártérítés Oroszország bruttó hazai termékének 2,5 százalékát jelenti. Ezzel párhuzamosan a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 2014. augusztus 1-én ismerteti döntését arról, mekkora kártérítést kell fizessen az orosz állam, amiért megsértette a cég magántulajdonhoz és jogorvoslathoz való jogát. Ennek tényét már 2011-ben kimondták a strasbourgi bírák, most már csak a kártérítés összegéről döntenek. Az ügyben a Yukos jogi képviselői nyolcvanegy milliárd euró kártérítési igényt fogalmaztak meg.          Hodorkovszkij, az egykori Yukos oroszországi olajcég volt főrészvényese elégedett az ítélettel.           2014. VII. 31.     Több mint 1,8 milliárd euro kártérítés megfizetésére kötelezte döntésével az orosz államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a Yukos olajvállalat által indított perben. A nem vagyoni kártérítés terén, a panaszos kérésével összhangban a bíróság azt állapította meg, hogy maga az ítélet kellő erkölcsi elégtételt jelent. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország globalizáció ciprus yukos rosznyeft gibraltár emberijogokeurópaibírósága állandóválasztottbíróság mansziget

2014. VII. 28-30. Szemben az újabb Európai Uniós szankciókkal

2014.07.31. 06:56 Eleve

Előző frissítés: 2014. VII. 29 06:46-kor

.

Európai Unió

2014. VII. 30.     Közzétették az Európai Unió hivatalos lapjában este azok nevét, akikkel az EU a héten kiegészítette az ukrán válsággal kapcsolatban beutazási tilalommal, illetve vagyonbefagyasztással sújtottak listáját. Rotenberg, Kovalcsuk és Samalov azért kerülhetett a listára, mert haszonélvezői azoknak az orosz vezetői döntéseknek, amelyek a Krím elcsatolását, Ukrajna destabilizációját eredményezték, fenyegetik az ország szuverenitását, területi egységét és függetlenségét. Rotenberg Putyin elnöksége idején szerzett vagyont, a szocsi olimpia beruházásainak jelentős részét is ő valósíthatta meg. Az ő többségi tulajdonában lévő Giprotranszmoszt kapott megbízást, hogy elkészítse annak a hídnak a megvalósíthatósági tanulmányát, amelyik  Oroszországot kötné össze a Krímmel. Kovalcsuk és Samalov egyaránt jelentős tulajdonhányaddal bír az EU szerint az orosz felső vezetés személyes bankjaként szolgáló Bank Rosszijában. Kovalcsuk a pénzintézet elnöke, tulajdonrésze tavaly harmincnyolc százalékos volt, Samalovnak tíz százalékos a részesedése. A bank a Krím elcsatolása óta több fiókot is nyitott a félszigeten. Kovalcsukra, Samalovra nézve terhelő, hogy meghatározó tulajdonhányaddal rendelkeznek a Nemzeti Médiacsoportban, amelyiknek a tévécsatornái aktívan támogatják az Ukrajna de-stabilizálására irányuló orosz kormánypolitikát. Aktívan fenyegeti Ukrajna területi egységét, szuverenitását még a lista szerint Csigrina, a Luhanszki Népköztársaság "kormányának" szóvivője. Litvinov a "Donyecki Népköztársaság Legfelső Tanácsának elnöke"; döntő szerepe volt a népszavazás megszervezésében a terület Ukrajnától való elszakadásáról. Beutazási tilalommal és vagyon- befagyasztással sújtja még az EU Abiszovot, akit a Krím "belügyminiszterévé" nevezett ki Putyin. Felelősnek tartja az EU Ukrajna destabilizációjáért a kelet-ukrajnai szeparatistákkal szoros kapcsolatot ápoló Malofejevet, aki Borodaj, donyecki "miniszterelnök" korábbi munkáltatója; nyíltan kiállt a Krím, majd Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolása mellett. Az ukrán hatóságok nyomozást indítottak ellene a szeparatisták anyagi és pénzügyi támogatása miatt.  Az orosz elnök hivatalából vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el az EU Gromovval szemben, aki az elnök kabinet vezetőjének első helyettese; ő adott utasítást több médiumnak, hogy álljanak a kelet-ukrajnai fegyveres szeparatisták oldalára, támogassák a Krím elcsatolásának politikáját. Az EU három vállalat Európai Unióban található vagyonának zárolását is elrendelte. Az Almaz-Antej fegyvergyártó vállalat a BUK típusú légvédelmi egységeket készíti. A Dobroljot orosz állami légitársaság az egyedüli cég, amelyik járatokat üzemeltet Moszkva és a krími Szimferopol között. Az Oroszországi Nemzeti Kereskedelmi Bank a Krím annektálását követően kizárólagos "állami" tulajdonú pénzintézetként piacvezetővé vált a félszigeten,  holott előtte egyáltalán nem is volt jelent a krími piacon. A kivonuló bankok felvásárlásával a pénzintézet az EU szerint aktívan támogatta a Krím Oroszországba integrálására irányuló törekvéseket. (Forrás: MTI)

2014. VII. 29.     Előzetes megállapodás született az Európai Unió tagállamainak nagykövetei között az Oroszországgal szemben bevezetendő széles körű gazdasági szankciókról. A büntetőintézkedések július 31-én vagy augusztus elsején léphetnek hatályba, Közös közleményt adott ki Van Rompuy, az Európai Tanács  elnöke, valamint Barroso, az Európai Bizottság vezetője, amelyikben azt írják: a szankciók elfogadása erőteljes figyelmeztetés, hogy egy szuverén állam területének törvénytelen elcsatolása és szándékos de-stabilizálása elfogadhatatlan a XXI. századi Európában. "Felszólításaink gyakorlatilag válasz nélkül maradtak" - írják közleményükben. Szerintük a fegyverek és fegyveresek továbbra is akadálytalanul áramlanak Oroszországból  Kelet-Ukrajnába, az erőteljes orosz állami támogatást élvező nacionalista propaganda pedig továbbra is a törvényellenesen tevékenykedő fegyveres szeparatisták mellett áll ki. (Forrás: MTI)

2014. VII. 28.     Brüsszelben a tagállamok nagykövetei véglegesítik az Oroszországgal szembeni újabb Európai Uniós (EU) szankciókat. Az ezekből származó esetleges veszteségek feszültségek keltettek az európai pénzpiacokon is, az euro árfolyama több hónapos mélypontra süllyedt. Tagállamok körében ingerültséget keltettek az Európai Bizottság számításai. Az új szankciók az idén Oroszországnak huszonhárom milliárd euro  veszteséget okozhatnak, míg az EU-nak negyven milliárdot. Az átfogó kereskedelmi háború elsősorban a keleti és déli tagországokat hozná nehéz pénzügyi helyzetbe.      Délelőtt az euró árfolyama a bizonytalanság miatt a 2014. november óta legalacsonyabb szintre süllyedt. (Forrás: MTI)

2014. VII. 26.     Az Európai Unió legújabb szankciós listáján, amelyik virradóra jelent meg az EU hivatalos lapjában, a tagállamok EU-nagykövetei által július 24-én összeállított lista szerepel, amelyikre az eddigi hetvenkét fő mellé újabb tizenöt orosz, illetve ukrajnai személyt, valamint az eddigi kettő mellé tizennyolc további intézményt, illetve vállalatot vettek fel. Szerepel a jegyzéken Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Fradkov, a külső hírszerzés vezetője és Kadirov, csecsen elnök is. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország európa európaiunió európaibizottság európaitanács

2014. VII. 22 - 29. Lengyelország: államfők találkozója - felkészülés a NATO szeptemberi csúcstalálkozójára

2014.07.30. 06:17 Eleve

előző frissítés 2014. VII. 23 22:30-kor

.

Lengyelország

2014. VII. 29.     Lengyelországban az ukrán válság nyomán előtérbe került az észak-atlanti együttműködés, vezető politikusok a NATO katonai jelenlétének megerősítését szorgalmazzák, a lakosság többsége pedig támogatja a szövetséges alakulatok állomásoztatását az országban. A NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat, együttműködést és biztonságot szabályozó 1997-es NATO-Oroszország Alapító Okirat korlátozta a szövetséges erők katonai jelenlétét a térségben. De Sikorski lengyel és Steinmeier német külügyminiszter múlt heti varsói találkozójukon egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán konfliktus nyomán a szövetségesek átértékelik a helyzetet. Március közepén tizenkét amerikai F-16-os vadászgép gyakorlatozott Lengyelországban, áprilisban az Egyesült Államok 173-as légi szállítású dandárjának ejtőernyősei a kanadai katonákkal tartottak gyakorlatot, és még ugyanabban a hónapban a malborki 22. lengyel harcászati légit ámaszponton négy francia Rafale vadászgép gyakorlatozott. A tagállamok külügyminisztereinek áprilisi találkozóján Sikorski azt az álláspontot képviselte, hogy Lengyelország szövetséges katonai bázisokra tart igényt saját területén. A találkozón elfogadott intézkedéscsomag az első lépés volt a kollektív védelem, az erődemonstráció irányában. Amerikai katonák állomásoztatását a lengyelek hatvanegy százaléka helyeselné, a németekét azonban csak harmincöt százalék. Ez idő tájt a közép-lengyelországi Lasekben vannak jelen NATO-erők: tizenhat lengyel F-16-os vadászgép mellett tizenkét amerikai F-16-os állomásozik ott, az északnyugat-lengyelországi Bydgoszczban pedig egy NATO-kiképzőközpont működik.

2014. VII. 28.     Hammond, brit külügyminiszterrel együtt érkezett Varsóba Fallon, brit védelmi miniszter, aki lengyel kollégájával, Siemoniakkal a kétoldalú katonai együttműködésről és a 2014. szeptemberi walesi NATO-csúcsról tárgyalt. Siemoniak közölte, hogy Nagy-Britanniával közösen hadgyakorlatot terveznek Lengyelország területén, amelyiken ezer háromszáz brit katona és több mint háromszázötven páncélozott brit harci jármű venne részt.

2014. VII. 22.      Varsóban tartják a négy Visegrádi Ország - Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország -, továbbá Észtország, Lettország, Litvánia, valamint Románia és Bulgária államfőinek találkozóját. Célja: felkészülés a NATO szeptemberi, nagy-britanniai csúcstalálkozójára, az álláspontok egyeztetése. A NATO keleti szárnyának megerősítése a napirend legfontosabb témája. Fontos napirendi pont az észak-atlanti szövetség alapokmányának kollektív segítségre vonatkozó 5. cikkelye is. A lengyel elnök elmondta, hogy megvitatják a malajziai légitársaság utasszállító repülőgépének - feltételezett - lelövését Kelet-Ukrajna légterében. Napirenden szerepel Oroszország tevékenysége az ukrán válsággal összefüggésben, a Krím félsziget elcsatolása, amelyik a nemzetközi jog és az évtizedek óta kialakult európai rend alapjainak megrendítését jelenti.Komorowski szerint az Oroszország és Ukrajna közötti viszonyt a Kelet és Nyugat közötti viszonyként kell tekinteni. Az orosz-ukrán konfliktus tétje nemcsak a szuverén és demokratikus ukrán állam fennmaradása, hanem a területi integritáson és az erő alkalmazásának kizárásán alapuló európai rend hitelessége - mondta. A biztonság nem osztható meg, ezért nem lehet egyetérteni a NATO-tagországok "különböző osztályú szövetségesekre" való felosztásával - figyelmeztetett. A tanácskozás zárt körben, a sajtó kizárása mellett zajlik. A plenáris ülés tizenhárom óra tájban véget ért. Áder, magyar köztársasági elnök nem vesz részt a díszebéden, hanem a tanácskozást követően hazautazik.     Komorowski, lengyel elnök sajtótájékoztatón leszögezte: az orosz-ukrán konfliktus következtében tartósan új biztonsági helyzet állt elő a NATO keleti határán. Közölte: a találkozón Románia, Litvánia, Lettország, valamint Szlovákia bejelentette, hogy növelik védelmi kiadásaikat. Úgy ítélte meg, hogy a kelet-közép-európai térségben erősíteni kell az észak-atlanti szövetség katonai jelenlétét. Szerinte egyetértettek abban, hogy újfajta, vegyes jellegű háborúk esetére kell folyamatosan felújítandó védelmi terveket kidolgozni, az erre reagáló védelmi rendszert erősíteni. A malajziai utasszállító repülőgép lelövésével kapcsolatban a lengyel elnök közölte, hogy az államfők közösen elítélték a polgári lakosságot veszélyeztető műveleteket, és határozottan tiltakoztak a terrorcselekményeket elkövetők mindenfajta támogatása ellen.     Kaczynski halálát idézte fel Lengyelországban a maláj gép lelövése. A Tu-154-es lengyel elnöki különgép 2010. április 10-én zuhant le a szmolenszki repülőtér közelében. A Kaczynski, akkori lengyel államfő és további kilencvenöt ember halálát okozó szmolenszki repülőgép-katasztrófa esetében Oroszország "terrorista államként" járt el. Az eseményt követő vizsgálat során Oroszország számos rendellenességet, mulasztást és manipulációt követett el - emlékeztetett a Rzeczpospolita napilap internetes oldalán Chrabota főszerkesztő. Az írás arra hívja fel a nyugati politikusokat: következetesen járjanak el a maláj utasszállító ügyében, állítsanak kemény feltételeket Putyin, orosz elnökkel szemben, egészen a Kreml politikai és gazdasági elszigeteléséig. Minden bizonyítéknak egy nemzetközi bizottság kezébe kell kerülnie, nem szabad megengedni, hogy az orosz Államközi Légügyi Bizottság (MAK) vizsgálja a katasztrófát. Egyébként a világ soha nem tudja meg, mi okozta a katasztrófát. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország szlovákia csehország ukrajna románia kanada oroszország malajzia bulgária nato észtország lengyelország lettország litvánia nagybritannia egyesültállamok visegrádiországok

2014. VII. 22/29. Kárpátalja: több mint nyolcszáz menekült érkezett; általános sorozásra nem számítanak / általános sorozásra számítanak. Tiltakozások

2014.07.30. 06:16 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 23. 06:07

.

Kárpátalja

2014. VII. 29.     Az ukrán hadseregben elrendelt részleges mozgósítás ellen kezdődött több száz fős tüntetés Munkácson, miközben a közeli Beregrákoson (Rakosino) második napja tarják lezárva a Csap-Kijev főútvonalat a tüntetők. A huszti és a beregszászi járás több településén is volt útlezárásos tiltakozás.mintegy harminc nő és gyerek lezárta a településen áthaladó nemzetközi főútvonalat, aminek következtében hatalmas forgalmi dugó alakult ki mindkét irányban. Tiltakozást az az álhír váltott ki, hogy háromszáz helyi férfit fognak a hadseregbe behívni és a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetbe vinni. Július 28-án délután a huszti járás négy településén tartottak főként nők útlezárásos tiltakozást, de estére mindenütt feloldották a blokádot. Forgalmas közlekedési útvonalakat vettek blokád alá Nagyberegen, Kígyóson, Beregújfaluban és egy nappal korábban Gáton. Ilosván. 29-én helyi és környékbeli hadköteles férfiak tüntettek a járási állami közigazgatási hivatal épületénél a részleges mozgósítás ellen. A tiltakozó megmozdulásokat nagyrészt olyan rémhírek váltották ki, hogy hatósági emberek mikrobuszokkal járják a településeket és erőszakkal fogdossák össze és viszik el a hadköteles férfiakat. A kárpátaljai ukrán nyelvű médiában olyan hírek jelentek meg, hogy a megyéből a mostani részleges mozgósítás során hatezer tartalékost hívnak be katonai szolgálatra. Kárpátaljáról eddig kilenc katona vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban.     A Kárpátalja megyei állami közlekedésrendészeti felügyelet arra kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak, mert a megye területén több fő közlekedési utat lezárt a forgalom elől a katonai mozgósítás ellen tiltakozó lakosság.     A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a három történelmi egyház - a Kárpátaljai Református Egyház, a Kárpátaljai Római Katolikus Egyház, valamint a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerülete - Ungváron kiadott nyilatkozatában aggodalmát fejezi ki a kelet-ukrajnai helyzet és a részleges katonai mozgósítás elindítása miatt, felszólítva az illetékes hatóságokat, hogy a Kárpátaljáról behívott tartalékosokat ne vigyék a háborús övezetbe. Az aláírók érthetetlennek nevezik, hogy amíg a kárpátaljai fiatalokat behívják a hadseregbe, addig kelet-ukrajnai hadköteles férfiak a megyében menekült státuszt élveznek és mentesülnek a behívás alól. "Az állam vezetőinek meg kell találniuk azokat a megoldásokat, amelyek végre a lakosság akaratának megfelelően stabilizálhatják az országot és annak régióit. Mielőbb véget kell vetni a  vérontásnak, amely már így is rengeteg áldozattal járt" - olvasható a közleményben. Elvárják az illetékes hatóságoktól, hogy szolgáltassanak megfelelő és hiteles információt, és tájékoztassák a lakosságot a sorozás állapotáról. Kérik továbbá az illetékes szerveket, hogy cseréljék le a 2014 márciusa óta a hadműveleti övezetben szolgálatot teljesítő kárpátaljai katonákat, és ismertessék a rotáció ütemtervét a katonák hozzátartóival. Felszólítják az illetékeseket, hogy mielőbb tiltsák meg a felkészületlen tizennyolc-húsz éves ifjak részvételét a katonai műveletekben, és ne vigyék a Kárpátaljáról behívott tartalékosokat az ország háborús övezetébe. "Úgy véljük, hogy a harci cselekményekbe csak a hivatásos katonai és rendvédelmi állományt kell bevonni. A férfiak tömeges behívása további károkat okoz az amúgy is gyengülő gazdaságnak" - áll a dokumentumban. A nyilatkozatot jegyzők felhívják az illetékesek figyelmét, hogy a menekülteket ne telepítsék tömegével egy helyre, és figyeljenek oda arra, hogy az ne változtassa meg az etnikai arányokat.     Megszüntették a Csap-Kijev főút blokádját a katonai mozgósítás ellen tiltakozó lakosok a Munkács melletti Beregrákoson, így este újraindult a forgalom a magyar határt az ukrán fővárossal összekötő nemzetközi autóúton. Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója megígérte, hogy továbbítja Turcsinov házelnökhöz a helyi lakosok beadványát, amelyikben azok a múlt héten elrendelt részleges mozgósítás módosítását kérik. Arról is biztosította a tiltakozókat, hogy a  besorozottak közül senkit nem fognak akarata ellenére a kelet-ukrajnai háborús övezetbe vezényelni. Tanácskozáson a megye vezetője bejelentette, hogy Kárpátaljáról a részleges mozgósítás során ugyan több ezer behívót kézbesítenek majd a tartalékosoknak, de csak két és félezer besorozottat küldenek a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetbe. A legjobbak legjobbjait és elsősorban az önként jelentkezőket fogják a feladatra kiválogatni - mondta. Packan, az Udar (Ütés) párt kárpátaljai parlamenti képviselője elmondta, hogy a megye tizenhárom járásából kétszáz - kétszáz tartalékost, falvanként öt-tíz főt fognak a hadseregbe behívni. Luncsenko emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai helyzet destabilizációja is útblokádokkal kezdődött. Megjegyezte: a kárpátaljai fejlemények a parlamenti választási kampány kezdetét jelzik, és részei annak a politikai játéknak, amelyiket egyes politikai erők űznek népszerűségük növelése érdekében; "felelőtlen ígéretekkel hatalmas politikai tőkét kovácsolnak maguknak" (Forrás: MTI)

2014. VII. 22.     Brenzovics, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke elmondta: eddig hivatalosan közel nyolcszáz menekült érkezett Kárpátaljára, közülük kétszáz hatvanan a Krím félszigetről, a többiek pedig Kelet-Ukrajnából. Ez a szám csak a regisztrált menekülteket takarja. Egyelőre nem érzékelhető ez a létszám. A menekültek főként Ungváron és Munkácson igyekeznek letelepedni. A Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyetteseként megjegyezte: nem számít tömeges letelepedésre. Azt mondta: az államelnök beterjesztett a Legfelsőbb Tanács elé egy törvénytervezetet a részleges mozgósításról, amelyiknek tartalma egyelőre nem ismert.  A KMKSZ elnöke szerint várható, hogy behívót kapnak azok a volt hivatásos katonák és tartalékosok, akik speciális szakmával rendelkeznek. Általános sorozásra azonban továbbra sem lehet számítani – tette hozzá. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna kárpátalja

2014. VII. 29. Ukrajna - a harcok csak Donyeck megyében egy nap alatt tizenkilenc civil áldozatot követeltek

2014.07.30. 06:05 Eleve

.

Ukrajna

2014. VII. 29.     A városvezetés adatai szerint a Luhanszkban folyó harcok eddig kilencvenhárom civil halálos áldozatot követeltek.     Egy nap alatt a kelet-ukrajnai harcokban a fegyveres erők összesen tíz tagja vesztette életét, és ötvenöt katona sebesült meg. Oroszország visszaküldte Ukrajnába a 51-es gépesített dandár negyvenegy katonáját, akik július 25-én estek állítólag fogságba. Orosz források szerint a katonák dezertáltak. A dandár tagjait az ukrán hatóságok is dezertálással gyanúsítják.     Cenzúrázza Ukrajna az orosz kultúrát. A könyvpiacon kvótát vezetnek be, hogy a hazai könyveket megvédjék a külföldi, elsősorban Oroszországból bejövő irodalommal szemben. Az oroszországi filmeket a jövőben engedélyeztetni kell - közölte Szics, miniszterelnök-helyettes.     KIjev szerint a szakadárok a "felperzselt föld fasiszta' taktikáját alkalmazzák, amikor feladják a megszállt kelet-ukrajnai városokat. A 'terrorellenes' művelet parancsnoksága közleményben hangsúlyozta, hogy a települések felszabadításakor a katonák szándékosan nem vetik be a rendelkezésükre álló nehézfegyvereket, tüzérséget és légierőt, hogy ne legyenek polgári áldozatai a hadműveletnek, viszont az oroszországi terroristák, a Csecsenföldről, Szerbiából és Oszétiából érkezett zsoldosok nem fognak a Donyec-medencében élni.     A Donyeck megyei adminisztráció szerint az elmúlt egy nap alatt tizenkilenc civil vesztette életét és harmincegyen sebesültek meg a Donyeck megyében folyó harcok következtében.

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország szerbia

2014. VII. 27. A német hírszerzés szerint hatalmi harc kezdődött a Kremlben

2014.07.29. 06:18 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 28-án 06:03-kor

.

Németország

2014. VII. 28. (hétfő)     Németország a földgázfogyasztásának mintegy nyolcvanöt százalékát külföldi forrásból fedezi, az orosz földgáz aránya a teljes fogyasztásban nagyjából egyharmados. A német cégek 2013-ban 36,1 milliárd euró értékben exportáltak Oroszországba, elsősorban gépeket, gépjárműveket és vegyipari termékeket. Oroszország részesedése a német kivitelben 3,7 százalékos volt. A német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DIHK) szerint háromszáz ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól, és az eddigi szankciók is ártottak, hatásukra az év egészében négy milliárd euróval csökkenhet az  Oroszországba irányuló export 2013-hoz képest. Németországban a kiterjedt orosz gazdasági kapcsolatok miatt eddig óvatosan viszonyultak az úgynevezett harmadik körös, egész gazdasági ágazatokat sújtó szankciók kérdéséhez, és valamennyi döntéshozó azt hangsúlyozta, hogy a német gazdaság is megszenvedheti őket. Az utóbbi néhány napon viszont fordulat történt. Az új irányt jelző nyilatkozatok sorát az Oroszországban tevékenykedő német cégeket összefogó szervezet - a Német Gazdaság Keleti Bizottsága - elnöke, Cordes nyitotta meg, aki a Handelsblatt című üzleti lapban július 25-én megjelent interjúban kijelentette, hogy a vállalatok hajlandók megfizetni a szankciók árát. A hét végén többek között Gabriel, gazdasági miniszter, a szociáldemokraták (SPD) elnöke, és Schäuble pénzügyminiszter, a konzervatív CDU egyik tekintélyes vezetője foglalt állást a gazdasági büntetőintézkedések mellett a Der Spiegel-ben illetve a Bild am Sonntagban. A lakosság többsége támogatja a gazdasági szankciókat. A németek ötvenkét százaléka egyetért azzal, hogy keményebb büntetőintézkedéseket kell bevezetni Oroszország ellen, akkor is, ha ez sok munkahely megszűnéséhez vezet Németországban. (Forrás: MTI)

2014. VII. 27.     A német hírszerzés szerint hatalmi harc kezdődött a Kremlben a nagyhatalmi dicsőség visszanyeréséért küzdő "keményvonalasok" és gazdasági vezetők között és arra lehet számítani, hogy az oligarchák megpróbálják megfékezni Putyint - írta a Der Spiegel. Az eddig egységesnek látszó orosz kormányzatban repedések keletkeztek, és meglehet, hogy egyes oligarchák a gazdasági szankciók miatt a politikai érdekek fölé helyezik a gazdasági érdekeket, és rövidesen megpróbálják módosítani a Kreml irányvonalát. Az oligarchák kezdhetnek aggódni a Cipruson elhelyezett milliárdjaik vagy londoni villáik miatt, de azt is tudják, hogy nyugati szaktudás és termelő berendezések nélkül az orosz gazdaság hanyatlásra ítéltetett. Ezt egyelőre kevesen merik nyilvánosan kimondani. Az Európai Uniónak mindenekelőtt az oligarchákat kell megcéloznia büntetőintézkedésekkel, hiszen az orosz vezetés rájuk támaszkodva folytatja a politikáját - mondta a Spiegelnek Gabriel, alkancellár, gazdasági miniszter.

.

Szólj hozzá!

Címkék: németország oroszország ciprus európaiunió

2014. VII. 28. Az Egyesült Államok kiemelt szövetségesének ismerné el Ukrajnát?

2014.07.28. 20:54 Eleve

.

Egyesült Államok

2014. VII. 28.     Amerikai képviselők olyan törvénytervezetet terjesztettek a Képviselőház elé, amelyik az Egyesült Államok kiemelt NATO-n kívüli szövetségesének ismerné el Ukrajnát, és lehetővé tenné a közvetlen katonai segítségnyújtást Kijevnek - jelentette az orosz média. A dokumentumot a republikánus és a demokrata párt öt-öt képviselője nyújtotta be. Gerlach, republikánus képviselő szerint "a tervezet felhatalmazná az amerikai elnököt, kezdjen tárgyalásokat az ukrán kormány képviselőivel arról, hogy milyen eszközökre van szüksége a védelem és a felderítés területén". Az indítvány arra is lehetőséget teremtene, hogy Washington segítséget nyújtson Ukrajnának demokráciája és szuverenitása megvédése érdekében. (Forrás: MTI)

2014. VII. 27.     A Pentagon és az amerikai hírszerző szervek olyan terveket készítenek elő, amelyek alapján az Obama-kormány segítséget nyújthat majd Kijevnek a kelet-ukrajnai szakadárok föld-levegő rakétáinak lokalizálásban és megsemmisítésében - írta a The New York Times. Obama elnök már jóváhagyta, hogy Ukrajnával korlátozott mértékben megosszanak amerikai hírszerzési információkat. A The New York Times szerint Washington már ma is műholdas felvételeket és egyéb bizonyítékokat oszt meg az ukrán kormánnyal a határ menti orosz csapatmozgásokról. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna nato egyesültállamok

2014. VII. 27. Oroszország: Kadirov, csecsen elnök ellen-szankciókat hozott az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőivel szemben

2014.07.28. 20:26 Eleve

.

Oroszország

2014. VII. 27.     Kadirov, csecsen elnök ellen-szankciókat hozott az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőivel szemben, miután kiderült, hogy az ő neve is felkerült Brüsszel újabb feketelistájára a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott segítsége miatt. Kadirov arra adott utasítást, hogy fagyasszák be csecsenföldi számláikat és ottani vagyonukat és ne tehessék be lábukat Csecsenföld területére a következők:  Obama, amerikai elnök, Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője és Schulz, az Európai Parlament elnöke. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország európaiunió európaiparlament egyesültállamok európaibizottság európaitanács

2014. VII. 28. ENSZ: kelet-ukrajnai harcokban már ezer száznegyvenkét ember vesztette életét

2014.07.28. 20:10 Eleve

.

2014. VII. 28.     A kelet-ukrajnai harcokban 2014. április közepe óta már legalább ezer száznegyvenkét ember vesztette életét, és közel három és fél ezren sebesültek meg - közölte az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Pillay szerint rendkívül riasztó a harcok hevességének fokozódása Luhanszk és Donyeck térségében. Mindkét fél nehézfegyvereket - tüzérséget, rakétákat, harckocsikat vet be..A maláj utasszállító repülőgépről szólva megállapította, hogy annak lelövése háborús bűncselekmény lehet. A jelentés szerint a szeparatista csoportok "professzionalizálódtak" - ezek korábban anarchista fegyveres csoportok voltak - és közös parancsnokság alá kerültek. Az élükön gyakran Oroszországból származó vezetők állnak, akik kiképzettek, és a csecsenföldi és a Dnyeszter menti fegyveres konfliktusokban harci tapasztalatokat szereztek. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország egyesültnemzetekszervezete

2014. VII. 26. Izrael - fél napos tűzszünet

2014.07.27. 06:55 Eleve

.

Izrael

Szombat, 2014. VII. 26.     Izrael után a Hamász is beleegyezett abba, hogy tizenkét órás humanitárius tűzszünetet hirdet reggel hét órától, amelyet a fegyvernyugvás lejártával további hét napra, a ramadán iszlám hónapot záró íd al-fitr ünnep idejére meghosszabbítanák. A gázai fegyveres konfliktus kezdete óta nyolcszázhetvennyolcra nőtt a palesztin áldozatok száma, több mint ötezer hétszázan megsebesültek. Az izraeli hadseregben harminchétre nőtt az elesettek száma.     Palesztin források szerint a gázai hadművelet kezdete óta az övezetben nyolcszáznegyvenhat palesztin halt meg.      18:43     Jeruzsálemi kormányforrások szerint Izrael kora este elfogadta, hogy a reggel életbe lépett tizenkét órás humanitárius tűzszünetet négy órával meghosszabbítsák.     21:49     Izrael este bejelentette, hogy négy órával meghosszabbítja a tűzszünetet, de a Hamász ezt elutasította és felújította az Izrael elleni  rakétatámadásokat mintegy két órával a tizenkét órás humanitárius tűszünet lejárta után. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: izrael

2014. VII. 25. Gázai válság: már több mint nyolcszáz palesztin áldozat. Tűzszüneti javaslat. Video

2014.07.26. 20:43 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 26 06:38-kor

.

Izrael

2014. VII. 25. 07:49     Már több mint nyolcszáz palesztin áldozata van a gázai hadműveletnek. Július 24-én mintegy százan haltak meg az izraeli támadásokban - közölték virradóra palesztin kórházi források.          Kerry, amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát vitatják meg Jeruzsálemben. Első lépésként ötnapos humanitárius fegyvernyugvást javasol a Gázai övezet harcoló felei között. Ennek ideje alatt tárgyalások folynának Kairóban egyiptomi közvetítéssel Izrael, valamint a Hamász és a Palesztin Hatóság részvételével a tartós tűzszünet feltételeiről. Az izraeli hadsereg a gázai hadműveletek komoly kiszélesítésére készül a jövő hét elejétől, ha a Hamász nem fogadja el a tűzszünetet. Idén július 28-ára esik íd al-fitr, a ramadán böjti hónap végét jelző legfontosabb muzulmán ünnep, és a Háárec értesülései szerint Kerry javaslata erre a napra tenné a harcok leállítását. A Háárec szerint az ideiglenes-humanitárius fegyvernyugvás idején az izraeli erők gázai állásaikban maradhatnának és tovább folytathatnák az alagutak felszámolását. A lap értesülése szerint Kerry javaslata egyhetes tűzszünetről szól. Nyilatkozó katonai forrás szerint a Hamász több fegyveres harcosa feladta magát és átadták fegyvereiket, miután napokig az alagutakban rostokoltak.     Az izraeli biztonsági kabinet nem fogja elfogadni az amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát - közölte az izraeli tízes tévécsatorna este. Annak alapján Izrael az egyhetes humanitárius fegyvernyugvás idején nem folytathatná a Hamász radikális palesztin szervezet által a határ menti települések irányába támadó céllal kiásott alagútjainak a felszámolását. (Forrás: MTI)     July 25th, 2014     Video captures Israeli bomb blowing up a building (Source: MediaIte): http://tinyurl.com/lsvbgfg

.

Szólj hozzá!

Címkék: video egyiptom izrael

07.17-18.14 Malaysian Boeing 777 shot down in eastern Ukraine - press reviews: 1.

2014.07.26. 20:23 Eleve

Előző frissítés  2014. VII. 21 06:27-kor

.

Egyesült Államok     United States    

2014. VII. 26.     Az AP amerikai hírügynökségnek egy ukrajnai szakadár elismerte, hogy ők lőtték le július 17-én a malajziai utasszállítót Kelet-Ukrajna felett. A repülőről azt hitték, hogy az egy ukrán katonai gép. Az AP július 25-én számolt be arról, hogy egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú, "a donyecki lázadók vezetőségének legbelsőbb köreihez közvetlen hozzáféréssel rendelkező" szakadár megerősítette neki, hogy a maláj gépet egy Sznizsne városának közelében felállított Buk rendszerrel lőtték le tévedésből. Állítás szerint az akcióért a szakadárok egy jenakijevói egysége a felelős, a település Janukovics, volt ukrán elnök szülőfaluja. Az egység tagjai fele-fele arányban ukrán és orosz állampolgárok, utóbbiak között sokan az orosz Távol-Keletről, Szahalin szigetéről származnak. A hírügynökség szerint a szakadár által elmondottak egybevágnak az ukrán titkosszolgálat által korábban közzétett, lehallgatott  telefonbeszélgetésekkel, amelyeken állítólag szakadárok elismerik, hogy tévedésből ők lőtték le a maláj gépet. Az AP által megszólaltatott sznizsne-i lakosok megerősítették, hogy a katasztrófa napján egy Buk rakétarendszer volt a városban. A hírügynökség azt is felidézte, hogy2014. július 17-én, a katasztrófa napján egy riportere arról számolt be, Sznizsne mellett egy benzinkútnál hét harckocsit és egy Buk rendszert látott, amelyik a szakadárok birtokában volt. A Buk délután egy után civil autókkal konvojban áthaladt a városon. (Forrás: MTI)

2014. VII. 20.     Kerry, külügyminiszter a CNN-nekk adott interjújában bejelentette, hogy az Egyesült Államok műholdas eszközökkel észlelte a légvédelmi rakéta indítását és követte a röppályáját is. Bizonyossággal tudjuk, hogy az utóbbi hónapban fegyverek áramlottak be Ukrajnába Oroszországból, köztük egy százötven járműből álló konvoj, amelyikben személyszállító járművek, rakétavetők és tüzérség volt - mondta. Lehallgattak olyan beszélgetéseket is, amelyekben a maláj gép lelövéséhez használt, nyugati kódnevén SA-11 típusú rakétarendszer leszállításáról volt szó a szeparatistáknak - közölte. Az elmúlt hónapban a szeparatisták tucatnyi repülőgépet lőttek le, július 17-én eldicsekedtek azzal, hogy egy újabbat is sikerült, de csak utána jöttek rá, hogy egy utasszállítóról volt szó - mondta. A lázadók oroszországi kiképzésen tanulták meg a föld-levegő rakéták kezelését. Tudjuk hogy vannak ilyen rendszereik és tudjuk, hogy az ukrán kormányerőknek nem volt  ilyenjük a térségben - jelentette ki. NBC televíziónak adott interjúban a külügyminiszter Moszkva felelősségét emelte ki, mondván, hogy "Oroszország támogatja a szeparatistákat, ellátja, kiképzi és bátorítja őket" és nem tesz meg minden szükségeset ahhoz, hogy ellenőrzés alá vonja őket. Ez nagyon, nagyon kritikus pillanat, Oroszországnak nyilvánosan színt kell vallania és csatlakoznia kell azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek biztosítják, hogy mindenre kiterjedjen a katasztrófa kivizsgálása - figyelmeztetett. Utalt az Oroszország elleni szankciók fokozására. (Forrás: MTI)

07.18.14     The missile that likely shot down MH17. The prime suspect is a Buk surface-to-air missile system. This is not a shoulder-fired weapon easily smuggled across the border, a point-and-shoot heat-seeking weapon that could be used with little training by anyone who got their hands on it. This is an advanced and battle-proven series of highly sophisticated vehicles which coordinate to track targets with radar and fire missiles so advanced that they were designed to knock smart bombs and cruise missiles out of the sky. Whoever launched this weapon was highly trained and extremely well-equipped. The firing of GRAD rockets and the shooting down of a civilian airplane are part of a pattern, a last-ditch desperate attempt to salvage a win in eastern Ukraine at any cost. In the last several weeks, Russia has pumped dozens of tanks, self-powered howitzers, armored vehicles and militants across the border to the Russian-backed insurgents. (Source: TheDailyBeast): http://tinyurl.com/l4mvvr2     Malaysia Airlines senior vice president Gorter said there were at least one hundred fifty-four Dutch, twenty-seven Australians, twenty-three Malaysians, eleven Indonesians, six Britons, four Germans, four Belgians, three Phillippinos and one Canadian aboard the Boeing 777 jet.  There were a further forty-seven passengers whose nationality was not yet known. All the fifteen flight crew were Malaysian. (Source: CBNNews): http://tinyurl.com/qeqktk3          Obama, amerikai elnök bejelentette: a repülőgépet egy rakéta pusztította el, és azt a kelet-ukrajnai szeparatisták ellenőrizte területről indították.      16:45     Az amerikai hírszerzés előzetes értékelése szerint kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a lezuhant maláj utasszállítót - jelentette a The Washington Post. Egy amerikai tisztségviselő közölte, hogy a támadást nagy valószínűséggel egy SA-11 föld-levegő rakétarendszerrel, vagy ahhoz hasonló osztályú fegyverrel hajtották végre. Az SA-11 (Bögöly) az orosz Buk rakétaelhárító rendszer NATO-kódneve. (Forrás: MTI)      2:22 PM EDT     Rebel leader gives bizarre account of plane crash  A top pro-Russia rebel commander in eastern Ukraine has given a bizarre version of events surrounding the Malaysian jetliner crash - suggesting many of the victims may have died days before the plane took off. The pro-rebel website Russkaya Vesna on July 18 quoted Girkin as saying he was told by people at the crash site that "a significant number of the bodies weren't fresh," adding that he was told they were drained of blood and reeked of decomposition. (Source: AP): http://tinyurl.com/knfu7hq

07.17.14 (Thursday)    A Malaysian Boeing 777 carrying two hundred ninety-five people on board was shot down Thursday by a surface-to-air missile outside the mining town of Shakhtersk in eastern Ukraine, an area controlled by rebels. Ukrainian, Russian, and pro-Russian rebel officials all confirmed that a missile had taken down the plane. Pieces of the plane, human remains, passports, and money were spread in a radius of ten miles around the catastrophe in the region of Grabovo and Rassypnaya - experts from the Russian ministry of emergency affairs and witnesses reported. The “black box” from the airplane traveled to Moscow “for investigation” - Russian radio station Kommersant FM reported. All sides agreed that it was brought down by a Buk antiaircraft missile, also known as a SA-17 Grizzly in NATO terminology. “All three sides of the conflict, Russian, pro-Russian rebels, and Ukrainian forces have Buk systems” - Moscow-based military expert Golts told The Daily Beast in an interview. “The Ukrainian army could shoot at the plane thinking it was Russian intelligence flying over their territory, pro-Russian rebels could bring down a plane, as they have done previously several times, including a Ukrainian cargo plane they shot down at over six thousand meters above the ground.” Golts also noted that according to Interfax reports pro-Russian rebels recently took control of military base 24-02 in Donetsk. “That base had Buk missiles systems; if they saw a plane on radars, they could very well fire at it, but of course one needs to know how to operate Buks” - Golts added. “Our official version is that it was a Ukrainian Grad; Russia’s intention is to push Ukraine to peace talks as soon as possible and to establish an independent federal region, Novorossia, that would include one third of Ukraine” - Kremlin expert Markov said in an interview with The Daily Beast. (Source: TheDailyBeast): http://tinyurl.com/ox6guwu     11:13 AM     More than three hundred people killed as passenger plane shot down in East Ukraine Local residents in Donetsk told Business Insider that they saw a Buk missile system in the area. And Radio 24 (Pадио 24), a Ukrainian radio station, posted this tweet which shows a Buk missile system in Snezhnoye, Ukraine: The translation of the Ukrainian text reads: "Buk" terrorists were in Snezhnoye today. Furthermore, The Interpreter reports the Ukrainian journalist Bochkala and an AP journalist have seen separatists with the BUK system. The region of Donetsk is a stronghold of pro-Russian rebels who are fighting the Ukrainian army. The separatists deny responsibility (via The Interpreter), but they did claim to shoot down a "Ukrainian transport plane" in the same area earlier today. And  Strelkov, the pro-Russian separatist leader who is linked to Russian intelligence, claimed that rebels had shot down the "transport plane" in Torez — the same town that the Malaysia Airlines plane went down."In the region of Torez AN-26 plane has been shot" - he wrote on Russia's version of Facebook. "We have warned them – not to fly 'in our sky.'" On July 8, the State Aviation Administration of Ukraine closed the airspace to civilian aircraft after a military transport plane, which was flying at an altitude of over twenty thousand feet, was shot down by rebels. The Interpreter reports that the Ukrainian military has been claiming that separatists have advanced missiles for a week after the transport plane went down. (Source: Business Insider): http://tinyurl.com/m5599ox     2:35 PM (Thursday)     Malaysia Airlines jet shot down by missile near Ukraine-Russia border As plumes of black smoke rose up near a rebel-held village of Grabovo, an Associated Press journalist counted at least twenty-two bodies at the wreckage site twenty-five miles from the Russian border. Gerashenko, an adviser to Ukraine’s interior minister, said on his Facebook page the plane was flying at an altitude of ten thousand meters. He also said it was hit by a missile fired from a Buk launcher, which can fire missiles up to an altitude of twenty-two thousand meters. A similar launcher was seen by Associated Press journalists near the eastern Ukrainian town of Snizhne which is held by pro-Russia rebelss earlier Thursday. Malaysia Airlines confirmed that it received notification from Ukrainian aviation authorities that it had lost contact with flight MH17 at 1415 GMT some thirty kilometers from Tamak waypoint, approximately fifty km from the Russia-Ukraine border. Boeing 777 that left Amsterdam at 12.15 p.m. was to arrive at Kuala Lumpur International Airport at 6.10 a.m. Friday. Interfax reports that the Ukrainian Interior Ministry says that everyone on board was killed. The Interior Ministry claims that twenty-three Americans were killed in the crash, according to Interfax. Reuters reports that body parts have been scattered seven miles within the crash site, an indication that the plane came apart mid-air. (Source: WashingtonCBSLocal): http://tinyurl.com/myq6aub     Ukraine’s government said the rebels used the Russian-made Buk surface-to-air missile system. Descended from the 1970s-era SA-6 Gainful, the Buk is in use throughout the militaries that make up the countries of the former Soviet Union, including Russia and Ukraine. Known in Western parlance as the SA-11 Gadfly or SA-17 Grizzly, they were designed to defend the mighty Red Army from NATO planes as it would advance across battlefields in a Third World War. They are some of the most potent tactical surface-to-air missiles (SAM) in Russia’s arsenal, said the Teal Group’s Zaloga, an expert on missiles. It’s a sophisticated surface-to-air anti-aircraft system with a range of up to twenty-five kilometers high, putting Flight MH17 easily within range. Unlike the powerful, extremely long-range and much-feared Russian S-300 (also know as the SA-10 or SA-20) surface-to-air missile, the Buk is not tied into a national air defense system. The system’s operators have to rely on their own radar, which has limited capability. “Normally it is not netted into the national air defense system” - Zaloga said. “It would be netted into the army’s air defense network.” "The average guy off the sofa is not going to be able to operate this system." (Source: The Daily Beast): http://tinyurl.com/l4mvvr2     18:28 GMT     President Obama was criticized for saying it was a 'terrible tragedy' in very brief remarks ahead of a speech. With his national security advisers tracking developments in Ukraine, Obama greeted people at the Charcoal Pit restaurant in Wilmington, Delaware before delivering his speech. Neither the State Department nor Obama revealed if Americans were aboard MH17. After sixteen minutes of talk about infrastructure spending, Obama grinned for cameras while other world leaders focused on the mass-murder. Viser, a Boston Globe reporter on the scene, tweeted a devastating reaction. 'Obama, in sum: A plane crashed. It may be tragic. We're trying to see if US citizens were on board. Hey, great to be in Delaware!' - he wrote. (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/msfj2c8       9:06 PM    Advanced U.S. satellites played a key role in the determination by intelligence officials that a surface-to-air missile shot down a Malaysian jetliner over Ukraine on Thursday.  The U.S. operates fleets of listening satellites and early warning satellites that could have identified the location of a missile launch site and its trajectory as it shot up to the thrty-three thousand-foot cruising altitude of the Malaysia Airlines Boeing 777. U.S. radar installations and other assets in the region would assist in tracking any surface-to-air missile, which Ukrainian officials have said probably came from a Russian-made Buk system. The information would be relayed to U.S. European Command, headquartered in Stuttgart, Germany. The Buk missile uses a strong radar search and tracking system to find its targets and then helps guide a missile to the target. At some point in its flight, the missile begins to use its own radar system, emitting a unique signal. The combination of unique signals over a period of seconds or minutes would allow a U.S. satellite to triangulate the point of launch and track the trajectory of the missile. (Source: Los Angeles Times): http://tinyurl.com/nfseeln     19:46     Ukraine releases YouTube clip "proving" rebels shot down Malaysian Flight MH-17  All done very professionally. The only thing missing in the original clip is that translation which was conveniently added to today's alleged framing of the same Russian forces - after all it is for global consumption - and the very same "cossack" Kozitsyn. A cossack who, the Ukraine defense ministry would want the world to believe, was so stupid he not only knew he was being recorded (as proven explicitly by the pre-existing June 5 recording release, proving every conversation of his was captured "on tape", something he himself most certainly would be aware of), but would also speak unencrypted and on the record - just like Nuland did back in February when her leaked recording showed it was the US that was the mastermind behind the Ukraine unrest in the first place - going into gruesome detail of just what kind of plane it is that his men had taken down. Was he really that stupid? Or is this merely yet another false flag provocation from the same "masterminds" that tried to launch another world war to benefit a few billionaire Qatari emirs with nothing but a YouTube clip in the summer of 2013? Somehow we doubt we will ever know the true answer... (Source: ZeroHedge): http://tinyurl.com/lr73286

.

Szólj hozzá!

Címkék: usa ukrajna russia oroszország malajzia nato germany europe malaysia ukraine quatar egyesültállamok sovietunion

2014. VII. 25. Ukrajna: a harcok kezdete óta háromszázhuszonöt ukrajnai katona halt meg

2014.07.26. 06:20 Eleve

.

Ukrajna

2014/. VII. 25.     Visszafoglalták Liszicsanszkot az ukrán erők. A várost a Donbasz zászlóalj és a hadsereg egyik dandárja vette ellenőrzése alá.    Egy, a Reuters által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint Hodakovszkij, a szakadár "Donyecki Népköztársaság" biztonsági szolgálatának főnöke elismeri, hogy Oroszországból érkezhetett az a Buk légvédelmi rakéta, amelyikkel lelőhették a maláj utasszállítót Kelet-Ukrajnában. Hodakovszkij valóban nem zárta ki, hogy a szóban forgó rakétarendszert már vissza is küldték Oroszországba, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.     Harc folyik a donyecki repülőtérért, ahol az ukrán hadsereg egyik alakulatát a szakadár erők körülzárták. Az ukrán fegyveres erők ágyútűz alá vonták Donyeck külterületeit, ahol a lakosságot óvóhelyekre terelték, a város déli és nyugati kerületeiben egész éjjel lövöldözések és robbanások zaja hallatszott. Luhanszk megyében harc Liszicsanszkért folyik a felkelőkkel. A katonák a támadást Grad rakéta-sorozatvetőkből leadott lövésekkel vezetik be. A Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet felrótta az ukrán kormányerőknek és milíciáknak, hogy Kelet-Ukrajna lakott területeire mért rakétatámadások során legkevesebb tizenhat civil lakost öltek meg július 12. és 21. között. A katonák Grad rakéta-sorozatvetőkkel támadtak, amelyek gyakran célt tévesztenek. A jogvédő szervezet hangsúlyozta: ilyen típusú fegyverek bevetése sűrűn lakott területeken ellentétes a nemzetközi humanitárius joggal, és háborús bűnnek minősíthető.     Az ukrán kormány "felelőtlenségnek" nevezte közleményében, hogy a Parlament még csak napirendre se tűzte a kabinet gazdasági és politikai válság megoldását célzó törvényjavaslatait. Arra szólította fel a Parlamentet, hogy a következő napokban rendkívüli ülésen, Porosenko elnök jelenlétében szavazzák meg az előterjesztéseket.     Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője  közlése szerint az elmúlt egy nap alatt kilenc katona vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban. A "terrorellenes művelet" 2014. április 13-i kezdete óta az ukrán fegyveres erőknek összesen háromszázhuszonöt tagja halt meg.     Útlezárással tiltakoznak a nyugat-ukrajnai Csernyivciben a héten elrendelt újabb katonai mozgósítás ellen. Szemtanúk szerint tüntetők betontömbökből emelt masszív barikáddal zárták le a Csernyivci városából a román határ felé vezető nemzetközi autóutat is. olyan hírek terjednek, amelyek szerint a "terrorellenes műveletben" részt vevő katonák nem kapnak megfelelő ellátást. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország

17-18 July 2014 Malaysian Airlines flight MH17 was shot down - press review: 2.

2014.07.25. 18:16 Eleve

Second update: 19 July 2014 13:16

Previous update: 19 07 2014 02:36

.

Great Britain

15:28 GMT, 17 July 2014 - 06:07 GMT, 18 July 2014  The airspace Malaysian Airlines flight MH17 was flying in when it was shot down was not restricted, but airlines had been warned about the potential dangers, it has emerged. The International Transport Association said that an initial assessment revealed that the airspace the aircraft was traveling through was 'not subject to restrictions'. However, it emerged on 18 July that the Malaysian Airlines Boeing 777-200 was flying just three hundred meters above restricted airspace when it shot down. Previous to this Ukrainian authorities had barred aircraft from ground level to thirty-two thousand feet but the downed plane was cruising at thirty-three thousand feet, within range of ground-to-air missiles, when it was hit. Indeed, speculation exists that the aircraft may have taken a short-cut across the disputed region of eastern Ukraine to save itself fuel. On Monday,July 14 Eurocontrol – the body that coordinates all traffic across European airspace – sent out an official note to airmen, known as a Notam, repeating the warning and saying it ‘strongly advises’ avoiding the airspace. But many carriers continued to use the route because it was shorter and therefore cheaper. On July 8, the State Aviation Administration of Ukraine closed its airspace to civilian aircraft after rebels shot a military transport aircraft that was flying over twenty thousand feet. The restriction warned commercial aircraft against using Ukrainian airspace. (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/klpan43      07:07 GMT, 18 July 2014 -  18:36 GMT, 18 July 2014     Dr Sutyagin, Research Fellow in Russian Studies from the Royal United Services Institute, believes that MH17 was shot down by rebels based in the 3rd District of Torez, in eastern Ukraine, after mistaking his plane for a government military transport aircraft. He told MailOnline that information had been leaked from a source he was unwilling to name that the pilot of MH17 'felt bad' about his course over Ukrainian airspace, so changed direction. Little did he know, according to Dr Sutyagin, that his plane would then be mistaken by rebels who brought it down using a ground-to-air Buk missile system. Malaysia Airlines today denied that the plane was told to alter its course. Dr Sutyagin's theory appears to be supported by a route map which shows the passenger plane travelling on a different course to the ones taken by the previous ten MH17 flights.Is this proof that MH17 change course into a war zone? A route map compiled by Twitter user Karmiros using data from flight-tracking website Flightaware claims to show how the doomed Malaysia Airlines plane took a different flightpath to the ones taken by the previous ten MH17 flights.     (See also: http://tinyurl.com/qjajzwe)     Dr Sutyagin said: 'There is a Ukrainian mechanised brigade blocked by separatists near the Russian border. 'It's blocked on three sides by separatists and behind the brigade is the Russian border, so they can't get out. The Ukrainians try to resupply them from the air by transport aircraft. 'Now, the pilot of MH17 said that he "felt bad" and wanted to change course south to get out of the danger zone. But several kilometers to the south is a Ukrainian Army heavy transport plane, an IL76, or Candid, which has the same echo as a 777 on a radar screen. 'The two planes came close. They tried to shoot down the transport delivering supplies to the brigade. They believed that they had been firing at a military plane, but they mistakenly shoot down a civilian airliner.'     Malaysia Airlines said it filed a flight plan requesting to fly at thirty-five thousand feet through Ukraine airspace but was instructed by Ukraine air traffic control to fly at thirty-three thousand.     Ukraine accused pro-Russian separatists of shooting down the plane which was flying from Amsterdam to Kuala Lumpur with two hundred ninety-eight people on board, while the Russian media today blamed everyone but pro-Moscow rebels for the Malaysia Airlines horror.     One theory explored by NTV  and  Komsomolskaya Pravda newspaper was that the Ukrainian armed forces may have shot the Boeing out of the sky after mistaking it for Putin's official Ilyushin jet. The Kremlin leader was flying back to Moscow from Brazil at around the same time that the Boeing 777 was downed, stated TV and newspaper reports. Evidence for the theory seems scant. The source also said that the 'plane' contours are similar in principle, the real sizes are also similar, and 'as for their liveries then at the distance they are almost identical'. Putin's equivalent of Air Force One is a specially modified Ilyushin, the Il-96 300. It is a four-engine long distance aircraft, with a length of fifty-five metres, and a wingspan of sixty metres. The Boeing 777-200 is sixty-three metres long, and its wingspan sixty-one metres. Asked last night on the route of Putin's plane, agency head Neradko said: 'We never comment on the routes and other details of the flights of the president of Russia.' Circumstances need to be investigated carefully and objectively'- Putin has called for a thorough probe into the cause of disaster.     Earlier, Ukrainian government official Gerashchenko accused Mr Putin of 'a desperate attempt to hide the consequences of his deeds' by permitting the smuggling of the Buk rocket launcher - suspected of being used to shoot down the  Boeing - across the frontier into Russia. An effort during the night was made 'to hide the Buk rocket complex on Russian territory'- he alleged. Meanwhile, Pro-Kremlin Izvestia cited separatists claiming the shooting out of the sky was 'a planned provocation by Kiev'. Other media claimed it could have been a Ukrainian plot to give the Americans an excuse to deploy NATO on the ground in the eastern European country. But a Ukrainian military expert, Levchenko, told Kommersant business daily that although Kiev did have several Buks in the conflict zone, they 'definitely would not be used against such a target as a passenger liner.'       On 18 July a missile launcher with two rockets missing was then filmed by Ukrainian intelligence services being smuggled on the back of a truck to Russia.     Flightradar24.com data shows the closest plane in the air to MH17 just two minutes before it was shot out of the sky over Ukraine was a Singapore Airlines flight.     (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/qjajzwe     Dr Sutyagin said the evidence that Russian separatists were responsible was very strong - and that there's even a suggestion the BUK missile launcher was being manned by soldiers from Russia. He said: ‘These separatists boasted on Twitter about capturing an BUK SA11 missile launcher [capable of downing high-flying airliners] on June 29, and several hours before the downing of the plane locals in Torez reported seeing BUK  missile launchers and separatist flags around the city. The expert implicated Russia further, revealing that the former commander of Russian Air Force Special Operations Command, a Colonel-General, stated recently in an interview that the separatists did not have the expertise to operate the BUK launchers, that only Russian personnel could do so. It's also suspicious, Dr Sutyagin said, that Russian news agency RIA Novosti reported the crash at 16.13 Moscow time, several minutes before the crash actually happened - at 16.20.     Lai, Malaysia's transport minister today said the Boeing 777 was flying on an internationally-approved route. Mr Lai reiterated that the plane had 'a clean bill of health' and all its systems were functioning normally. The route taken over Ukraine was one approved by the International Civil Aviation Authority and by the International Air Transport Association. He went on: 'There were no last-minute instructions given to the pilots to change the route. In the hours before the incident, a number of airlines used this route.' He said: 'Our sympathies are with those affected by this tragedy. There were two hundred ninety-eight passengers and crew. Our thoughts and prayers are with the families at this incredibly difficult time for them.'     The cockpit and one of the turbines lay more than half a mile (one km) apart and residents said the tail landed about six miles (1ten km) away, indicating that the aircraft probably broke up before hitting the ground. Bodies and body parts strewn across the field outside the village of Rozsypne about 2.5 miles (four km) away from the crash site. The plane broke up in the air and the parts and human bodies are lying within a three-kilometre area' - said a post by Petrovsky after visiting the scene. There were many bodies without clothes around. Probably, their clothing was torn away after the loss of pressurisation. Horrible. 'I go further and see a hill made of the cockpit parts. The area is lit. The pilot's body is in this seat, with seat belt fastened, he is dressed in his clothes. 'There was no fire in this part of the plane. The fire was in the back part which is lying not far from Grabovo village.'      Data from Flightradar24.com reveals the Copenhagen to Singapore flight was in airspace above the dangerous Donetsk region just two minutes before a surface-to-air missile hit the Malaysia Airlines plane on July 17.     Figures also reveal fifty-five planes - including six flights from London's Heathrow Airport - flew over the war zone on the same day the tragedy happened. The flights were still operating in the conflict zone despite warnings from as far back as April from the United Nation's International Civil Aviation Organization (ICAO) about potential risks to commercial planes.     The UN Security Council has called for a full, thorough and independent international investigation after approving a statement expressing deepest sympathies and condolences to the families of the victims. (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/qjajzwe     22:02 GMT, 18 July 2014     The MH17 conspiracy theories doing the internet rounds.  Russia Today sparked a fever of speculation last night after publishing a report that claimed the doomed flight was flying almost the exact same path as Putin's presidential plane did less than forty minutes later. Russia Today pointed out that Putin's presidential plane bears uncannily similar red and blue markings to those painted on all Malaysian Airlines craft, including MH17. "That was close to Warsaw on 330-m echelon at the height of 10,100 meters. The presidential jet was there at 16:21 Moscow time and the Malaysian aircraft—15:44 Moscow time.' Twitter was flooded by claims the shooting was merely a mistake by bumbling assassins. A writer on a conspiracy website claimed the tragedy was 'clearly' an attempted false flag to launch a new global war'. Did Israel mastermind the shoot down to divert world's gaze from its assault on Gaza? Many Twitter users claimed pictures of victims' passports found at the scene were in too good a condition to have possibly been involved in the crash. Jones added: 'Could the Malaysian plane that crashed in Ukraine be the same plane that disappeared some months ago?'. Etc (Source: DailyMail): http://tinyurl.com/mjvhots     Jul 24, 2014 02:25     Pro-Russian rebel commander acknowledges fighters had BUK missile. A pro-Russian rebel leader in eastern Ukraine says he believes separatists possessed BUK anti-aircraft missiles, thought by Washington to be the type used to shoot down Malaysia Airlines flight MH17. Rough Cut (no reporter narration). (Transcript): - I knew that a Book came from the -- at the time I was told that Book was coming from gone sky under the flag of the LA and up towards nation. I do not know about his Book a good about it. Told. Him he wouldn't. -- -- -- With a new -- -- -- I think it was brought back. I found out about it when I found out that this tragedy happened most likely was brought back in order to conceal the evidence of its presence. But to understand this question should be looked at in this context it -- you crying in advance had the information that the rebels. Thanks to Russia had this kind of weapon and not only did they do nothing to ensure the safety. The -- provoked usage of this kind of weapon against applying with civilians which was flying by. It's. Took -- to go into the. The thing is that it's a battle zone occupied by outside speak partners in this rebel movement that we have very little cooperation with. We do not know for sure or exactly what resources they had if they did or didn't have it. If there's proof that they did then there's no argument about that I'm not impostor. I'm a terrorist separatist member of the militia wanna -- wanna calling therefore I'm biased. I'm forced to site won't protect the party that I represent. Even I'm I think different states different and fielded -- and this makes me feel somewhat uncomfortable. They knew that there is a -- I knew that was heading this nation venues -- it would be used to. So what a -- to -- over its owners of these. Yeah they provide the usage for example by. Starting to attack the objects that they donated holes some okay but they had been attacked pipelines for we are hopeful that. And on that diet I pushed so high growth and at the moment of attack at the moment of the civilian plane flying. They were attacking -- mogul so even if there wasn't an even if it had been used -- Ukraine did everything for the civilian plane to be shocked that. It's gonna hurt pro. -- also some until you. -- -- -- -- -- -- And thus it is won't we because it is a boom boom remedial school progressives or that the won't sugar provides some of you. (Source: Reuters): http://tinyurl.com/mjb82ko

.

Szólj hozzá!

Címkék: brazil russia nato europe singapore israel malaysia ukraine greatbritain

2014. VII. 23. Egyesült Államok: kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le a maláj utasszállító repülőgépet

2014.07.25. 06:35 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 23 20:50-kor

.

Egyesült Államok    

2014. VII. 23.     Az amerikai hírszerzés helyi idő szerint július 22-én tájékoztatta az újságírókat Washingtonban arról, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le, feltehetően tévedésből öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító repülőgépet, de nincs bizonyíték arra, hogy az orosz kormánynak közvetlenül köze lett volna a tragédiához. Moszkva a lázadók felfegyverzésével teremtette meg a feltételeket a gép megsemmisítéséhez. Röviddel az amerikai hírszerzés washingtoni tájékoztatója előtt az Egyesült Államok  ukrajnai Nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy műholdas térképet, amelyik a rakéta röppályáját ábrázolja, és a rajta láthatók ugyancsak azt a feltételezést erősítik, hogy a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. A Nagykövetség szerint kizárt, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.     A hírszerzés összesítése szerint a szakadárok eddig egy tucat ukrán harci gépet lőttek le. A washingtoni tájékoztatón azzal vádolták Oroszországot, hogy folytatja a szakadárok felfegyverzését, légvédelmi fegyvereket és harckocsikat szállít nekik. Az Egyesült Államok ukrajnai Nagykövetsége által nyilvánosságra hozott műholdas térkép a diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható. A térképen be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye is, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle.     Az amerikai Szenátus külügyi, hírszerzési és katonai bizottságának elnökei közös levélben sürgették július 22-én Obama elnököt, hogy hirdessen ki jelentős új szankciókat az orosz hadiipar, valamint az energetikai és a bankszektor ellen, Moszkvának a maláj utasszállító múlt heti tragédiájában játszott szerepe miatt. Menendez, Feinstein és Levin demokrata szenátor sürgette, hogy a Fehér Ház az ott elkövetett emberrablások, kínzás és az emberi jogok más formában történt megsértése miatt minősítse külföldi terrorszervezetnek a szeparatisták által uralt úgynevezett Donyecki Népköztársaságot.     A Pentagon az elkövetkező hetekben stratégiai és politikai szakértőket küld Ukrajnába, hogy azok ajánlásokat készítsenek elő arról, az Egyesült Államok miként nyújthatna hathatósabb segítséget a szakadárok ellen harcoló ukrán hadseregnek- közölte a The Washington Times. A The Daily Beast közlése szerint az ukránok 2014. júliusában olyan radarzavaró és -felderítő eszközöket kértek az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, amelyekkel befolyásolni tudnák az orosz légelhárító rendszerek célkereső képességét. Két ukrán katonai gép e napi lelövését megelőzően kiadott kijevi összesítések szerint a kelet-ukrajnai szakadárok 2014. márciusa óta huszonegy alkalommal lőttek rá repülőgépekre, ebből tíz alkalommal olyan mobil rakétarendszerekkel, amelyek egyike a maláj utasszállítót semmisítette meg. Gyanakvó amerikai katonai vezetők vonakodnak attól, hogy igazán korszerű eszközökkel szereljék fel az ukrán haderőt, mert abba - meggyőződésük szerint - erősen beépült az orosz hírszerzés.     2014. VII. 24.     "Új bizonyítékunk van arra, hogy az oroszok nehezebb és erősebb, több rakéta indítására alkalmas kilövőállásokat szándékoznak szállítani az ukrajnai szakadár erőknek, és bizonyítékunk van arra is, hogy Oroszország orosz területről tüzérséggel támad ukrán katonai állásokat" - mondta Washingtonban Harf, amerikai külügyi szóvivő. Harf ugyanakkor nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a határ menti orosz tüzérségi támadás forrásával kapcsolatban. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország nato egyesültállamok

2014. VII. 24. Gázai válság: hétszázhetvenhétre emelkedett a palesztin áldozatok száma. Letette hivatali esküjét az új izraeli államfő.

2014.07.25. 06:04 Eleve

.

Izrael

2014. VII. 24. 09:51     Éjszaka is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben. Huszonhárom palesztin fegyverest öltek meg az izraeli katonák. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az övezetben hétszáztizennyolcra nőtt a halálos áldozatok száma.  Az izraeli légierő harmincöt célpontot támadott az éjszaka folyamán. Eddig az izraeli szárazföldi csapatok harmincegy Izraelbe vezető járatot találtak, amelyek közül kilencet már felszámoltak - írta a Háárec. Július 23-án százötven palesztin megadta magát az izraeli csapatoknak az övezet déli részén, őket Izraelbe vitték kihallgatásra.     15:59:     Csapás ért egy palesztin óvóhelyként használt ENSZ-iskolát Észak-Gázában. Legalább tizenheten meghaltak, az áldozatok többsége gyerek. A sebesültek száma mintegy kétszáz. Az ENSZ szerint az izraeli hadsereg tudta, hogy az épület óvóhelyként szolgál. A katonai erők néhány napja ennek az iskolának a kiürítését kérték az ENSZ-től, mert azt állították, ott Hamász tagok tartózkodnak és katonai célokra használják azt a civilek védőpajzsa mögött. Az izraeli hadsereg első adatai szerint abban az időben a Hamász rakétatámadást hajtott végre izraeli célpontok ellen, és egyes rakétái Bét Hanún területén értek földet, ezek lehetnek a felelősek az iskolát ért csapásért. Az e napi harcokban nyolcvanketten vesztették életüket a Gázai övezetben, ezzel összesen hétszázhetvenhétre emelkedett a palesztin áldozatok száma, a palesztin sebesültek száma pedig elérte az ötezret a gázai Egészségügyi Minisztérium adatai szerint.     Letette hivatali esküjét az új izraeli államfő, a jobboldali héjának tartott és a palesztin államiságot elutasító Rivlin. Beiktatási ünnepségét a gázai harcok miatt a szokásos pompa nélkül tartották meg Jeruzsálemben. A kormányzó Likud párt legjobboldalibb szárnyához tartozó politikust 2014. június 10-én választotta meg államfővé a Parlament. Ezt megelőzően már kétszer volt a Parlament elnöke. Az új izraeli államfő a külön izraeli és palesztin entitás helyett egy "Nagy-Izraelt" képzel el, ahol a palesztinokat az izraeliekkel azonos állampolgári jogok illetik meg. Palesztin kisebbség ellen sosem intézett nyílt támadásokat. Úgy fogalmazott: "inkább izraeli állampolgárokként fogadom el a palesztinokat, mint Izrael megosztóiként". Ugyanakkor ciszjordániai zsidó telepek létesítésének és fenntartásának, sőt a megszállt terület annektálásának is támogatója. Rivlint mindemellett az izraeli jogállamiság és a parlamentáris demokrácia védelmezőjeként tartják számon. Polgári foglalkozására nézve ügyvéd, amúgy pedig futballrajongó hírében áll (Forrás: MTI).

.

Szólj hozzá!

Címkék: izrael

2014. VII. 22. Ukrajna , a NATO-n kívüli jelentős szövetséges...

2014.07.23. 11:52 Eleve

.

Ukrajna

2014. VII. 22.     A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője - Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke - újságírók jelenlétében, saját donyecki hivatalában átadta a malajziai szakértőknek virradóra a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két fekete-dobozát. "Úgy látom, hogy a feketetedobozok épek, habár kissé megrongálódtak. Jó állapotban vannak" - mondta Sakri  ezredes, a maláj Nemzetbiztonsági Tanács tagja. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírt.  Mgállapodás szerint kétszányolcvankét áldozat földi maradványait vonaton Harkiv városába szállítják, ahol holland szakértőknek adják át őket. Onnan egy holland katonai géppel Amszterdamba viszik a holttesteket, ahol azonosítják az áldozatokat, és a malajziaiakat hazaviszik. Borodaj a feketedobozok átadása után közölte, hogy a holttesteket szállító szerelvény megérkezett Donyeckbe, és tovább is indult Harkivba. Hogy a független nemzetközi szakértők biztonságban hozzáférhessenek a katasztrófa helyszínéhez, és megkezdődhessen az átfogó vizsgálat, bejelentette azt is, hogy a felkelők tűzszünetet fognak hirdetni a katasztrófa helyszínének tíz  kilométeres körzetében.     "Ha a szankciók nem működnek, akkor talán arra kellene kérnünk az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy biztosítson számunkra olyan státust, mint amilyet az Egyesült Államok több partnere élvez, kezdve Izraeltől, Japánig, Dél-Koreáig és a Fülöp-szigetekig, a NATO-n kívüli jelentős szövetségesként" - mondta Porosenko, ukrán elnök július 21-én a CNN-nek nyilatkozva. Azt állította, hogy az ukrán kormány ellen harcoló fegyveresek nem szakadárok, hanem terroristák, és sürgette, hogy az Egyesült Államok is ekként kezelje őket. Cáfolta azt az orosz állítást, amelyik szerint a maláj légitársaság utasszállítóját egy ukrán katonai gép lőtte volna le. A 2011. szeptember 11-i terrortámadásokhoz és a skóciai Lockerbie felett 1988-ban felrobbantott utasszállító tragédiájához hasonlította a Kelet-Ukrajnában történteket. Bűncselekmény volt szerinte az is, hogy a "terroristák" bizonyítékokat próbáltak meg megsemmisíteni.     Jóváhagyta a részleges katonai  mozgósításról szóló elnöki rendeletet az ukrán Parlament. Indoklás szerint a részleges mozgósításról hozott döntésre "a katonák és békés lakosok halálát okozó terrorizmus kelet-ukrajnai terjedése" miatt van szükség, továbbá azért, mert Oroszország jelentős csapatokat csoportosít Ukrajna határaihoz, ami "külső támadás veszélyét jelenti, és fenyegeti az ukrán állam függetlenségét". A mozgósítást a határozat életbe lépését követően, negyvenöt napos időszakban hajtják végre. A Parlament törvénymódosítást fogadott el, amelyikben felemelte a tartalékos tisztek hadkötelezettségségének maximális életkorát az eddigi ötven évről az altiszteknél hatvan, a főtiszteknél hatvanöt évre.     Paribij, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács vezetője a Parlament ülésén kijelentette, hogy az orosz oldalon mintegy negyvenegy ezer katona tartózkodik az ukrán határ közelében.  Az ukrán fegyveres erők elfoglalták a Luhanszk megyei, több mint százezer lakosú Szeverodonyecket. A szakadár "luhanszki Népköztársaság" honlapján közölte, hogy a szintén Luhanszk megyei Liszicsanszk városában is súlyos harcok folynak, a településről elmenekült a fegyveres szeparatisták zöme.     A képviselők törvénymódosítást fogadtak el, amelyik lehetővé teszi a kommunista párt képviselőcsoportjának feloszlatását. A módosítás értelmében a házelnök bejelentheti egy frakció megszűnését, ha a frakció tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. A szabályok szerint a minimum létszám a parlamenti ciklus kezdetekor meglévő legkisebb frakció tagjainak száma. A jelenlegi összetételű törvényhozásban a kommunistáké volt a legkisebb létszámú frakció, amelyikből mostanáig több képviselő kilépett. A törvénymódosítást Porosenko elnök estére már alá is írta, életbe lép, amint megjelenik a két hivatalos ukrán napilapban.     A Szabadság pártiak a Janukovics, posztjáról eltávolított államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártjának tagjaival az ukrán Parlamentben összeverekedtek, mert  Levcsenko "régiós" képviselő felszólalásában azt mondta, hogy kudarcba fulladt Porosenko elnök kelet-ukrajnai béketerve. A házelnök megvonta tőle a szót, ez vezetett dulakodáshoz, erre megszavazták, hogy távolítsák el Levcsenkót az ülésteremből. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna japán izrael oroszország malajzia skócia nato délkorea fülöpszigetek egyesültállamok

2014. VII. 22. Több mint százezer palesztin kényszerült elmenekülni lakhelyéről, és az Egyesült Nemzetek Szervezetétől segítséget kérni a gázai válság kitörése óta

2014.07.23. 06:49 Eleve

.

Izrael

2014. VII. 22.     Több mint százezer palesztin kényszerült elmenekülni lakhelyéről és az Egyesült Nemzetek Szervezetétől segítséget kérni a gázai konfliktus két héttel ezelőtti kitörése óta - közölte a világszervezet. Az ENSZ palesztin menekültekért felelős testületénél (UNRWA) menedéket keresők száma már kétszer akkora, mint a legutóbbi konfliktus idején, 2009-ben volt" - mondta az UNRWA szóvivője, Gunness. Azt is bejelentette, hogy az UNRWA a menekültáradat miatt hatvankilenc új menhelyet nyitott Gázában. A két hete tartó izraeli offenzívában eddig több mint ötszázhetven palesztin vesztette életét és háromezer háromszázötvenen megsebesültek. Korábban a palesztin hatóságok kétszázezer menekültről beszéltek. A nemzetközi humanitárius jog egyebek mellett előírja, hogy fegyveres konfliktusok során csak katonai célpontokat lehet megtámadni, illetve mindent meg kell tenni a civil halálesetek elkerülése érdekében. Izraelt sok bírálat éri, amiért a konfliktus áldozatainak többsége civil. Izrael ezzel szemben azt állítja, hogy a Hamász palesztin  szervezet élő pajzsként használja a polgári lakosságot.     07:43      A két hete tartó gázai harcokban több mint ötszáz palesztin és két tucatnál több izraeli halt meg. Csak az elmúlt huszonnégy órában százhét palesztin vesztette életét, asszonyok és gyerekek is vannak közöttük.     09:04     Huszonhétre nőtt az elesett izraeli katonák száma a hadművelet szárazföldi harcaiban. Éjszaka újabb két izraeli katona vesztette életét.      Az izraeli hadsereg reggel arról tájékoztatott, hogy egyik sebesült katonája egy július 20-ai támadásban eltűnt - közölte a Háárec. A Hamász azt jelentette, hogy egy Saul nevű katonát raboltak el. A bejelentést a Gázai övezetben és  Ciszjordániában ünneplés fogadta. Jeruzsálem a múltban már többször folytatott tárgyalásokat katonák földi maradványainak izraeli börtönökben lévő palesztin foglyokra való kicseréléséről. Az izraeli hadsereg száz célpontot lőtt hajnalban Gáza város izraeli határhoz közeli, keletim es-Sedzsáíja negyedében - közölte a Ynet. Többek közt öt mecsetet, egy sportstadiont és a Hamász katonai vezetőjének lakását lőtte .A  palesztin halottak száma ötszáznyolcvanháromra nőtt.(Forrás: MTI)     July 22, 2014 1:43 PM     Rocket fired from Gaza lands near Ben Gurion International Airport. Israeli police said a rocket fired from Gaza landed near the airport, damaging a house and wounding one Israeli. Police spokeswomen Samri said rocket landing was the closest to the airport since fighting began on July 8. All U.S. flights to Tel Aviv prohibited for twenty-four hours. Several European airlines, including Germany’s Lufthansa and Air France, also suspended flights. The actions come  days after a Malaysia Airlines jet was shot down over eastern Ukraine with two hundred ninety-eight people on board. (Source: CBS New York): http://tinyurl.com/nayj9ue     Balah városában harckocsi-lövedékek találták el az al-Aksza kórházat. A támadásban négyen meghaltak, hatvanan pedig megsebesültek. "Az al-Aksza kórház elleni csapás csak a legutóbbi a gázai egészségügyi intézményeket vagy azok közvetlen környezetét érő támadások közül. A kórházak emiatt nehezen tudják ellátni a július 8-án indított izraeli offenzíva több ezer sebesültjét" - fogalmazott Luther, az Amnesty International közel-keleti és észak-afrikai programjának vezetője. Az izraeli hadsereg azzal vádolja a Hamász szélsőséges palesztin szervezetet, hogy ellenséges tevékenységéhez rendszeresen lakóházakat, kórházakat és mecseteket használ fedezékként a Gázai övezetben. Luther úgy vélte, hogy a világszervezetnek fegyverembargót kellene bevezetnie mindkét féllel szemben, és minden országnak azonnal be kell szüntetnie a katonai felszerelések biztosítását Izrael, a Hamász és egyéb gázai palesztin fegyveres csoportok részére.     Az American Airlines, a Delta Airlines, a U.S. Air és a United Airlines felfüggesztette Izraelbe tartó és onnan repülő járatait. A Delta Tel-Avivba tartó gépét Párizsba irányították, miután egy gázai rakéta roncsa becsapódott a Ben Gurion nemzetközi repülőtértől tíz kilométerre lévő Jahúd nevű település egyik házának kertjébe. Izrael számára a légi közlekedés különösen fontos, mivel a zsidó államból a szárazföldön csak Jordániába és Egyiptomba lehet eljutni. Másik két szomszédjával, Libanonnal és Szíriával nem békeszerződés, hanem csak tűzszüneti megállapodás szabályozza a határforgalmat. A kettes tévécsatornának nyilatkozó katonatiszt szerint további egy-két hétre van szükség a gázai katonai célok teljesítéséhez. Július 20-án Jaalon, védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a katonák a következő két-három napban felszámolják az alagutak többségét. Délután huszonnyolcra nőtt az elesettek száma.      Az Air France, a KLM, a Lufthansa és a Brussels Airlines is felfüggesztette a városba tartó járatait. A reptértől mintegy másfél kilométerre történt rakétatámadás miatt az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal huszonnégy órás időtartamra tiltotta meg az Egyesült Államok légitársaságainak a Ben Gurion reptér használatát. A Wizz Air is úgy döntött, hogy felfüggeszti járatai üzemeltetését a tel-avivi Ben Gurion repülőtérre 2014. július 23-án éjfélig.      20:47      A gázai konfliktusban eddig hatszázhúsz palesztin és huszonkilenc izraeli vesztette életét. A palesztin áldozatok nagy része civil, köztük sok a nő és gyerek. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: afrika egyiptom izrael libanon szíria jordánia france germany europe israel malaysia ukraine egyesültállamok egyesültnemzetekszervezete

2014. VII. 17. Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet - mindenki meghalt

2014.07.21. 06:47 Eleve

Előző frissítés 2014. VII. 21 00:44-kor

Frissítés 2014. VII. 19. 23:22-kor

.

Ukrajna

2014. VII. 20.     Az ukrán kormány és a szakadárok előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a július 17-én Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító áldozatainak holttesteit. Az ukrán mentőszolgálat helyszínre kirendelt háromszáznyolcvan munkatársai számára a keresést az eredeti huszonöt négyzetkilométernyi területről harmincnégy négyzetkilométernyire terjesztették ki, ebből már harminckét négyzetkilométert fésültek át. A "Donyecki Népköztársaság kormányfője", Borodaj közleményt adott ki, amelyikben arra kéri Medvegyev, orosz kormányfőt, hogy küldjön Oroszországból szakembereket - katonákat, bűnügyi nyomozókat, igazságügyi kórboncnokokat  - a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. A kérést azzal indokolta, hogy a "Népköztársaságnak" nincs elegendő szakértője a vizsgálatok elvégzésére.   Újabb nehézfegyvereket - egy nap alatt három Grad rakéta-sorozatvetőt, négy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet -  több Ural tehergépkocsit, valamint lőszereket adott Oroszország a szakadároknak Luhanszk megyébe - jelentette ki Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. Szavai szerint Oroszország újabb csapatokat csoportosít át az ukrán határhoz. Tüzérségi egységek állomásoznak a határ közelében, valamint több mint harminc harckocsit észleltek közeledni az ukrán határ felé a brjanszki területen, illetve jelentős számú páncélozott járművet Rosztov környékéről. Adatai alapján jelenleg háromszáz kilencvennyolc civilt tartanak a szeparatisták fogságban. Közben Luhanszk repülőterét napok óta tartják körbezárva a szakadárok. A légi kikötő területén rekedt katonáktól származó információk szerint sorozatos tüzérségi támadások érik őket. Közülük már négyen életüket vesztették, és legalább tizenöt sebesültjük van.          Július 18-án az ukrán hatóságok még nagy erőkkel keresték a fekete dobozokat, a repülőgép adatrögzítőit, amelyek segíthetnek a szerencsétlenség körülményeinek tisztázásában. Úgy tűnik, az egyiket meg is találták. Ugyanezt állították azonban a szakadár fegyveresek is. Azt mondták, az ő birtokukban is van ilyen szerkezet, azt Donyeckben őrzik.  Eddig kétszázhuszonhárom holttestet találtak meg a hatóságok. (Forrás: MTI)

2014. VII. 19.     A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához. A kabinet közleményében azt állította, hogy a szeparatisták harmincnyolc holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. "Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást". A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy "olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják". Kijev azzal vádolta továbbá a szakadárokat, hogy nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösségek és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére. A vizsgálat akadályairól az ukrán kormány hivatalosan tájékoztatta az Európai Unió tagországait és az Egyesült Államokat. Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője közölte, hogy a lezuhant gép fekete dobozai közül még egyetlen sincs az ukrán fél birtokában. Szintén azzal vádolta a szeparatistákat, hogy akadályozzák a tárgyi bizonyítékok  begyűjtését. Hozzátette, hogy a mentést végzők "fegyveres fenyegetettségben" dolgoznak a helyszínen.      Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amelyik a maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal - állította Najda, az ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője. Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére. "Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt" - mondta az SZBU illetékese. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyiken az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. Közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyiket "terroristák és orosz katonák" tartják ellenőrzésük alatt.      Ukrajna nemzetközi jogi kereseteket készít elő annak érdekében, hogy nyilvánítsák világszerte terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok "népköztársaságait" - közölte Porosenko, ukrán elnök, amikor Kijevben fogadta Timmermans, holland külügyminisztert. (Forrás: MTI)

2014. VII. 18.     Megtalálták a malajziai utasszállító gép második fekete dobozát is a mentőalakulatok reggel Donyeck megyében - közölte egy szemtanú a Reuters-szal. A területet ellenőrzésük alatt tartó  szakadárok július 17-én már megtalálták a repülőgépen használt adatrögzítő berendezés egyikét. A gép helyi idő szerint július 17-én 16 óra 20 perckor tűnt el a radarernyőkről. 17 óra 15 perckor fedezték fel a Donyeck megye sahtarszki járásában lévő Rozszipne és Grabove falvak közötti nyílt terepen a repülőgép lángoló roncsait. A tragédia okainak kivizsgálására felállítottak egy ukrán kormánybizottságot. A mentőalakulatok a Donyeck megyei Torezből, Sznizsnéből és Sahtarszkból érkeztek. A terület védelmét a szakadár "donyecki népköztársaság" Kelet (Vosztok) zászlóaljának fegyveresei látják el. Reggeltől várják a törvényszéki orvosszakértők érkezését Donyeckből. Mentőalakulatok, rendőrök és szolgálaton kívüli bányászok is részt vesznek a gép lezuhanása helyszínének átfésülésében, holttesteket és roncsokat keresve. A repülőgép roncsai, az utasok holttestei, a bőröndök és kézipoggyász Torez térségében, Rozszipne és Grabove között három kilométeres sávban szóródtak szét. Borodaj, a "Donyecki Népköztársaság" (DNR) "miniszterelnöke" bejelentette, hogy válságstábot állítottak fel a mentési munkálatok összehangolására. Kinyilvánította a szakadár terület készségét, hogy fegyverszünetet kössön Ukrajnával a katasztrófa körülményeinek kivizsgálása céljából. "Érdekeltek vagyunk az objektív vizsgálatban, és készen állunk arra, hogy akadályoztatás nélkül a szerencsétlenség színhelyre engedjük az (orosz) Államközi Légi-közlekedési Bizottság (MAK) szakembereit"  - idézte a szakadár terület sajtószolgálata.     A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyei szakadárok nem zsákmányoltak az ukrán hadseregtől Buk vagy Sz-300-as típusú rakétarendszert - jelentette ki Jarema, ukrán főügyész az Ukrainszka Pravda július 17-ei számában. Elmondta: a hadsereg ilyen tájékoztatást adott Porosenko, ukrán államfőnek azután, hogy Donyeck megyében lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet. A főügyész az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülése után nyilatkozott. Az ukrán légvédelmi erők parancsnoka 2014. június 29-i parancsának megfelelően Donyeckből kivonták és más helyre vezényelték a légvédelmi rakétaezred embereit és fegyvereit. Az alakulat bázisán csupán régi, elöregedett, használhatatlan technika maradt, amelyet a katonák működésképtelenné tettek. A terroristák később elfoglalták a területet - állította az ukrán védelmi tárca.     A malajziai utasszállító lezuhanásáért felelős bűnösök fölött a hágai Nemzetközi Bíróságnak kell ítélkeznie - jelentette ki Jacenyuk, ukrán miniszterelnök. Oroszországot tette felelőssé a tragédiáért.     Ukrajna teljesen lezárta a légteret Luhanszk és Donyeck megye felett, illetve részleges repülési tilalmat vezetett be az azokkal szomszédos Harkiv megye felett, ahol a fegyveres erők harcolnak a szakadárok ellen.  2014. július 1-jén az ukrán hatóságok az javasolták a térség felett átrepülő gépeknek, hogy ne ereszkedjenek huszonhat ezer láb alá, de július 14-én egy orosz rakétával huszonegy ezer láb magasságban lelőttek egy ukrajnai katonai szállító gépet, ezért a hatóságok harminckét ezer lábra emelték a megengedett repülési magasságot. Amerikai és európai légi közlekedési illetékesek azt mondják, nem tudták, hogy Ukrajna miért szabott ilyen határokat. Az Eurocontrol szerint a szóban forgó térségen naponta mintegy háromszáz gép repült át. Cox ,repülésbiztonsági szakértő szerint nem lenne szabad bírálni a maláj légitársaságot amiatt, hogy lelőtt gépe csupán ezer lábbal repült az ukrán légihatóságok által megszabott határ felett.     Luhanszk város lakóinak mintegy nyolcvanöt százaléka vezetékes víz és áram nélkül maradt reggelre, miután a tűzharcokban megsérült egy áramelosztó alállomás és a szivattyúk sem működnek.     Az ukrán Biztonsági Szolgálat közzétette két állítólagos szakadár lehallgatott beszélgetését, amelyik az SZBU szerint azt bizonyítja, hogy a donyecki szeparatisták Oroszországból kaptak egy Buk-M típusú légvédelmi rakétarendszert, az azt kezelő legénységgel együtt. Az elhárítás július 17-én szerzett tudomást arról, hogy a rakétarendszert a Luhanszk megyei Szuhodolszk település közelében vették át, ahonnan Donyeckbe szállították. A kijevi Belügyminisztérium a YouTube videomegosztó portálon egy újabb felvételt hozott nyilvánosságra, amelyiken egy Oroszország felé szállított, álcázott rakétarendszer látható. A videót állítólag a hajnali órákban vették fel. Avakov belügyminiszter szerint a faágakkal letakart rakétarendszert Krasznodon városán keresztül szállították az orosz határ felé. Három rakétája közül a két szélső a kilövőszerkezetben van, a középső nem látható. A miniszter nem tartja kizártnak, hogy ez az a Buk típusú rakétarendszer, amelyikkel lelőtték a malajziai utasszállítót. Július 18-án este az SZBU már közzétett a YouTube-on egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyiken állítólag egy szakadár elismeri beszélgetőpartnerének, hogy emberei eltaláltak egy utasszállítót Kelet-Ukrajna fölött.     A szakadárok vezetője, Borodaj azt állította, hogy nincs náluk a gép egyik adatrögzítő doboza sem, nem találtak ilyet. Pár órával korábban a szakadárok parancsnokának egy névtelenül nyilatkozó helyettese viszont azt mondta, hogy a gép tizenkét adatrögzítőjéből nyolcat megtaláltak a tragédia helyszínén. Az ukrán belügyminiszter is azt állította hírszerzési szolgálatoktól származó értesülésekre hivatkozva, hogy a szakadárok megtalálták az utasszállító fekete dobozait és átadják őket egy határátkelőhelyen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) összekötőinek. Lavrov, orosz külügyminiszter viszont leszögezte, hogy Oroszországnak nem áll szándékában átvenni a fekete dobozokat, az adatrögzítők elemzése a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) dolga. Batovszkij, a Donyeck megyei kormányzó tanácsadója ugyanakkor azt állította, hogy ukrán mentőosztagok két fekete dobozt találtak a tragédia helyszínén, de azt nem tudta megmondani, hogy hova lettek. (Forrás: MTI)

2014. VII. 17.     Ukrán sajtójelentések szerint Grad rakétarendszerrel három sorozatot lőttek ki július 16-án este  Gukovo településről, Oroszországból, Ukrajna területére,  Luhanszk megye krasznodoni járásában csapódtak be. Olyan videofelvételek jelentek meg a YouTube videomegosztó portálon, amelyek az ukrán média szerint bizonyítják a támadás tényét. Nem csitulnak a harcok Donyeck megyében, az orosz határ közelében lévő Marinyivka településnél.Timcsuk, ukrán szakértő arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a szakadárok négy támadását verték vissza, megsemmisítették a szakadárok három harckocsiját, két páncélozott harcjárművét és három gépkocsiját. A lázadó fegyveresek harckocsikkal lőtték az ukrán erők állásait a luhanszki repülőtér területén. Július 16. folyamán Luhanszkban nyolc civil sebesült meg a város több kerületét ért tüzérségi támadás következtében, huszonkét lakó- és egyéb épületben keletkeztek károk. A tűzharcok miatt a városban akadozik az áram- és a vízellátás.      12:57     Egy orosz harci gép lelőtte az ukrán légierő egyik Szu-25-ös vadászgépét, amelyik Ukrajna légterében hajtott végre feladatot - jelentette ki Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője, kijevi sajtótájékoztatóján. Az orosz repülő rakétát lőtt ki július 16-án az ukrán vadászgépre, amelyik lezuhant.     17:19     Lelőttek egy malajziai utasszállítót Ukrajnában - mindenki meghalt. Az Ukrajinszka Pravda forrásai szerint a gép Grabovo település közelében zuhant le, amelyik szakadárok ellenőrzése alatt állhat. Az Információs Ellenállás nevű civil szervezet azt közölte, hogy a Donyeck megyei Toreztől északra zuhant le az utasszállító. A donyecki szakadárok és Ukrajna is tagadja, hogy köze lenne a szerencsétlenséghez. Tíz kilométeres magasságban lőtték le a malajziai utasszállító repülőgépet Kelet-Ukrajnában  - jelentette az Interfax hírügynökség. Az ukrán Belügyminisztérium tanácsadója közölte, hogy a repülőgépet egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le. Kijev is megerősítette, hogy meghalt a kétszáznyolcvan utas és a tizenöt fős személyzet. Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának tisztségviselője szerint a maláj gép becsapódásának helyszínétől tizenöt kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat. Herascsenko, belügyminiszter-helyettes szerint a gépet kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. A donyecki szakadárok tagadják, hogy közük lenne a Boeing 777-es utasszállító maláj repülőgép lelövéséhez. Állításuk szerint az utasszállítót az ukránok lőtték le. Közölték, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amelyikkel le lehet lőni egy repülőgépet tíz kilométeres magasságban. Csak olyan hordozható rakétáik vannak, amelyekkel maximum három ezer méteres távolságban lehet csapást mérni. Az ITAR-TASZSZ illetékes forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők július 16-án telepítettek egy Buk típusú légvédelmi rakétával felszerelt egységet abba a kelet-ukrajnai térségbe, ahol lelőtték a Malaysia Airlines maláj légitársaság utasszállító repülőgépét. Az ITAR-TASZSZ szerint az ukrán hadsereg hasonló egységet telepített Harkivba is. Az AP amerikai hírügynökség újságírói azt állították, hogy a kelet-ukrajnai Snizsnye térségben ők maguk láttak egy hasonló rakétakilövő-komplexumot. Szakadárok szerint utasszállító repülőgép nem haladhatott volna át Donyeck és Luhanszk megye légterében, mivel ott már nincs megfelelő légi irányítás, már megsemmisült a szükséges infrastruktúra, s ezért az ukrán légi irányítás 2014. július 8-án meg is tiltotta a polgári légi forgalmat. Szakadár tisztségviselő megjegyezte, hogy "minden utasszállító járat légi irányítási nyomon követése Kijevből zajlik". "Érthetetlen, hogyan kerülhetett oda a (malajziai) repülőgép" - tette hozzá. "A harcok során Donyeck repülőterén felrobbantották az egységes légi irányítási rendszer részét képező irányítótornyot. Gépek itt nem repülhetnek" - mondta. "Nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az utasszállítót lelőtték, ugyanakkor leszögezzük, hogy az ukrán fegyveres erők semmilyen támadást nem hajtottak végre a légtérben" - hangsúlyozta az ukrán elnök. Honlapján közölte: "hangsúlyozzuk, hogy az ukrán fegyveres erők nem hajtottak végre semmilyen támadást légi célpont ellen". Butuszov, a Cenzor.net ukrán hírportál főszerkesztője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy Il-76-os katonai szállítógépe. Az újságíró elképzelhetőnek tartja, hogy az ukrán katonai gépet akarták lelőni, de célt tévesztettek. Tízezer méter magasan repülő gépet csak nagy hatótávolságú, esetleg radarvezérlésű, föld-levegő rakétával lehet lelőni, vagy egy harci repülőgépről levegő-levegő rakétával - közölte a BBC-vel egy meg nem nevezett katonai szakértő. Amerikai szakértők műholdképekből megpróbálják megállapítani, hogy a térségben az adott időben kilőttek-e nagy hatótávolságú föld-levegő rakétát - olvasható a BBC honlapján.     17:56     Fél éven belül a Malaysia Airlines két Boeing 777-es repülőgépével történt légi szerencsétlenség: március 8-án a Dél-kínai-tenger felett tűnt el az egyik repülőgép, míg csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lőttek le egyet. A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba repülő 17-es járatát a 9M-MRD lajstromjelű Boeing 777-200-as teljesítette. Ez a repülőgép tizenhét éve pontosan ezen a napon repült először. A gépen kétszáznegyvenhét turistaosztályú és harmincöt business osztályú ülés volt. A legfrissebb adatok szerint a repülőgépen kétszáznyolcvan utas és a tizenöt fős személyzet volt. A flightradar24.com oldal a repülőgéptől utoljára közép-európai idő szerint 15.21-kor kapott adatokat, harminchárom ezer láb magasságban: az utasszállító Donyecktől keletre, az orosz-ukrán határt keresztezte. A 2014. március 8-án eltűnt MAH370-es járatot ugyanilyen típusú repülőgép teljesítette; Kuala Lumpurból Pekingbe tartott, majd a Dél-kínai-tenger fölött a légiforgalmi irányítás egy órával a felszállás után elvesztette vele a kapcsolatot, roncsait azóta sem találták meg. A fedélzeten kétszázhuszonhét utas és tizennégy fős személyzet volt. A Boeing 777-es hosszúsága hatvanhárom-hetvenhárom méter, szárnyfesztávolsága hatvannégy, magassága tizennyolc méter. Legnagyobb felszállósúlya kétszáznegyvenhét és háromszáz tonna között változik, utazósebessége kilencszázöt kilométer óránként. A Malaysia Airlines Malajzia nemzeti légitársasága, idén az első félévben - nagyobb részben a 370-es járatuk eltűnése és az ebből fakadó bizalomvesztés miatt - ötvenkilenc százalékkal nőtt a veszteségük. A légitársaság tizenhárom 777-est üzemeltetett, emellett hat darabbal rendelkeznek a világ legnagyobb utasszállító repülőgépéből, az Airbus A380-asból.ó.      19:46     Több légitársaság - köztük a Wizzair, Lufthansa,  Air France, a British Airways, a KLM holland és az AUA osztrák légitársaság is - bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret, miután Donyeck megyében lezuhant a Malaysia Airlines Boeing-777-es gépe. Az orosz Aeroflot és Transzaero, a török Turkish Airlines, az Egyesült Államok-beli Delta Air Lines légitársaság azt jelentette be, hogy repülőgépei egész Ukrajna légterét el fogják kerülni. Az Egyesült Arab Emírségek légitársasága felfüggeszti kijevi járatait. Az Eurocontrol nemzetközi légi irányítási szervezet este a honlapján megjelent közleményben tudatta, hogy az ukrán hatóságok úgy tájékoztatták, hogy az ország keleti részének légterét lezárták a nemzetközi polgári légi forgalom elől. (Forrás: MTI)

.

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna oroszország európa malajzia france malaysia európaiunió egyesültállamok egyesültarabemírségek délkínaitenger nemzetközibíróság

1989 Páneurópai Piknik után határnyitás / Panoráma

2011.10.10. 06:37 Eleve

.

Magyarország

1989-ben: Páneurópai Piknik után határnyitás / Panoráma (Forrás): YouTube): http://tinyurl.com/kzl9dn2

.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország ausztria európa németszövetségiköztársaság németdemokratikusköztársaság